БиХ поново високо на радару америчке администрације

Конаковић истиче како таква пажња САД гарантује лакши пут БиХ ка ЕУ и НАТО интеграцијама.

Босна и Херцеговина 13.02.2023 | 18:52
БиХ поново високо на радару америчке администрације

Министар дпољних послова БиХ Елмедин Конаковић разговарао је данас телефонски са америчким државним секретаром Антонијем Блинкеном о важним питањима билатералне сарадње БиХ и САД-а.

Конаковић је истакао како је БиХ захвална америчким партнерима за њихово снажно залагање и преданост миру, сигурности и напретку наше земље.

"Прије свега, јако нам ласка што смо поново високо на радару у администрацији САД-а и што је разговор са Блинкеном разговор са једним од највише рангираних америчких званичника. Импресивно је колико је он упознат са ситуацијом у БиХ и вјероватно добро припремљен, јако добро прати све што се дешава", казао је Конаковић за Клиx.ба.

Истакао је да је БиХ добила низ позитивних сигнала јер је брзо формирана државна власт и да је циљ покушати искористити моментум како би се држава покренула на њеном путу као еуроатланским интеграцијама.

"Са овом шансом да усвајањем неких докумената из 14 кључних приоритета приближимо БиХ Европској унији. У овом тренутку то је мање комплексно политичко питање. Разговарали смо и о опцији билатералних посјета, нешто што до сада није било пракса јер званичници САД-а већ дуго заобилазе БиХ, знамо да смо мала земља, али нам треба њихова пажња", истакао је Конаковић.

Конаковић је казао Клиxу да је са Блинкеном разговарао и о њиховом потенцијалном сусрету.

"Или са неким другим званичницима Стате Департмента и САД-а. Добили смо увјеравања да је Америка и даље један од наших кључних партнера, да стоји чврсто уз нас у овим нашим турбулентним политичким временима и могу заиста рећи да је био угодан разговор", нагласио је.

Конаковић истиче како таква пажња САД гарантује лакши пут БиХ ка ЕУ и НАТО интеграцијама.

Блинкен је Конаковића питао и да ли постоје неки захтјеви са бх. стране на што је министар вањских послова одговорио да је коначно вријеме да се неко важан из врха државе или дипломатије БиХ појави у Бијелој кући.

"Дуго нема тамо ни наших представника нити важних тема, знамо да Америка има неке друге приоритете и да се као најјача свјетска сила бави важним темама широм свијета, али сам искористио прилику да кажем да ево и ми имамо другачију и нову дипломатску офанзиву у којој желимо да вратимо фокус и Вашингтона, Лондона, Брисела, Париза да се у БиХ тамо говорио као о земљи која има своју будућност и шансу", дио је порука Конаковића америчкој администрацији.

Амерички државни секретар је охрабрио нову власт у БиХ на путу нове политике компромиса.

"У њој није лако са људима са којима не дијелите исте политичке ставове, са којима се разилазите у неким суштинским питањима која су се десила у историји БиХ, па и на будућност БиХ не гледамо исто, али нас охрабрују у покушају тражења компромиса", наглашава Конаковић.

Та питања су кључне реформе, економски процеси у БиХ, а министар вањских послова БиХ истиче како је Блинкен упознат са демографским сломом пред којим се наша држава налази, па је једна од тема разговора било и како задржати младе људе у БИХ.

(Клиx Фото: Твитер)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

БОБА

13.02.2023 19:27

БИТНО ЈЕ ДА СТЕ СЕ ВИ УСТИЛИЦИЛИ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ.САД ЛАГАНО ВОЗАЈТЕ НАРОД ЦЕТИРИ ГОДИНЕ ТО ВАМ ЈЕ И БИО ЦИЉ.НАРОД ЈЕ ОД ВАС ДАЛЕКО КАО НЕБО И ЗЕМЉА.ОД ВАСИХ ПРИЦА НИКО ВИСЕ НИЈЕ НОРМАЛАН.НАЦИЈА НАМ ЈЕ БОЛЕСНА ТО ЈЕ ЈЕДИНА ИСТИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2023 19:43

Браво Бобо за коментар

Name

ре

13.02.2023 19:50

Ви сте у праву . Политицари су се одвојили од народа. Некада су лопови били нерадници и безкуцници а данас су сколовани углавно политицари. Ниста боље није ни на западу. Једно раде друго прицају.

Name

Станко

13.02.2023 22:16

Овај Конаковиц је у рангу Ненада Несица, ако је истина ста се прица о њему и ста сарајевска мафија о њему објављује на Тик Току, онда је ова земља у великом блату и нама спаса нема, ову земљу води нарко картел, ако је он најбоље рјешење за МВП , Несиц за сигурност, одавде је најбоље бјезати

Name

БИХ Не БИХ

13.02.2023 19:56

Збиља, на Америчком радару ! А да, заборавио сам да је УСА господар Свијета, њих се све пита, ваљда је то тако у демократијама ! Ми и даље контамо, као имамо државу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврдокоран

14.02.2023 16:28

Наравно да се пита. Питај Додика ста би са оним бајбај БиХ, ерес еxит, анкета за укидање судова, хоцу/нецу АНП а НАТО на Мањаци... Па казе, не мозе нам нико ниста, волим волим ММФ пареееее, продајем јавна предузеца да стигнем рату кредита, а народу цу продат јарееее

Name

ста реци

13.02.2023 19:59

Американци тразе будале које це се сукобљавати са Русима за Америцке интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.02.2023 20:25

Види се колико је БиХ "у радару америчке администрације" кад више и не долази ни њихови државни секретари у БиХ већ разговарају телефоном. Још мало ће бити вијест да су се дописивали преко вибера или вацапа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.02.2023 00:52

управу си

Name

Срце моје

14.02.2023 16:30

Све си у праву, сад смо на левелу додји ми у САД да прицамо. Неце висе Амери да долазе код отправника возова и сверцера паприкама да се замарају

Name

Милан за срце моје

14.02.2023 18:41

Добили су амери шут карту! Послаћемо им и ону што су је многи љетос свјетовати да прави зимницу својој дјеци умјесто што се ватала политике!

Name

БЛ

13.02.2023 20:30

Да се примијетити,кад год Додиг зине против Босне,Америка и НАТО одма јачају Босну.??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2023 06:51

Кад год ,дудук, зине,знам,дебело ће слагати.

Name

Богдан.

14.02.2023 05:39

Крај је близу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И они су на

14.02.2023 11:30

Радару насе хиљадегодисње мудрости уткане у гене а то је велика разлика.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рахатлокум

14.02.2023 17:00

Гдје је сада министер безбједности да нас одбрани?

ОДГОВОРИТЕ