Зељковић и остали: Медицинска опрема била потребна

Наставак суђења бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу и још четворици оптужених за злоупотребе приликом набавки медицинске опреме настављено је примједбама одбране, која тврди да су докази у овом предмету узети на незаконит начин.

Република Српска 27.02.2023 | 22:33
Зељковић и остали: Медицинска опрема била потребна

Тужилац Сања Тадић Влаисављевић рекла је да је Одбрани доставила све доказе те да се у јавности стекао погрешан дојам да Тужилаштво не посједује оригиналну документацију о спорним набавкама.

Она је Суду предочила да су бројне копије које су изузете током претреса Института истовјетне оригиналима који су изузети у претресу других предузећа, посебно предузећа “Процонтрол”.

Јадранка Ивановић,адвокатица оптуженог Зељковића, казала је да је непознато поријекло е-маил комуникације која се налази међу доказним материјалом и на који начин је прибављена.

Исто тако, она је тражила да Суд од Тужилаштва прибави пријаву о извршеном кривичном дјелу, за коју каже да не може бити доказ према одредбама Закона о кривичном поступку, јер је поднесена прије него што је покренута истрага.

Драган Толимир, који брани Славка Бојића, навео је да Тужилаштво покушава на вјештачки начин да направи велики број доказа.

“Оптужница је контаминирана свим незаконитим доказима. На крају ће се овај број доказа смањити на половину или чак трећину”, рекао је Толимир.

Судско вијеће је ипак одлучило да су ти приговори неосновани, те доказе уврстило у судски спис.

На данашњем рочишту напокон је почело и унакрсно испитивање свједока Тужилаштва Драгана Обрадовића, који је казао да је медицинска опрема коју је Институт набављао била хитно потребна.

“Ми смо тада набављали маске од неколико добављача и мању количину по цијени од 10-12 КМ комад. Од предузећа ‘Процонтрол’ смо добили цијену од 9,60, која је била прихватљива”, рекао је Обрадовић, који је у то вријеме био начелник Службе за економско-финансијске послове у Институту.

Како је казао, те маске су биле потребне ЦОВИД одјељењима и здравственим радницима у свим установама у Републици Српској.

Како је рекао, није знао да је именован за предсједника Комисије за набавке, а записник о проведеном поступку му је донесен тек 28. марта 2020, када је процес набавки маски већ био завршен, те да му је спис донесен да га он само потпише.

Прије набавке од фирме “Процонтрол”, како је навео свједок, било је више покушаја да се набаве маске и медицинска заштитна одијела од других фирми.

“Била је понуда фирме ‘Аqуамед’ за набавку 30.000 одијела из Турске по цијени од 70 КМ по комаду. Ми смо уплатили авансно новац, око 2,8 милиона КМ, али је новац враћен и уговор није реализован јер је Турска забранила извоз”, изјавио је Обрадовић.

Он је свједочио и на околности претреса рачунара и исписа е-маил комуникација у просторијама Института. Како је казао, инспектори МУП-а РС су више пута претресали његов рачунар, а с обзиром да он једном приликом није био присутан на послу, телефонским путем им је издиктирао шифру на рачунару.

Зељковић, бивши директор Института за јавно здравство РС-а, оптужен је за милионску злоупотребу положаја и примање мита. Бојић и Сани Црљић оптужени су за кривично дјело “злоупотреба службеног положаја или овлаштења у помагању”, Драган Дубравац за дјело “злоупотреба у поступку јавне набавке”, а Саша Марковић за давање мита.

Суђење Зељковићу се наставља 13. марта, када ће бити настављено испитивање свједока Обрадовића.

(Детектор) Фото: БИРН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

16 крајишка

27.02.2023 22:31

Осудити багру на по 40 година затвора а са њима и ненада стевандица који је главни организатор ове болесне пљацке народа током пандемије .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2023 11:51

Ниста мање нису одговрни сераниц и висковиц. Они су коловодје.

Name

Пракса

27.02.2023 22:41

Као и до сада, епилог судјења ујео вук магарца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

28.02.2023 06:23

Нормално да је медицинска опрема била неопходна али није маска морала бити 6,90 км а набављена по 0,16 км а били смо ОБАВЕЗНИ да их купујемо и носимо у супротном смо новчано кажњавани, нисмо могли нигдју ући без маске(превоз, продавницу, пијацу....)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.02.2023 06:28

Зељковић и остали: ,, Медицинска опрема била потребна,, Била је потребна Зељковићу, али по којој цијени, колико пута си се уградио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2023 08:26

Та опрема мало је ефекта имала или никаквог. Маске беспотребне јер не штите! Само је бизнис направљен. Глобални пројекат заглупљивања широких народних маса. Ко се управо, управо. Ништа никоме не вјерујем! Сви су у дилу.

Name

економиста

28.02.2023 06:43

Распад БиХ- система. Разорено судство, сколство и привреда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопов

28.02.2023 06:44

Како год да су изузети докази и даље стоји да је била бесрамна крађа.У рату такви су одмах уза зид завршавали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кајгана на Квадрат

28.02.2023 07:13

Хоце ли суд издрзати под налетом лавине истине, ха, ха, ха.. Каква лакрдија око тзв. судског процеса..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

28.02.2023 07:15

Болесни вођа је наредио, случај мора бити окончан ослобађајућом пресудом или минималном новчаном казном. Ујео Бук магаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

28.02.2023 07:33

Која одбрана. Чуј није знао да је именован, и није био на послу. А зна примит плату, а зна потписиват, зна трошит народни новац. А сад лијепо господо у народни затвор, и док не вратиш народу лову нема напоље, јесул они сад у кућном притвору сто ме неби изненадило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.02.2023 10:11

Ите како потребна у оном моменту али није то проблем него је проблем по којој.цени је набављена и где је завршила разлика пара

Name

Лаки

28.02.2023 08:00

Тацно је Зељковицу да је медицинска опрема била потребна то су градјани осјетили али исто тако је тацно да сте се обогатили набављајуци ту опрему .Ако се ово судјење заврси онако недостатак доказа мислим да нам нема опстанка..Видите ста се десава са образовањем куповина диплома искрено нама нема спаса..Потребан рестарт тоталне промјене које морају доци инаце крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2023 11:03

Тацно је и то да смо имали највецу смртност. Док су они крали.

Name

Искрено

28.02.2023 09:00

Која је ово лакрдија, мајко моја. Ово је представа за народ, страшно. Нема од овог ништа. Сваки коментар је сувишан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

28.02.2023 13:18

Коме,полиција није имала Сапун ,тоалет папир ?Ком сте набављали толике маске ,геливе ,шаторе.Шта ће вам шатори а имали сте празне школе по свим градовима ,и касарне засто сте расипали дрзавни новац и чинили штету будзету и грађанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

28.02.2023 14:56

НЕМА ОД ТОГ НИШТА НЕМА ПАРА НЕМА ДОКАЗА УЈЕО ВУК МАГАРЦА.

Name

БЛ

28.02.2023 13:58

Безкицмењаци ! Како вас само није срамота народа и свих оних који помријесе за вријеме највеће кризе која нас је задесила од рата !?

ОДГОВОРИТЕ