Дан жена: И мали знак пажње скупо кошта

У сусрет Дану жена расте потражња за поклонима, али и цијене у цвјећарама па ће тако они који желе да обрадују припаднице њежнијег пола малим знаком пажње морати издвојити и до седам марака за само једну ружу.

Република Српска 25.02.2023 | 09:05
Дан жена: И мали знак пажње скупо кошта

Цвјећари кажу да су били приморани да коригују своје цјеновнике, јер је репроматеријал у односу на протекли период скупљи и до 100 одсто, а и добављачи су наметнули доста веће цијене.

"Добављачи су подигли цијене од 30 до 50 одсто, за понешто чак и 100 одсто. Због тога смо и ми морали мало подићи цијене цвијећа, а то се одразило на продају, која је пала. Али видјећемо шта ће бити сада за Дан жена", рекли су у бијељинској цвјећари “Чаролија”.

Осим високих цијена, како кажу, проблем је и доста лошији квалитет.

"Због свега тога цвјећаре су махом смањиле количину робе коју су некада набављале за 8. март, чак можда и преполовиле", рекли су у овој цвјећари. Додали су да ружа кошта до шест марака, док је за просјечан букет потребно одвојити од 22 до 25 КМ.

На питање да ли мушкарци на врата цвјећара куцају само за 8. март кажу да јачи пол долази током читаве године и вјернији су купци него жене.

"Букете купују за рођендане, када добију принову, за годишњице брака или када покушавају да ријеше неки проблем", рекли су у “Чаролији”.

Да су цијене репроматеријала доста више него прије потврђују и у цвјећари “Ирис” из Требиња, гдје кажу да су због високих набавних цијена морали кориговати своје цјеновнике.

"Они који желе да обрадују жене за 8. март за каранфил ће морати издвојити двије марке, а за ружу од четири до седам марака, у зависности од класе", рекли су у овој цвјећари.

Додали су да грађани највише купују руже, каранфиле, али и љиљане.

"Посљедњих година велика помама влада и за тулипанима, омладина их воли. Виде их у модним часописима па их радо купују и праве дивне фотографије са њима", рекли су у “Ирису”.

Без обзира на све потешкоће, како каже, ипак су задовољни продајом те истакли да је и “Инстаграм” много на то утицао.

"У овај посао се треба унијети много љубави и човјек мора да га воли и ако не зна сложити боје и не зна лијепо и са стилом аранжирати, не треба ни отварати радњу", рекли су у овој цвјећари.

Испричали су да се мијења мишљење да мушкарци у цвјећаре одлазе само за празнике.

"И они мијењају навике, али понекад воле то и да сакрију па траже да им букете убацимо у кесу, да се не види шта носе", казали су у овој радњи.

У цвјећари “Валентина” из Бањалуке кажу да још не знају какве ће цијене бити за Дан жена, јер им добављачи из седмице у седмицу мијењају цијену.

"Цијене репроматеријала и цвијећа у набавци су подивљале. Некако се боримо и послујемо, али се то свело на неке мање количине. Неки који су куповали букете од 50 или 60 КМ сада купују оне од 30 КМ. Осјети се криза", казали су овој цвјећари, додајући да се цијена руже тренутно креће од три до четири марке, у зависности од врсте.

Увоз

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је БиХ током прошле године увезла живог дрвећа и осталих биљака у вриједности већој од 27,9 милиона марака.

"Током 2022. године живог дрвећа и осталих биљака највише је стигло из Холандије и то у количини већој од 2.290.000 килограма, чија је вриједност већа од 13,7 милиона марака", подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ.

(Глас Српске) Фото: Илустрација

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милоје

25.02.2023 08:43

Никако да се ријешимо комунистичких "празника".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урааа

25.02.2023 10:20

Тако је, треба увести дан преседнице 113%, тако да то буде 113.дан у години, умјесто 8.марта

Name

Брод

25.02.2023 09:11

Мени мој не треба ни са лото премијом. Какво цвијеће?! Нисам на продају, али да сам будала, потписујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН888

25.02.2023 10:31

Потписујем. ?

Name

Лактаси

25.02.2023 12:54

Ружа просле године била 3 км.Цвијеће је лијепо али увене за 3 дана.Неки слаткис,кремица,украс лијепсе ако се мора.Жену треба поштовати 365 дана?