Проблеми малинара: Малине чекају купце у хладњачама

У хладњачи фирме “Шипурак”, власника Драгише Кнежевића из Илићана, општина Србац, још увијек се налази 4,5 тоне малина прошлогодишњег рода  србачких произвођача.

Република Српска 24.02.2023 | 20:40
Проблеми малинара: Малине чекају купце у хладњачама

Кнежевић истиче да се малинари са проблемом пласмана малина на тржиште боре већ три године и никако да дођу на “зелену грану”.

Неповољно стање је кулминирало, јер откупна цијена малине не може покрити ни све израженије трошкове производње овог веома захтјевног јагодичастог воћа. 

"Многи од око 40 чланова Удружења малинара, регистрованих у општини Србац, одустали су од ове производње због ниске откупне цијене и тешког пласмана, а неколико њих, који су под кредитима и који једва састављају крај с крајем” и даље раде уздајући се да ће се стање поправити", каже власник “Шипурка” Драгиша Кнежевић.  

Из истих разлога сам је одустао од производње купина на два хектара, а налази се пред дилемом да ли да смањи и површине под малином.

Кооперантима ће, уколико наставе гајење малина, пружати само услуге складиштења док се не пронађу купци. Тржни центри су, нажалост, незаинтересовани, а увоз чини своје - гуши домаћу производњу.

"Моја фирма “Шупурак” је замишљена као Центар за откуп пужева, гљива и других шумских плодова, којима је ово рурално подручје општине богато и има вишегодишњу традицију. У том циљу сам изградио и функционалан објекат са  складиштем, сушаром и хладњачом те успоставио сарадњу са кооперантима. Нажалост, све је мање заинтересованих грађана, још увијек је актуелно само сакупљање пужева. Откуп шипурка  вршим у Федерацији БиХ, гдје се људи много организованије и озбиљније баве сакупљањем шумских плодова и љековитог биља", објашњава Кнежевић.  

Један од већих проблема у последње вријеме јесте и недостатак радне снаге, коју је тешко обезбиједити, нарочито у најинтензивнијим пословима, као што је припрема земљишта, заштита засада и брање плодова.

У предности су само домаћинства која имају радно-активне чланове породице. А таквих је све мање, јер млади масовно одлазе за послом у иностранство. 

(БН/С.К.)  Фото: С. К. 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Илија цворовиц

24.02.2023 19:49

Мени ово никако није јасно.Ови нон стоп несто тразе од дрзаве.Друзе,бавис се тим и тим,твоја цијена је толика,ако иде иде,ако не иде,спусти цијену или затвори бизнис и то је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

24.02.2023 20:09

Та грана пољоприврде је пропала одавно

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

24.02.2023 20:18

У тропуку кг малина 70 марака ало ко је овде луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.02.2023 20:59

Млади дефинитивно одлазе а стари сигурно умиру.Па шта ће остати од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.02.2023 21:27

Све гране пољопривреде су пропале, могу и само ће опстати оних пар највећих само ко ради неколико стотина хектара. Ови са по 30, 40,100 хектара све пропада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

25.02.2023 06:42

Свако ко има хладњачу, треба само да се бави услужно складиштењем робе, све друго је чист минус. Купиш малину по 8 КМ, не можеш је продати по 8 КМ смрзнуту, а платио си је 8 КМ јер си само годину прије продавао по 12 КМ. Онда дође период кад је можес продати за 2 КМ по кг смрзнуте, а ти кооперантима дао аконтативну цијену 6 КМ. Значи чист губитак... Шансе да зарадиш су као да одиграш из кеца у двицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

25.02.2023 08:40

250 грама малина на западу који мрзимо је коштао и сад вероватно кошта 7 и више евра, било на ХТВ-у прије неколико година, јел ви мислите да ће наши лопови државни плаћати 2 године за редом по цијени којој су рекли нашим "произвођачи а" малина,оче ал у к....

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

25.02.2023 14:24

Малине су прескупе, боље купити месо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојиц

25.02.2023 15:18

Треба прикацит ове малине на Фадилове респураторе да не увену

ОДГОВОРИТЕ