Цијене хране ће расти, нису још достигле максимум

Цене хране ће још расти и нису достигле врхунац, иако инфлација јесте, сматрају произвођачи хране. Док за њих трошкови расту, купци се све више окрећу јефтинијим производима.

Свијет 19.02.2023 | 12:19
Цијене хране ће расти, нису још достигле максимум

Највећа јавна групација за производњу хране на планети, "Нестле", сматра да ће цена основних намирница додатно порасти ове године. Цена хране расте широм света, и више компанија је упозорило да се тај тренд неће обуставити у 2023. години. Швајцарска компанија подигла је у 2022. цене за 8,2 одсто, али подвлачи да то није довољно да би избалансирало раст у трошковима, који је угрозио профит.

"И даље смо у ситуацији у којој покушавамо да поправимо своју маргину, и као и сви потрошачи широм света, погођени смо инфлацијом. Покушавамо да санирамо ту штету", рекао је новинарима директор компаније "Нестле", Марк Шнајдер.

Пораст цена биће "циљан, и имплементиран само тамо где је оправдан инфлацијом трошкова". Шнајдер је, ипак, одбио да прецизно наведе који брендови његове компаније ће поскупети. Међу више од 2.000 брендова "Нестле" налазе се храна, кафа, кондиторски производи и храна за бебе.

Раније су оваква упозорења издавале компаније као што су "Унилевер", "Цоца-цола", "Хеинекен", "Цолгате-Палмоливе", "Процтер&Гамбле", на основу све већих трошкова енергије и радне снаге.

"Вероватно смо прошли врх таласа инфлације, али цене још увек нису достигле максимални ниво", рекао је директор финансија "Унилевера", Грејем Питкетли.

Цена сирових материјала као што су житарице, енергија и млечне прерађевине тренутно стагнирају на високом нивоу, док су порасли трошкови радне снаге и логистике. Све то заједно значи да су мале шансе да ће цене хране и других производа у продавницама опасти за потрошаче у наредном периоду.

Компаније које производе храну морају да одрже деликатан баланс. Растући трошкови притискају маргину профита, али нагло и агресивно подизање цена одбија купце. "Унилевер" је имао пад од 2,1 одсто у 2022, а "Нестле" је пад продаје у другој половини године делом приписао вишим ценама производа.

Следећи проблем је чињеница да на нивоу сарадње са ланцима продавница, велике компаније имају "напете преговоре". "Унилевер" је потврдио да такви партнери најпре захтевају чврсте доказе раста трошкова за произвођаче, пре него што дозволе повећање цена у малопродаји.

"Си-Ен-Ен" наводи да ће шансу искористити ланци продавница који имају сопствене "генеричке" брендове, и тренд продаје таквих производа већ расте у Америци и Европи.

Највећи ланац супермаркета у Француској, "Царрефоур", већ преговара са снабдевачима како би се раст цена ограничио колико може, да би се заштитила куповна моћ потрошача.

Подаци показују да је "куповина на нижем нивоу", односно прелазак потрошача на јефтинију верзију истог производа, тренд који је већ узнапредовао у Америци и Европи.

(Еурацтив) Фото: Стеве Пфост/Неwсдаy/Геттy Имагес

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

А

19.02.2023 11:39

Ђе ће више у пм. Отишле су у небо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2023 14:02

Код нас јесу, а код њих не... Цуј, поскупили за 8,2 %... ???? Такво поскупљење, ми овдје и не примјетимо... Код нас је 82% и сви суте, не буне се... Ма, најјаци смо ???

Name

Ујко Вукасин

19.02.2023 13:37

Не знам како це расти. Ја берем свој парадајз из мог пластеника. 6 врста парадајза. А знас ли моја пријо колке ми буду паприке. Па буранија.. Кад неко удје не мили му се из моје басте изаци.. И како це мени то бити скупо кад имат виска. Дао бих и народу који нема да себи набери. Да хоце моја пријо и други радит неби ниста било скупо. Е ја то другације. Ја радим и имам своје. И бас ме брига посто је у радњи парадајз. Мозе бити милион марака, Ста се то мене сматра..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорка министарка

19.02.2023 14:09

Наш буџет је стабилан. Јако стабилан... Наспи дер још једну, мали... Дуплу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

19.02.2023 14:46

Благо пензионерима, у овој " држави" !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

19.02.2023 15:13

Нај смо јачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

19.02.2023 19:58

Имам 300 марака пензије, ја немогу висе потросити, само мање куповати , на спавање полусит