Преминуо новинар Пантелија Матавуљ

- Пантелија Матавуљ, дугогодишњи новинар и уредник у “Гласу Српске” и својеврсни бард бањалучког новинарства, преминуо је у 73. години послије дуже и тешке болести.

Република Српска 12.02.2023 | 16:19
Преминуо новинар Пантелија Матавуљ

Матавуљ ће бити сахрањен сутра у 13 часова у селу Грбавци надомак Градишке.

Панта, како су га одмила звале колеге, оставио је неизбрисив траг у животима бројних генерација новинара са којима је радио и које учио занату на себи својствен начин.

У редакцију “Гласа” је закорачио први пут у јесен 1975, а присјећајући се својих дана у најстаријем дневном листу Републике Српске знао је говорити сатима и данима.

- Све што је животно, вриједно је и заслужује парче папира, па био то и онај најмањи стубац у новинама. И док чекаш да текст буде објављен, душа ти трепери, а кад ујутро новине зашуште у рукама, од љепоте умиреш читајући свој текст – говорио је Матавуљ, који је прошавши кроз готово све рубрике “Гласа” испекао занат и, како у шали додавао, искварио рукопис хватајући биљешке док су разни директори говорили “к'о из пушке”.

На свечаној академији, уприличеној поводом 75 година “Гласа Српске”, када је већ био пензионисан, додјељена му је плакета, уз ријечи да је управо Панта 1974. године донио прву диплому дипломираног новинара у Бањалуку.

(Глас Српске Фото: ГС)