Струја најтраженија роба, ево колико је БиХ извезла?

Трговање електричном енергијом било је лани и те како профитабилно, што свједочи и податак да се струја нашла на првом мјесту извозних, али и у топ пет увозних производа у БиХ.

Република Српска 18.02.2023 | 11:47
Струја најтраженија роба, ево колико је БиХ извезла?

Према подацима Агенција за статистику БиХ, током прошле године из земље је највише извезено електричне енергије и то у вриједности од једне милијарде и 74 милиона КМ, а истовремено је увезена струја у вриједности 393,5 милиона марака.

– Током прошле године из БиХ је извезена робе укупне вриједности 17,974 милијарди КМ, што је за 25,9 одсто више него у 2021. години, док је увезено 28,636 милијарди КМ, што је за 32,6 одсто више него у претходној години. Покривеност увоза извозом је износила 62,8 одсто, док је спољнотрговински робни дефицит износио 10,662 милијарди – саопштено је из Агенције.

Извршни директор за производњу и техничке послове у предузећу “Хидроелектране на Требишњици” Илија Таминџија каже да су извезене количине електричне енергије у гигават-сатима лани биле на нивоу вишегодишњег просјека у БиХ.

– Међутим, у финансијском смислу цифра је импозантна због наглог и високог скока цијене струје у односу на претходне године. Тржиште електричне енергије, због украјинске кризе лани је толико било нестабилно да је цијена струје по мегават-сату ујутро износила 300 евра, а послијеподне скакала и на 500 – рекао је Таминџија.

Појаснио је да се струја извозила у мјесецима када је било вишкова и довољно падавине, а увозила када је потрошња повећања, а доток акумулације, због суше, смањен.

– Криза у Европи изазвала је поскупљења свих енергената, а цијена струје у БиХ је остала иста, тако да је значајан дио грађана који су се гријали на пелет или дрва прешао на струју, што је повећало потрошњу. Истовремено имали смо и сушу, није било довољно акумулације и мањак струје морао је бити обезбијеђен из увоза – казао је он, пише Глас Српске.

Топ пет увозних и извозних производа у БиХ за економисту Зорана Павловића потпуно су очекивани, наводећи да је поразно што домаћа храна није у самом врху робе пласиране у иностранство.

– Украјина која је била значајан произвођач електричне енергије у Европи испала је из система, тако да је струја била и те како тражена роба. Енергија и храна су двије најважније ствари које требају сваком човјеку у свијету, имамо много неискориштених капацитета. Надлежни морају осмислити снажније системе подршке домаћој производњи како би извозили у далеко већој мјери прехрамбене производе настале у БиХ – казује Павловић.

Коментаришући спољнотрговински робни дефицит Павловић истиче да је БиХ мала економија у којој свако може да прода шта хоће.

– Са земљама ЦЕФТЕ немамо царину, са земљама ЕУ такође, тако да морамо наћи низ других елемената попут снажније контроле квалитета како бисмо смањили увоз меса, млијека, поврћа и сличних производа и тиме заштитили домаће произвођаче. Тако бисмо сачували људе на селу који не би одлазили у Европу, а становништво би имало јефтинију храну – рекао је он.

(Глас Српске)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

18.02.2023 12:07

Банди црвена,хвалите се извозом струје,а овамо сте притиснути овај јадни народ новим поскупљење. Тако вам просечна цијена 1 кw потрошене струје ,рачунајући и паушално износи 0,21 км.Стоко црвена што нисте рекли да по једном домаћинство узимате ,што за накнаду за бројило и пружање услуга 13 40 км,до сада било 4,67 км. То претворено у кw енергије са пдв износи око 160 кw месечно,само паушално. Зар то није пљачка Илија Таминџија, црвена,пљчкашко криминална банди. Доћи че дан када ће вас ђаво однијети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

18.02.2023 16:11

Коме је струја скупа нека иде у Њемачку тамо су трошкови живота занемариви у односу на плате.

Name

Марко,Њемацка

18.02.2023 16:18

мрезарина је веца него потросња 210 кw.Ал,нико се не буни,док год је тако ,ови це дизати цијене.У Њемацкој,је демократија,људи се побунили,пилоти стјуардесе ,сто им је мала плата,а све скупо,а имају пар хиљада еура мјесецно,а цоколада и путар и мљеко и много тога јефтиније него овде

Name

абц

19.02.2023 07:39

Дајте више том Павловићу да ради нешто и покаже своје знање на дјелу. Ово што он прича сви знамо, то је теорија, нека покаже своје знање једном у пракси. Доста м ије више тих теоретичара и мудрова који ништа не раде него "наплаћују" своју теорију. У БиХ их има ко на гори листа.

Name

Wwww

18.02.2023 12:50

Зато наша власт зајебава. Ови сиротињу. Ова власт само производи. Сиротињу. А они богати до неба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дери кожу народу

18.02.2023 13:06

Зато нам сада фиксни дио рачуна износи преко 15 КМ а кажу најјефтиније за наша домаћинства иако је н.п.р. у ЦрнојГори фиксни дио око 1,80 € (преко 4x јефтиније)... Дери кожу народу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

18.02.2023 20:32

Ипак је онај лик добро појаснио обрацун кw само је народ глуп није разумио.Сад нам је све јасно кад смо добили рацуне..који се неце мијењати током године знаци нема летњег обрацуна.Ауторима капа доље за превару.

Name

Ех

18.02.2023 13:34

Зато је нама у Брчком струја поскупила за 30%,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосип Броз добар скроз

18.02.2023 15:36

Овдасњим робовласницима би било најдразе да нам могу искљуцити струју па све да извезу. Знају дици цијене а хидроелектране не знају ни нацртати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

18.02.2023 18:14

Још треба поскупити не само струју већ и остале производе јер Народ је задовољан није на улици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

18.02.2023 18:43

Ако овако наставе направит це од народа терористе.Поцет це народ да цупа стубове.

ОДГОВОРИТЕ