65.000 криминалаца стигло у највећи затвор на свијету

Шокантне фотографије обишле су свет, а на њима су приказани ултранасилни чланови банди нагурани у највећи мега-затвор на свету у централној Америци.

Свијет 26.02.2023 | 10:39
65.000 криминалаца стигло у највећи затвор на свијету

У затвор из ког се, како се хвале тамошњи слижбеници, не може побећи, стигла је прва екипа затвореника, припадника једне од најокрутнијих, најкрволочнијих банди на свету - ноторне Маре Салватруцхе или МС-13.

Масовна хапшења стижу као резултат одлуке председника Најиб Букелеа да се коначно земља ухвати у коштац с невероватно високом стопом криминала.

Нови затвор, изграђен управо за те намере, простире се на чак 166 хектара што га чини највећим на свету. Мегазатвор у Теколуци, налази се 74 километра југоисточно од главног града Сан Салвадора, преноси Гардијан.

Букеле изричито обећава да у новом затвору затвореници неће имати приступ "проституткама, видео играма, мобилним телефонима нити рачунарима", као што је досад био случај, преноси Јутарњи.

Посебна електронска опрема ће блокирати сигнале телефона како би се спречила било каква комуникација из затвора.

Затвор се састоји од чак 8 зграда, од којих свака садржи ћелије (укупно 32) за више од 100 затвореника. Ћелије имају два лавабоа и по два тоалета.

Заменик министра правосуђа Салвадора Осирис Луна обећао је да ће затвореници бити стављени у режим присилног рада.

Иначе, Букеле је у Салвадору због банди прогласио ванредно стање које је у неколико наврата продужено. Сада се хапшења могу извршити без налога, власти имају приступ приватним комуникацијама, а притвореници чак више немају право ни на адвоката.

Организације за људска права упозориле су како су у овим акцијама невини људи хапшени из политичких разлога, а неки од притворених су пријавили да су били подвргнути "окрутном, нехуманом или понижавајуцем третману".

Међутим, Букелеово деловање против банди и даље је популарно међу становништвом Салвадора, пише британски лист.