Човек освојио лутрију 14 пута, на превару узео милионе али легално!

Румунски економиста, Стефан Мандел, 60-их година прошлог вијека једва је спајао крај с крајем.Тад је дошао до необичног рјешења за своје бриге – освојиће лутрију. Ипак, за оно што је за већину људи био сан који се базира на срећи, Мандел је имао друге идеје.

Занимљивости 23.02.2023 | 16:25
Човек освојио лутрију 14 пута, на превару узео милионе али легално!
Математички геније у слободно вријеме проучавао је Фибоначијеве теорије вјероватноће, а послије година мукотрпног истраживања осмислио је „алгоритам за бирање бројева“, који је почивао на методи названој комбинаторна кондензација.
 
Мандел се хвалио како том методом може да предвиди пет од шест бројева који ће побиједити – што је број могућих комбинација свело на хиљаде умјесто милионе.

С групом пријатеља купио је велики број листића, користећи све могуће комбинације. Освојио је највећу награду, вриједну више од 16.000 евра.
 
Када је покрио трошкове, остало му је довољно да подмити кога је требало и побјегне из румунског комунистичког система и пресели се у Аустралију, гдје је са супругом и двоје дјеце започео нови живот. Прави добици су тек слиједили – лутрију је освојио 14 пута, а да није прекршио ниједан закон.

Када се смјестио у Аустралији, Мандел је схватио да је у неким извлачењима цијена куповања листића свих могућих комбинација доста мања од џекпота. На примјер, ако је извлачење бројева било од један до четрдесет, постојало би 3.838.380 могућих комбинација бројева. Ако је џекпот био десет милиона долара, а листићи сваки по један долар, Мандел би још увијек добро зарадио.
 
Наравно, увијек је имао неколико препрека – прикупити капитал за листиће, а затим како их физички све испунити. Тада је радио као агент за продају осигурања, а слободно време користио је како би увјерио инвеститоре да уложе заједно и изграде такозвани лото синдикат.
 
Такође, изумио је систем аутоматизације с рачунарима и штампачима, користећи алгоритам за испуњавање листића аутоматски, користећи све комбинације бројева.
 
Током 80-их, синдикат је чекао да џекпот нарасте, прије него што су купили хиљаде листића.
 
Група је освојила 12 лутрија и стотине хиљада мањих награда широм Аустралије и Уједињеног Краљевства. Међутим, није све било толико блиставо. Профити нису били довољно високи, а Аустралијанци су на крају и схватили њихов план, па су промијенили правила – забранили су штампане листиће и куповину великог броја.
 
Мандел је у рукаву имао план Б. С профитима које је већ имао одлучио је да пронађе лутрије у Америци које су имале џекпот најмање три пута већи од броја свих могућих комбинација.
 
Лутрија у Вирџинији била је идеална. Бројеви су били само од 1 до 44, што је значило да је број могућих комбинација био милионима мањи него у другим играма. Тад је отворио службену фирму, „Пацифиц Финанциал Ресоурцес“, а под њом развио Лото фонд. Хиљаде инвеститора увјерио је да уложе и прикупио милионе долара у процесу.
 
У фебруару 1992. године Вирџинија лутрија имала је џекпот од 27 милиона долара. Мандел је у то вријеме већ имао 16 запослених у складишту у Мелбурну, који су током три мјесеца одштампали седам милиона листића и поштом их послали у САД.
 
Синдикат је освојио џекпот, уз још готово милион долара секундарних награда.
 
И док Манделова метода није била илегална, подигла је сумњу, па се нашао у четворогодишњој легалној бици. Током тог времена истраживале су га бројне међународне агенције, међу њима и ЦИА и ФБИ.
 
На крају је ослобођен било каквих оптужби, међутим, док је он освојио милионе, његови инвеститори добили су тек 1400 долара од 4000 долара улога – далеко од богатства које им је обећано.
 
Мандел је 1995. године отишао у банкрот, а у једном трену провео је 20 мјесеци иза решетака у Израелу захваљујући варању инвеститора.
 
Живи у Вануатуу, далеко од свјетла рефлектора. У међувремену, све америчке државе су забраниле коришћење његове стратегије.
 
(алоонлине.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар