Вучић у Бриселу сједа за сто за јасним "црвеним линијама"

Србији нико не може одузети право да се бори за свој интегритет и за међународно право.

Србија 26.02.2023 | 20:01
Вучић у Бриселу сједа за сто за јасним "црвеним линијама"

Обраћамо Вам се како бисмо апеловали на Вас да покажете максималну одлучност и спремност да доносите тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ.

Ово је прво поглавље “епистоларне дипломатије” коју су својим писмом адресираним на председника Србије Александра Вучића, још у септембру прошле године, утемељили немачки канцелар Олаф Шолц и француски лидер Емануел Макрон.

У потписнике своје друге поруке, послате јуче на Андрићев венац, придружили су и италијанску премијерку Ђорђу Мелони, али је и њена суштина, по свему судећи, иста – од првог човека наше државе траже се тешке одлуке.

Према сазанањима Новости, председник неће данас јавно говорити (иако је било неких најава) о садржини овог последњег писма у коауторству Берлина и Париза, али се о ономе шта у њему пише посредно може судити по томе што је Вучић, према сазнањима, у свој кабинет дошао још јутрос у 5 сати, желећи пажљиво да проучи свако његово слово, али и да се темељно припреми за сутрашњи наставак дијалога са премијером такозваног Косова Аљбином Куртијем у Бриселу.

Нова рунда у седишту ЕУ требало би да почне у 15 часова. Специјални изасланик “клуба 27” Мирослав Лајчак најпре ће са Вучићем и Куртијем разговарати појединачно, а потом ће уследити заједнички састанак.

Шеф српске државе за сто седа са јасним “црвеним линијама”: Србија неће признати независност лажне државе нити аминовати њено чланство у Уједињеним нацијама. Уз то, категоричан је и став Београда: мора се формирати Заједница српских општина пре него што се уђе у детаље европског плана за КиМ чији су аутори заправо Шолц и Макрон.

С друге стране, извори из Брисела наводе да је састанак осмишљен тако да се верификује начелну сагласност двеју страна о прихватању поменутог документа, који није коначан, и само би требало да пружи основ за правно уобличавање финалног правно обавезујућег договора. Наравно, ако он уопште буде постигнут. Такође, није искључено ни да се до 21. марта организује још један директан разговор Вучића и Куртија.

Дакле, по свему судећи, сутра у стерилним канцеларијама Европске службе за спољне послове неће пасти небо на земљу, односно нема никакве “Вучићеве издаје” или “пропуштене историјске шансе””(крик Весне Пешић: “Потписиј, бре, то Вучићу”), како последњих недеља упорно и неодговорно драматизују опозициони прваци и са десног и са грађанског пола. Иако и једни и други добро знају да је маневарски простор нашој држави по питању Косова на нивоу петопарца, то им не смета да уз политикантске рачунаљке отежавају позицију сопственој држави, надајући се којем гласу више на најскупљој теми.

Но, то не значи да ће Вучића сутра у Бриселу сачекати са колачима. Напротив, очекује се засигурно наставак силеџијске поетике – да се што пре затвори косовско питање у наставку борбе против Русије. А, како Запад види тај епилог добро нам је познато још од фебруара 2008. Но, Србији нико не може одузети право да се бори за свој интегритет и за међународно право. Макар остала сама у тој бици.

(Објектив.рс) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЛ

26.02.2023 20:56

Хајд остаје да видимо ста це урадит кад му други показу гдје су њима црвене линије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

26.02.2023 22:44

Он ће показати где су црне линије.

Name

РЕ БЛ

27.02.2023 03:42

Браво за одговор, знам само једно мораће изабрати страну, дакле ЕУ или Руска Федерација, не иде обадвоје???

Name

Јоја

26.02.2023 21:34

Само стрпљење ...Србима је као никада до сада потребно стрпљење

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

27.02.2023 14:19

Црвена линија је одавно пређена потписивањем кумановског документа тако да више нема шта да се пређе.

ОДГОВОРИТЕ