Уништила статуу вредну 42.000 долара!

''Молимо Вас не дирајте уметничка дела'', натписи су који се често постављају приликом изложби и у музејима, а постоји и ваљан разлог зашто.

Занимљивости 21.02.2023 | 15:49
Уништила статуу вредну 42.000 долара!

Љубитељи уметности у Мајамију, у неверици су присуствовали недавном догађају, када је колекционарка ''случајно'' оборила на земљу скулптуру познатог америчког поп уметника Џефа Кунса, вредну читавих 42.000 долара. У питању је добро позната статуа балона у облику пса, једно од Кунсових култних дела. 

''Она га је чукнула прстом'', наводе сведоци немилог догађаја, преноси ББЦ.

Фото: Инстаграм принтсцреен/ ббцнеwс

Незгода се десила током ексклузивне вечери, отварања сајма савремене уметности за Вип званице, који се одржава једном годишње у Мајамију. Локални уметник, Стивен Гамсон рекао је за ''Миами Хелорд'', да се дивио скулптури, у тренутку када ју је старија жена лупкала прстима и оборила са постоља. У почетку се питао, да ли је то део ''представе'', али је убрзо схватио да је враг однео шалу.

'' Када је статуа пала на земљу, било је као када саобраћајна несрећа привуче огромну гомилу на аутопут'', рекао је Гамсон за медије.

Срећом по жену, дело је покривено осигурањем. Ова плава скулптура била је део ограниченог издања колекције, које  је бројало 799 дела, а сада је спало на 798.

Уметник Џеф Кунс, није коментарисао догађај. Његова колекција Балона у облику паса, налази се међу најпознатијим делима савремене уметности, и док су неке јако великих димензија друге статуе су малене. 2019. Кунс је ушао у историју, када је његова скулптура зеца продата колекционару за 91,1милион долара, што је највећа икада цена за купљену уметнину било ког живог уметника.

(новости.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар