Бијељина: Сузе на промоцији “Виле са Кошара”

У бијељинској библиотеци “Филип Вишњић” одржана је промоција збирке родољубивих пјесама “Вила са Кошара” писца Невена Милаковића. У поменутој збирци налази се истоимена пјесма коју су многи од нас безброј пута слушали са сузама у очима, а да нису знали ко је њен аутор.

Република Српска 25.02.2023 | 09:52
Бијељина: Сузе на промоцији  “Виле са Кошара”

Крвав мјесец врх Кошара,
Гробнице га србске скриле,
Језним ехом мрак дамара
...И јецајем горске виле.
....
Вратите се соколови,
Вратите се мени амо,
Траже од нас прађедови,
Да душмане ишћерамо.
Дижите се див јунаци,
Почивати не смијете,
Треба јарам да се збаци
И да опет погинете.
Нема Космет ко да брани,
Трулије су њине кости,
Дижите се опјевани,
А њима нек' Бог опрости.

Колико смо само пута слушали ове познате стихове бришући сузе и мислећи да је ријеч о некој народној пјесми? Пјесма коју је написао Невен Милаковић, а која је расплакала цијелу нацију, посвећена је јунацима битке на Кошарама, углавном голобрадим младићима између 18 и 20 година, који су животе изгубили у сукобу са припадницима злогласне, тзв. Ослободилачке војске Косова у прољеће 1999. године на тада југословенско-албанској граници.

Свјестан емоција које изазива његова пјесма, Невен Миланковић каже да пјесма која не буди осјећаје, која ништа не говори и која је просто слагање лијепих ријечи нема вриједност.

“Хвалим се да никад у животу нисам добио ниједну књижевну награду, нити сам томе тежио или слао рукописе на конкурсе, због тога што ми је највећа награда на стотине или хиљаде људи који ми пишу да слушају пјесму и плачу, или када читава сала плаче на стихове моје пјесме. Има ли веће титуле него кад народ мисли да је пјесма народна?”, каже Милаковић.

Без обзира што сам је ја написао, када видим толико емоција у људима и на њима, рекао бих да доста тога ту и није моје, да је то нешто изнад мене, нешто што даје Бог, истиче Милаковић.

Објашњава нам како је пјесма настала.

“Једне вечери ме назвао Ненад Станић, ратник са Кошара који је био јако узнемирен, био је у посебном стању. Рекао ми је: “Невене, видио сам вилу, указала ми се вила”. У том тренутку је ту своју невјероватну емоцију пренио на мене. Ја сам се такође нашао у неком посебном стању па сам “Вилу” написао за пет минута, она је само истекла из мене”, свједочи Милаковић.

Нека пјесме је, каже, стварао по 30 или 40 година, а има оних које просто истекну из пјесника, за неколико минута и тако се, истиче, поштено рађа поезија. Издавач Дејан Спасојевић каже да Невенова поезија живи у народу, што “Вила са Кошара” потврђује.

“То је својеврсна химна српског страдалништва новијег доба јер људи на промоцијама широм Републике Српске реагују исто”, каже Спасојевић.“

Вила са Кошара” само је једна од много родољубивих пјесама у збирци коју је Невен Милаковић представио Бијељинцима.

“У књизи се налази 100, по мом мишљењу, мојих најбољих родољубивих пјесама. “Вила са Кошара” је сигурно најпопуларнија, мада нисам сигуран да је најбоља, а посебно није најзначајнија. Моје најзначајније дјело је “Сонетни вијенац о Јасеновцу”, објашњава Невен Милаковић.

Издавач додаје да су у збирци опјевани многи великани нашег народа, од Светог Јована Владимира и Његоша до наших дана. 

Промоцијом књиге “Вила са Кошара” завршене су програмске активности у библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини за фебруар. У марту се такође очекују бројне промоције и догађаји, рекла је Жељана Арсеновић, директор библиотеке.

(БН / Фото: БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Здено

25.02.2023 12:53

Никога нема из снсд-а, нема одборника коалиције на промоцији једне овакве збирке. Да, они и не читају књиге, романе и поезију. Они добијају литературу из Бања Луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.02.2023 15:12

Па шта ће СНСД овде не краде се ово је културни догађај а сви знамо да они нису за овога

Name

ВВ

25.02.2023 14:33

Вјечнаја памјат за све пале српске борце, и све похвале за пјесника. Стихови у душу боду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

26.02.2023 07:30

Једни плацу слусајуци ову пјесму, а ми у Бл плацемо слусајуци Лактаског лопова, и сверцера

ОДГОВОРИТЕ