Забрињавајући вербални напади на новинаре

– Управни одбор Удружења БХ новинари позива све носиоце политичких функција у Босни и Херцеговини да престану са прозивањима, етикетирањима и вербалним нападима на новинаре/ке и медије! Таква врста понашања представља отворени политички притисак на медије и ограничавање слободе изражавања, које није у складу са демократским принципима и вриједностима. 

Босна и Херцеговина 24.02.2023 | 11:26
Забрињавајући вербални напади на новинаре

У протекла два дана, министар дпољних послова БиХ и предсједник странке Народ и правда (НиП) Елмедин Конаковић и предсједник Републике Српске и предсједник СНСД-а Милорад Додик су се вербално обрушили на новинаре Клиxа и БН ТВ, и то искључиво због тога што су новинари професионално радили свој посао – преносили њихове изјаве и постављали им питања на пресс конференцијама! 

Након што је портал Клиx пренио изјаву коју је изрекао на пресс конференцији у Загребу, министар Конаковић је директно прозвао новинара овог портала Сењу Махинића, рекавши да је Махинићу „интрига да прави причу“ од свега што он (Конаковић) „лично ради“. Конаковић је отишао и корак даље, те је у жељи да новинаре „научи“ како да раде свој посао казао да прије него што објаве његову изјаву, која је јавно емитована и директно преношена путем телевизије, прво требају назвати њега да им потврди да је он стварно рекао то што је рекао?! 

Истовремено, Милорад Додик је на пресс конференцији у згради Владе РС-а у четвртак, по ко зна који пут, вербално напао новинаре БН ТВ.

На питање новинарке о злоупотребама јавних функција, Додик јој је, умјесто одговора, поручио да поред њеног имена треба да стоји ријеч „подвала“. Након што је на те увреде реаговао новинар Владимир Ковачевић, који је 2018. године преживио покушај убиства, Додик му је поручио да „своје фрустрације лијечи негдје друго“.

Новинаре БН-а Тијану Милинковић и Милана Ковача Додик је након тога назвао „параноичним“, те их спријечио да му постављају више питања. 

Управни одбор Удружења БХ новинари подсјећа да ово није први пут да Додик и Конаковић, без икаквог повода, вербално нападају и јавно таргетирају поједине новинаре и медије. У оба наведена случаја, новинари су у потпуности у складу са професионалним нормама радили свој посао – пренијели изјаве политичара и поставили им неколико питања. Недопустиво је и за сваку осуду то што Елмедин Конаковић и Милорад Додик свој властити непрофесионализам, нервозу и несмотреност при давању одређених изјава “фактуришу” новинарима и медијима, који о томе само извјештавају.

Посебно је забрињавајућа чињеница да су овакви вербални напади и лажне оптужбе на рачун новинара све интензивнији и агресивнији у периоду док се у Републици Српској, по директиви Милорада Додика, припремају измјене закона по којима ће клевета постати кривично дјело. Нажалост, ни поједини политичари у Федерацији БиХ не крију жељу да се и у том ентитету клевета поново криминализира, а све како би “непослушним” новинарима могли запријетити и затворским казнама уколико извјештавају на начин који се њима не допада.

Подсјећамо да су слобода медија и сигурност новинара један од темељних услова за приступање Босне и Херцеговине Европској унији, за које се декларативно залажу и Додик и Конаковић, каже се у саопштењу.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

дудук

24.02.2023 10:55

с ким си онакав си, лопови дрски, овај брко Конак имитира Додига који га плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

24.02.2023 11:24

Јебес Босну која има ова два товарна коња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу-Фан

24.02.2023 11:30

Имамо криминалце на власти! Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.02.2023 11:33

Шта очекивати од клошара из Бакинаца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРКАН ОСТАЈЕ КРКАН

24.02.2023 11:34

Дзаба кравата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

24.02.2023 11:44

Немој те висе одрзавати конференције и обављивати вијести идиота да овдје има имало нормалног овакви би били у затвору знају ови то ови из ЕУ па са њим долазе на разговоре и њега су прихватили као воља народа којег народа овдје влада корупција криминал и најгори слој људи који су се наредали годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

24.02.2023 11:45

Рудоња риче буче низ мокрањске стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

24.02.2023 11:51

А ста уз његово име све стоји...одрон,сатирач отимач,лопов,издајник,среброљубац....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вида

24.02.2023 12:02

Доста виyе овог кабадахије нијд ово његово ова република јд створена у крвљу храбрих бораца а он се понаса кода су његови тајкуни и рекетаси ово створили па сада лаје на сав глас ако немо казе несто против њега кримос запмти није ниција до зоре горјела оа неце ни твоја

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОЊА

24.02.2023 12:08

КОНАКОВИЦ И ДОДИК БРАЦА ПО ВРЕДАЊУ НОВИНАРА.? СРАМ ВАС БИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ногометна Дахија

24.02.2023 12:10

Домбас & Цроатиа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране ЦХ

24.02.2023 12:14

По ко зна који пута сте изабрали то што вас држи у гету, у грчу. Не смијете главе дићи, тако вам и треба, а имали сте скоро прилику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.02.2023 12:44

Весна пас уједа све око себе Инстинктивно зна да му се ближи крај

Name

То је

24.02.2023 12:48

Режим. Још мало као Сјеверна Кореја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

24.02.2023 13:37

Шалу на страну, али, како се ствари одвијају, читав Свијет постепено преписује Сјеверно Корејски рецепт ! Неће на добро изаћи !

Name

Мика

24.02.2023 17:41

Јесам ли за промјене.Јесам.Узео пасос и отисао.Одвео сву породицу.А ви гласајте и како гласате и тако вам је.Погледате филм храбро срце и то вас и цека.Кад вам Додик уведе закон прве брацне ноци е онда мозда се побуните.

Name

Предатор

24.02.2023 18:13

И федерација има свог међеда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

24.02.2023 18:45

Шта очекивати од наставника физичког и то је питање јел редовно завршио и од дудасенка из лактаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

24.02.2023 20:56

Друго оцекивати од највецег лопова у окрузењу који опљацка цијелу дрзаву и народ а све под пластом патриоте ,кад је припадник друге нацихе могао ститит Српске интересе њрму је циљ да опљаска и унисти све сто мозе ево сад у Сенверији нови метод за гласаце,,плацају сектаси градане да не изаду на изборе ,,,али народе ако немас оци и уси онда подрзите ове лопове па нек вас унисте

ОДГОВОРИТЕ