“Појас и пут” је платформа за сарадњу на свијету

Иницијатива “Појас и пут” је постала највећа међународна платформа за сарадњу на свету

Свијет 24.02.2023 | 08:15
“Појас и пут” је платформа за сарадњу на свијету

У просторијама Института за међународну политику и привреду у четвртак је одржан форум на тему “Кина и свет: Улога кинеског економског развоја у опоравку светске привреде”.

Закључак свих чланова форума је исти, а то је да ће кинески повратак економије након три године ковид-19 пандемије подстићи развој економије целог света.

Форум је отворио председник Института Проф. др Бранислав Ђорђевић, који је у свом излагању истакао важан догађај који слави своју десету годишњицу, иницијативу “Појас и пут”.


 
 “Иницијатива је успела оно што ниједна није до тада. Сви смо се ујединили око идеје просперитета, мира, што је признаћете, у савременом свету врло чудно. То је у некој ближој историји једина иницијатива која је имала за циљ што већег броја земаља читавог света, не само економски, већ и из других углова.”

Учеснике је поздравила и сарадница Кинеске медијске групе Ванг Тингтинг видео поруком из Пекинга, која је говорила о значају сарадње Србије и НР Кине.

“Иницијатива ‘Појас и пут’ отворила је ново поглавље у кинеском и глобалном економском развоју, те је постала највећа међународна платформа за сарадњу на свету. Значај Србије за иницијативу је веома велики, јер је она важна тачка која повезује Економски појас дуж пута свиле и Поморски пут свиле. Ових година су Србија и Кина постигле огромне резултате у областима попут економије, трговине, војне сарадње, технологије и културе”.

Представница Института друштвених наука Сања Филиповић, говорећи о еколошкој транзицији, навела је да иако је Кина земља која се због своје величине и броја становника сматра великим учесником у емисији ефекта стаклене баште, улаже велики труд да достигне нулту емисију штетних гасова до 2060. године.

“Према процени Светске банке из прошле године, указало се да уколико жели да постигне своје циљеве до 2060. године, Кина ће морати пуно да инвестира. С обзиром на потенцијале и значај кинеске привреде, држава врло свесно таргетира и фокусира ове секторе, као што су пре десетак година радили и са производњом соларних панела, па је тако данас Кина лидер у производњи соларних панела, електричних аутомобила и у производњи ветрогенератора”.

Слободан Поповић са Факултета политичких наука у Београду истакао је покушаје западних земаља, пре свега САД, да прикажу свету кинеске идеје мира и просперитета у лошем свету зарад позиционирања сопствене агенде.

“Уместо да заједничка судбина човечанства по кинеском називу буде оквир за хармонизацију и даље напредовање, она је била од стране Америке перципирана агресивном политиком и антикинеском хистеријом у медијима, да је то задужено за рушење ‘либералног’  међународног поретка, иако на све то Америка представља поприште борби. Целокупно кинеско деловање на глобалном плану јер је занимљиво што се Кини даје улога коју она не жели за себе, то уопште није циљ кинеске спољне политике, већ је деловање на глобалном нивоу, стварање заједнице и заједничке судбине човечанства у ком она приказује да свет припада свим људима”.

Др Александар Митић, научни сарадник Института, осврнуо се на актуелне догађаје у којима се нашла и Кина, напомињући да такав однос према Кини није потребан због видне жеље кинеског естаблишмента да међународној дипломатији приступају широко раширених руку.

“Видимо и да без обзира на покушаје председника Си Ђинпинга последњих месеци да смири тензије које су изазвале САД доласком Ненси Пелоси прошлог августа, упркос тим покушајима и доброј вољи да се сретне са Џозефом Бајденом на маргинама Г-20, чињеница је да видимо код демократа једно ново разарање тих покушаја успостављања неког релативно пристојног односа. Ако погледате само последњих месец дана одлазак америчких министра спољних послова и одбране у Токио и Сеул, проширење база у Окинави, успостављање нових америчких база окренутих према Тајвану и јужнокинеском мору. У једној таквој атмосфери чињеница је да до неке релаксације односа између Пекинга и Вашингтона не може да дође.”

(КМГ) Фото: КМГ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

12%

24.02.2023 08:53

Погозово Европа мора да схвати да без руских ресурса и кинеских производа су унистени... Без Русије и Кине се не мозе лако....

ОДГОВОРИТЕ