Покренута петиција: Има ли основа за дисквалификацију Хрватске са Евровизије?!

Хрватски представници на Евровизији послали су званичан превод своје песме "Мама ЧШ" на енглески, а Европска радиофиузна унија (ЕБУ) поново је изнела своја строга правила.

Забава 16.02.2023 | 17:53
Покренута петиција: Има ли основа за дисквалификацију Хрватске са Евровизије?!

Хрватски представници на овогодишњем Еуросонгу, ријечки бенд Лет 3 подигао је прашину у региону, али и широм Европе.

 

Песма "Мама ШЧ" поделила је евровизијску публику - некима се допада, док има оних који желе да се хрватска група Лет 3 дисквалификује с Евровизије.

Let 3, Dora
ФОТО: КОМУНИКАЦИЈЕ ХРТ

Појединци су отишли корак даље, па је покренута и петиција за укидање наступа Лета 3 у Ливерпулу. Креатор петиције појаснио је да је иницијативу покренуо зато што не жели да Хрватску представља Лет 3 с "накарадном изведбом". Петицију је досад потписало око 430 особа.

Европска радиодифузијска унија (ЕБУ) сваке године организује Евровизију, и то је њихова најпознатија активност. У историји организовања овог такмичења већ се доста пута догодила ситуација где је песма изабрана, али је ЕБУ забранио њихово извођење због различитих разлога, а сада су за хрватских Нет.хр изнели свој став у вези с песмом "Мама ШЧ", којом ће се Хрватска представити на Евровизији.

Let 3
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН YОУТУБЕ

"Такмичење за песму Еуровизије је породична забавна емисија и ЕБУ очекује од свих телевизијских кућа које учествују да сви уметници имају то на уму. Важне су вредности ЕСЦ-а, и то треба имати на уму при припреми своје сценографије, посебно у погледу голотиње, сексуалне конотације и провокативних израза", рекли су, те додали:

"Додатно, правила такмичења за Песму Евровизије наводе да сви такмичари морају да се придржавају вредности ЕСЦ-а и ЕБУ-а и не смеју да деле никаква отворена политичка или друга мишљења која су у супротности с вредностима ЕСЦ-а и која би могла да доведу такмичење на лош глас. То укључује забрану било каквих политичких изјава одабраних уметника у сваком тренутку, било пре такмичења и на или изван сцене током догађаја", рекли су из ЕБУ-а за поменути медиј.

Let 3
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН YОУТУБЕ

Они засад нису имали примедби на стихове песме Лета 3, али не зна се хоће ли тако и остати. Наиме, организатори овогодишњег Еуросонга и шефови евровизијских делегација средином марта одржаће састанке на којима ће утаначити наступе и изнети евентуалне примедбе.

(Курир.рс/ Нет.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар