ЕУ: Најтежи дио разговора у Бриселу биће у вези са ЗСО

- Састанак између председника Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија је први који се фокусира на европски предлог о нормализацији односа који је де факто признавање, изјавио је данас високи европски званичник који није хтео да буде именован.

Србија 24.02.2023 | 15:17
ЕУ: Најтежи дио разговора у Бриселу биће у вези са ЗСО

Он је на брифингу за медије истакао да је део предлога анекс за имплементацију и очекује да ће најтежи део разговора у Бриселу бити Заједница српских општина (ЗСО).

"ЗСО је одавно обавеза и мора да буде испуњена а не условљавана. ЗСО је део предлога. Прихваћање предлога је прихваћање и ЗСО и мора, из више разлога, да буде решавано као приоритет", каже овај високи званичник Уније.

Према неговим речима, то је први састанак на којем ће моћи да се разговара о предлогу не само са нама него између њих. 

"Предлог је на столу из два разлога. Прво, потребно ја да сломимо зачарани круг криза", каже он и подсећа да је "у другој половини прошле године било шест криза, од којих је свака била озбиљнија од претходне од којих је издвоојио излазак Срба из институција и барикаде.

"Тада је постало јасно да морамо да променимо пут", рекао је званичник. 

Он објашњава како је дошло до тога да ЕУ направи предлог наводећи да се на састанку 18. августа прошле године показало  да двојица лидера не могу да се сложе око заједничке визије. 

"Из тог разлога ми смо направили предлог. Овај предлог је де факто признавање. У њему има пуно суштине која треба да опусти атмосферу у целом региону и да уклони препреке и у регионалној сарадњи. У геополитичком смислу шаље поруку да ЕУ неће да дозволи Русији да дестабилизује Балкан и да је Балкан део Европе и не само декларативно", рекао је он.

Како је појаснио, предлог има за циљ да постави односе између Београда и Приштине на нову трајну основу и на гледање напред према свеобухватном договору. 

"Ово није финални предлог и није крај пута. Крај пута је свеобухватни споразум за потпуну нормализацију односа. Овај предлог бих назвао максимално достижном у овом тренутку, амбициозан и тежак за оба лидера. То су показале реакције у Србији и Косову које нису олакшале председнику Вучићу и премијеру Куртију да прихвате предлог али такође смо имали изузетну подршку од међународне заједнице", нагласио је званичник. 

Како каже, предлог, када буде прихваћен, може да донесе позитиван утицај на живот грађана и да промени расположење у региону, да донесе нове економске могућности, стабилност и финансијску подршку, што је део предлога. 

"За Србе на Косову донеће више сигурности и предвидљивости о њиховим правима као и за Српску православну цркву", рекао је он.

Званичник је више пута подвукао да је предлог добио подршку свих 27 држава чланица и САД и да не памти тако високи ниво подршке у прошлости.

"Очекујем у понедељак да лидери прихвате предлог. План је да се дискутује о модалитетима примене. Део предлога је и анекс за имплементацију да би се осигурали да ће оно што је потражено бити и испуњено. Очекујем да ће најтежи део разговора бити о Заједница српских општина", каже он и додаје да ЕУ очекује да примена предлога почне брзо. 

Истиче да предлог садржи механизам за праћење примене и да ће тим механизмом руководити ЕУ која ће редовно да извештава државе чланице о напретку.  

Говорећи о утицају Русије на процес дијалога, званичник каже да је руски амбасадор у Београду дао неколико интервјуа у којима је изјавио да Србија не треба да жури са Косовом него да чека да буде успостављен нови светски поредак. 

"ЕУ то сматра за претњу послату председнику Вучићу", рекао је он и додао да "није приметио да је то имало утицај на председника Вучића али је имало утицај на део опозиције". 

(Тањуг) Фото: Илустрација/Агенције