Нова капела и спомен-обиљежје за Софку Николић

"Даире у њеним рукама звечећи су дрхтале, дрхтала је њена душа”, цитирао је на свом фејсбук профилу градоначелник Бијељине, на почетку текста о Софки Николић и плановима за нову капелу и спомен обиљежје познате умјетнице.

Република Српска 18.02.2023 | 16:42
Нова капела и спомен-обиљежје за Софку Николић

"Данас су Задушнице, одлазимо и посјећујемо гробове наших најмилијих, али често пролазимо и крај запуштених споменика за шта разлози могу бити бројни! Дужност Града, али и друштва јесте да брине о спомен обиљежјима оних људи који су оставили неки траг, који су нас задужили својим дјелима и гдје сјећање на те људе не смије изблиједити", написао је Петровић.

Једна од похвалних иницијатива грађана јесте она за обнову капеле Софке Николић на градском гробљу у Пучилама, навео је он.

"Са задовољством вас обавјештавам да Град приводи крају јавну набавку за обнову капеле, изабран је најбољи/најповољнији понуђач и чекамо сада да прође жалбени рок! Ако бар овдје буде достојанства и не буде опструкција врло брзо ће почети обнова капеле!"

Петровић подсјећа да је Софка Николић била жена чаробног гласа, да се причало да су њени наступи били најпосећенији у Краљевини Југословији, а севдах мелодије у њеној изведби су будиле оне најтананије емоције!

"Запажени су били њени наступи у Београду, прозвана је “Краљицом Скадарлије”. Но наша Софка је била и европска звијезда, њени наступи у Паризу, Бечу, Берлину, Будимпешти, су пунили културне центре, нико није био равнодушан на њену појаву и анђеоски глас! Њене пјесме су “Зоне, мори Зоне”, “Чујеш секо”, “Кад би знала, дилбер Стано”…"

Након смрти ћерке, Софка се повлачи из јавног живота, тиховала је и изузетно ријетко се могао чути тај чаробан глас. Посљедње године живота проводила је у нашој Бијељини и Бањи Ковиљачи, упокојила се 1982. године, а сахрањена је на градском гробљу у Пучилама!

"Обнова капеле ће бити један од корака за очување сјећања на нашу Софку Николић! Софка је предивно пјевала, ја не умијем да пјевам, али зато умијем да вас слушам! Ако причате или пјевате, а ваш глас нема ко чути онда је то проклетство, када слушате, а чујете тишину онда је то усамљеност, али када пјевате и говорите, а ваш глас се пажљиво слуша онда је то спој који никада нико више не одвоји! Слушајмо једни друге, говоримо једни другима", написао је градоначелник Бијељине.

(БН) Фото: Интернет

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

1982

18.02.2023 16:50

Била сам сњом кад је умрла. Исцесљала сам је увеце умила и сњом прицала. У току ноци је умрла. Цесто је се сјетим. Нека јој је лака земља. Имала сам18 година тада. И дан данас осјецам цаст, да сам је лицно упознала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

18.02.2023 18:02

Свака ти част докторе Петровићу. Јако сте разумни и осјећајни. Нема таквих у снсд-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад чуо...

18.02.2023 20:20

ал хајд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2023 10:45

Из које недодјије си ‘сљего’ у Бијељину кад ниси чуо а и скола ти је упитна? Бијељина је некад имала и Позориште и балет а сад је Гоци главни а стоматолози богаташи.

Name

Заиста лијепо, али

18.02.2023 20:22

...а ко је она!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

19.02.2023 09:52

Боље би било та средствавуложити у један мало стамбени објект у којем би могла да живи она мајка са четверо дјеце што су остали без крова над главом због пожара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте јесте

19.02.2023 10:58

Он ће вам све ријесити а ви сједите и гласајте за доду. Не кажеш да један од Тајкуна да један стан у зградама које зидају по граду од прљавих пара. Не кажеш да онај са буџетом од 56 милиона озида кућу него тражиш од Петровића коме скупстина укида све сто може од Општинског буџета и против кога раде змије Миловановић, Лазаревиц и ини Додини пулени.

Name

Петровицу

19.02.2023 10:50

Претворити овај град у културну престоницу РС да мало продисемо. Уби нас овај културоцид Милорада Додика, кладионице, баја,Гоци,крезуби, пањеви у зубима, урликање, пискање, јела испод саца и сличне назадности. Култура нас може спасити њојзи хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2023 14:10

Браво за коментар. Погодак у срж.

Name

Галеб

19.02.2023 17:50

Свака похвале Градонацелнице Добра дјела и добри људи увек остављају Дугацак траг за собом да се памте и слузе примером новим генерацијама

ОДГОВОРИТЕ