Након 23 године Влада се сјетила да додијели концесију

Влада Републике Српске на данашњој сједници је прихватила приједлог да се концесија за експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна долина код Приједора додијели фирми „Неметали“ која од 1999. године експлоатише глину на тој локацији.

Република Српска 23.02.2023 | 19:58
Након 23 године Влада се сјетила да додијели концесију

Процес додјеле концесије за Црну долину практично је почео крајем октобра прошле године након што је ЦАПИТАЛ открио да фирма „Неметали“ више од 23 године врши експлоатацију, а да при томе нема уговор о концесији, нити посједује лиценцу за извођење рударских радова у површинској експлоатацији.

„Привредно друштво „Неметали“ посједује Главни рударски пројекат површинског копа глине на лежишту Црна долина који је одобрен рјешењем Министарства за привреду СР БиХ од 7. августа 1991. године, а на основу кога изводи рударске радове на експлоатацији керамичких и цигларских глина на овом лежишту“, одговорено нам је из Инспектората РС.

У конфузним одговорима наведено је да привредно друштво „Неметали“ експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна долина обавља на основу рјешења Министарства енергетике и рударства Републике Српске од 20. јануара 1999. године.

Праву конфузију изазвао је одговор да „Неметали“ не посједују лиценцу Министарства енергетике и рударства о испуњењу услова за извођење рударских радова у површинској експлоатацији неметаличних минералних сировина, те да из тог разлога рударске радове на лежишту Црна долина изводи привредно друштво „Бентонит“ из Шипова.

Наш портал открио је да „Неметали“ и „Бентонит“ имају истог већинског власника – Адама Витаригова, а из Инспектората су потврдили да „привредно друштво „Неметали“ нема потписан Уговор о концесији за експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна долина“.

„Утврђено је да је у више наврата подносило захтјев за додјелу концесије ресорном министарству. На основу утврђеног чињеничног стања републички рударски инспектор је 24. августа 2022. године наредио привредном друштву „Неметали“ да у року од 90 дана код Министарства енергетике и рударства обезбиједи уговор о концесији за експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна долина“, наводи се у одговору Инспектората РС.

Умјесто у року од 90 дана, „Неметали“ су уговор о концесији обезбиједили послије тачно шест мјесеци, јер се сутра навршава тачно толико времена од наведеног рјешења републичког рударског инспектора. У међувремену је министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић 27. октобра фирми „Неметали“ издао и лиценцу за извођење рударских радова

(Цапитал) Фото:Цапитал

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Yyyy

23.02.2023 19:07

Ма пустите ту владу. Они су за цик. То је страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yyy

23.02.2023 19:09

Да. Ми је дочекат дан да оду у заборав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

23.02.2023 21:27

Кад су радили на црно толике године да ли је и лова одлазила у приватне џепове.има ли икакве контроле колики су приходи остварени колико је глинице продано извезено прокурвано сјебано итд.

Name

"КАКВО ЧУДО"!!!

24.02.2023 07:52

Толико је акумулираних закулисних радњи,да је ова ситуација са концесијом,тек једна минорна капљица у океану... Помишљао,да криминалној власти,"др."Ђулин,није издала потврду о тоталном,неповратном сљепилу,па да их разумијем,што су били у немогућности да виде тај рудник.Ко ће га знати?

ОДГОВОРИТЕ