Отежан саобраћај због угаженог снијега у БиХ

Саобраћај се јутрос на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ одвија отежано због угаженог или расквашеног снијега на коловозу, те возачима из Ауто-мото савеза /АМС/ Српске савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

Република Српска 27.02.2023 | 08:45
Отежан саобраћај због угаженог снијега у БиХ

Возачима се посебна пажња скреће на путеве у источним крајевима Српске, посебно који воде од Сарајева ка Палама, Вишеграду, Зворнику, Фочи, Гацку, Невесињу, Чајничу.

Појачана пажна је неопходна и на путевима Бањалука - Кнежево - Турбе, Бањалука - Теслић, Бањалука - Мркоњић Град - Млиништа, Шипово - Ново Село.

У осталим крајевима коловози су мокри и клизави, а додатне потешкоће возачима причињава магла по котлинама, одрони у усјецима, као и могућа срушена стабла и грање на коловозу.

Због активираног клизишта саобраћај се на дионици магистралног пута Фоча - Горажде, у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења, одвија отежано једном саобраћајном траком, као и на на регионалном путу Укрина - Горња Вијака

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини - гранични преказ Хум /Шћепан Поље/ путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На магистралном путу Градишка - Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због клизишта саобраћај се одвија успорено и постављена је саобраћајна сигнализација.

На дионици магистралног пута Добро Поље - Миљевина долазиће до измјене у режиму саобраћаја, јер је у току постављање расвјете у тунелу "Сијерачке стијене", а измијењен је режим саобраћаја и на путу Лапишница  -Љубогошта због радова у тунелу "Чељиговићи".

Због извођења радова на рехабилитацији магистралног пута Градишка - Нова Топола - Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један - Нова Топола измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Измијењен је режим саобраћаја на споју магистралних путева Градишка - Нова Топола и Чатрња - Градишка због радова на изградњи кружне раскрснице.

Због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља измијењен је режим одвијања саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два.

ИЗ АМС наводе да је због опасности од појаве клизишта на дионици регионалног пута Стари Угљевик - Главичице, у рејону Старог Угљевика, забрањен саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран - Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље - Доња Трнова - Главичице - Мезграја.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

У Бањалуци ће долазити до обуставе саобраћаја за сва возила у Улици краља Александра Првог Карађорђевића на мосту преко Широке ријеке у Раковцу према Мотикама због уклањања старог и изградње новог моста, као и измјене режима саобраћаја у Улици краља Александра Првог Крађорђевића на дијелу од гаража "Павловић турса" до раскрснице са Љевчанском улицом, све до 6. јуна. од 8.00 до 17.00 часова.

На путевима у ФБиХ због угаженог снијега отежано је саобраћање на свим дионицама преко планинских превоја, посебно на путевима Прилука - Гламоч - Млиниште - Кључ, Травник - Доњи Вакуф /Комар/, Прозор - Горњи Вакуф/Ускопље /Макљен/.

Возачима се скреће пажња и на путеве Бугојно - Купрес /Копривница/, Олово - Кладањ /Караула/, Средње - Олово /Нишићи/ Босански Петровац-Дрвар /Оштрељ/ и Босански Петровац-Кључ /Ланиште/.

На дионицама преко превоја неопходно је коришћење ланаца за теретна возила. У југозападним крајевима додатне проблеме ствара и јак вјетар који формира сњежне наносе.

На дионици Посушје -Јабланица /Блидиње/ забрана је кретања за теретна возила.

Екипе путних служби налазе се на терену и обављају неопходне интервенције, али снијег који и даље пада, те јак вјетар, знатно отежавају њихов рад.

Из АМС Српске апелују да је обавезно поштовање саобраћајних прописа, јер су учестали и одрони на бројним дионицама, а може бити и грања и срушених стабала на путевима.

Због лоших временских услова у Хрватској, вјетра и снијега, на граничном пријелазу Изачић - Личко Петрово Село забрањен је саобраћај за све категорије возила.

На осталим граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања.

(Срна)  Фото:БИХАМК

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Искрено42

27.02.2023 08:08

Романијапутевима одузети лиценцу, нису у стању да исцртају линију на путу, а камоли да чисте снијег. Катастрофа на путевима гдје они чисте

ОДГОВОРИТЕ
Name

У праву си

27.02.2023 11:24

Најгори су то је очигледно и неспособни. Крадју једино добро одраде све друго неће не знају немогу.

Name

Ко је

27.02.2023 08:24

Угазио снијег?

ОДГОВОРИТЕ