Гацко: Припитомио дивљу свињу, Тита не би дао за милион

Славко Миловић из гатачког села Автовац испунио је своју највећу жељу да припитоми дивљу свињу, а вепру Титу, са којим другује дуже од двије године, довео је другарицу Јоргованку.

Република Српска 23.02.2023 | 20:14
Гацко: Припитомио дивљу свињу, Тита не би дао за милион

Тито је добио име јер воли да буде у центру пажње и да се води рачуна о њему. Признаје Миловић за “Глас Српске” да му је Тито пуно дражи од Јоргованке, јер је миран, али и вјеран као пас. Прича да га је купио када је био мали те да је на почетку био немиран, али уз љубав и посвећеност лако су се спријатељили. Временом постали су нераздвојни.

- Жеља ми је била искључиво да припитомим дивљу свињу и успио сам. У животу никад нисам видио паметнију животињу - рекао је Миловић.

И док свакодневно на имању ради око стоке, каже да му додатна брига о Титу и годину млађој Јоргованки не пада тешко. Напротив наглашава да их је љепота видјети испред куће, јер припитомљавањем постају мирни. Тито га, каже, прати у стопу гдје год да крене.

 - Тито је легенда, иде до брда и по пољу, шета и увијек се на мој звиждук врати. Не би га продао нема те силе нити пара, да ми неко да милионе. Добро се слаже и са Јоргованком. Једу шта год им понудим све, а кукуруз им је најдражи. Воће и поврће, о житу да не причам, али и млијеко - прича овај страствени ловац.

Додаје да није искључено и да ће добити и појачање, јер колико му се чини, постоји могућност да ће Јоргованка на свијет донијети и подмладак.

- Били су заједно ове зиме, а није искључено да ће их бити још, јер Јоргованка има сада и мало стомака. Мора га слушати, ипак је он старији - у шали каже Миловић.

Не плаши се овај горштак да ће га Тито напустити и отићи, јер зна и километрима да оде од куће, али увијек се врати. Међутим, и да тако одлучи, од њега има дозволу.

 - Само јазавца нисам доводио жива кући, остале све животиње јесам. И никад од мене нису бјежали. Ако некад осјети зов дивљине, може слободно да иде. Али знам да неће, јер пријатељи се не напуштају - увјерен је Миловић истичући да се и унучад игра с њима без било каквог страха.

(Глас Српске)  Фото:Глас Српске

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Славиша

23.02.2023 19:35

Прича јесте лијепа. Никада ми неће бити јасни људи који иду у лов са намјером да убијају срне,зечеве идр.дивље животиње.Ја је не би убио ни за милион.Шетња по шуми ми је сасвим довољна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роберт

24.02.2023 08:35

Баш! Посебно кад се још такав наоружани јуначина хвалиса колико глава је у стању убити. Нека то проба без оружја, да је борба бар равноправна. Не помисли да је неком ланету, зечићу итд. убио мајку па ће и они угинути без родитеља.

Name

Сабир

23.02.2023 19:50

Браво добри човјече животиње су пуно боље И оданије од нас људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

23.02.2023 20:16

Људи држе фарме са 100 дивљи свиња , а овај са једном па сретан.лсто била домаћа биле дивље када се удомаће нема никакве разлике,само што дивље знају бити грдосије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

24.02.2023 09:39

Е ако је то прасе Тито онда си ти прасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.02.2023 03:39

Све сто се назива " Тито " је паметно , врједно , мудро ! и.т.д. докази стоје !!!!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погресно име

25.02.2023 13:34

Требао си јој дати име Додик, прикладније је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

26.02.2023 11:17

Погресно име !!! Немојте тако успоредивати Додика !!! Додик је 13 прасе не долази у обзир у име паметни зивотиња !!! ??

Name

Мехмед.Сабљаковиц

26.02.2023 10:26

Требао је дати име свога цалета,кад је тако паметан.Није он дао име Тито тек тако,него циљано на друга Тита,којег сигурно није волио.Да га је волио,то никад неби урадио.

ОДГОВОРИТЕ