Влада и синдикат примјењивали неуставан уговор

Уставни суд Републике Српске одлучио је данас да одлука о примјени одредаба посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске коју је донијела Влада РС, није у сагласности са Уставом, Законом о влади и Законом о раду.

Република Српска 22.02.2023 | 18:16
Влада и синдикат примјењивали неуставан уговор

Како се наводи у саопштењу Уставног суда, ни посебни колективни уговор о измјенама посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе РС није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о раду.

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС је поднио 21. фебруара прошле године иницијативу за оцјену уставности и законитости посебног колективног уговора о измјенама посебног колективног уговора за запослене у области локалне управе РС који су закључили Министарство управе и локалне самоуправе РС и Синдикат управе РС.

Годину и један дан касније утврђено је да неуставност ових аката произлази из чињенице да Влада Републике Српске није имала овлашћење да донесе оспорену одлуку и да њоме уређује питање примјене посебног колективног уговора.

“То је искључиво право потписница уговора које сагласном изјавом воља могу регулисати питање продужења његовог важења, па тиме и примјене тог акта. У односу на посебни колективни уговор о измјенама посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске, Уставни суд је утврдио да је исти закључен супротно Закону о раду, односно након престанка важења посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе РС. Тим је, по оцјени суда, оспореним прописивањем нарушено и уставно начело законитости аката”, наведено је у саопштењу Уставног суда РС.

Зеленовић: Кривичне пријаве против Сенке Јујић и других одговорних
Према ријечима предсједника гранског синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС Бранка Зеленовића, након ове одлуке Уставног суда РС, биће поднесене кривичне пријаве против министарке Сенке Јујић и одговорних особа које су потписале ове документе и инсистирали годину дана на њиховој примјени, иако би управо они морали бити свјесни њихове непримјењивости.

“Министарка Сенка Јујић потписала је са Синдикатом управе РС овај уговор, а нас је избацила из потписивања. Направили су измјене и допуне колективног уговора за локалну самоуправу, а били су свјесни да су неуставне и незаконите. Не можеш допуњавати и мијењати документ који је давно престао да важи и они су то морали знати”, каже Зеленовић за портал ЦАПТАЛ.

Он објашњава да су прије подношења иницијативе упозоравали министарку и јавност да је то неуставно, али да свјесно нису уважени и да су их намјерно заобишли и игнорисали, иако су репрезентативни синдикат.

“Прекршен је и Устав и закони. Чак је и Влада прекршила закон, јер се два синдиката нису могла договорити па су они донијели одлуку да продуже важење уговора, а то није у њеној надлежности и директно крши закон. Морао се формирати нови одбор и да синдикати са министарством сачине нови колективни уговор, да се све уради испочетка, утврди цијена рада и све остало што иде. Свјесно смо прескочени”, каже Зеленовић.

Објашњава да су се одредбе неважећег колективног уговора примјењивале, али не у свим локалним управама. Једној групи радника су, каже, повећане плате тим одредбама, а прије тога нису планирали буџет који би то покрио.

“Направљено је доста несугласица између платних разреда. На примјер, неквалификовани радници платама су стизали износе за средњу стручну спрему, која се није мијењала. За ово што су изазвали, највише је крива министарска и она је морала бити свјесна шта ради. Нама је нанесена штета и мораће неко да одговара”, рекао је Зеленовић.

У Министарству локалне управе и самоуправе РС смо покушали да добијемо коментар на новонасталу ситуацију и да сазнамо какве су посљедице након годину дана примјењивања неуставног и незаконитог посебног колективног уговора о раду, али тамо нисмо нашли особу која би могла да нам данас одговори.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Машиновођа

22.02.2023 17:41

Послије годину дана Уставни суд РС донио одлуку у Децембру прошле године да је управа жељ доносила неуставне одлуке и да нису по закону о раду али они и даље то непоштују и настављају по старом јер и претходни дир, није ништа поштовао и са дир, мјеста постао савјетник, никакве посљедице по њих нема а радници да би дошли до тих одлука троше свој новац а и живце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.02.2023 17:43

Закони, судови и пресуде за њих не знаце ниста. Сутра це опет исто наставит. Ту само помазе забране обнасања јавне функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Под хитно

22.02.2023 18:25

Распустити синдикат јер ради у корист партија на власти ! Партијаси корумпираниии

Name

д

22.02.2023 17:52

Нека остане сада, свакако су младсе породице отјеране, касно сте се у битку укљућили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ww

22.02.2023 18:05

Нема бољита. Али добро је кофери се пакују. За цијеле. Породице. Погаси те свјетло ко задњи крене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нике Мисиц

22.02.2023 18:51

Да ли ово знаци да се Ранка Мишић и Бранко Зеленовиц боре против повећања плата радницима у управи

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Нике Мисић,

23.02.2023 06:51

Зелено и је легални предсједник синдиката, а онај други што се тако представља и потписује представља себе и свијет џеп.

Name

За бања луку

22.02.2023 18:52

Да ли је могуце да се неко бори за смањења плата радницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просвјета

22.02.2023 20:19

Кад це те отјерати ову Ранку Мисиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.02.2023 08:26

Синдикат је код нас формална институција на папиру кад се тиче провођења закона и помоћи радницима .Једино је вредно споменути да имају еxтра добре плате а ниста не раде

Name

БОБ РОЦК

23.02.2023 13:40

Доста више и тог синдиката, с'којим Владом су сад муљали

ОДГОВОРИТЕ