Корона и инфлација зауставиле радне машине

Бројне неприлике разлог су што радови на реконструкцији Центра за културу и образовање Добој већ дуже вријеме мирују, поручују из ове установе, те истичу да су између осталог корона и инфлација зауставиле радне машине.

Република Српска 11.02.2023 | 10:13
Корона и инфлација зауставиле радне машине

"Знате да је тендер спроведен 2019. и да је требало да се почне с радовима 2020, међутим цијелу ту годину због короне ништа се није радило, тек 2021. негдје у јесен почели су радови на зидању нове галерије. Ја могу рећи да је ова зграда добила јако лијеп анекс нове умјетничке галерије која је доста већа, пространија и, наравно, адекватнија јер је намјенски прављена. Међутим, недостаје новца, цијене су јако скочиле, наш извођач радова каже да су у неким сегментима те цијене отишле и двије до три стотине одсто", каже Лидија Жарић, директорица установе, те додаје да имају увјеравања из Градске управе да ће главни радови на Центру за културу и образовање бити настављени ове године.

"Радови су јако обимни. Ви знате да треба ова зграда комплетно да се реконструише. Дакле, не ради се о сегментима, комплетан машински и електро дио, комплетна инсталација, радијатори итд. Све мора бити ново јер зграда је јако стара - из 1956. године, све је то дотрајало. Када се уради тај груби дио онда идемо на оно што је језгро и срце нашег Центра, да реновирамо, адаптирамо и дотјерамо нашу велику салу у којој се изводе сва концертна, драмска, биоскопска и остала дешавања која су везана за сцену", појаснила је Жарићева.   

За обнову установе било је планирано 1,8 милиона КМ, од чега је Градска управа требало да уложи 800.000 КМ.

"Засад је утрошено нешто више од 400.000 КМ.  Урађено је оно што се зове енергетска ефикасност зграде, што је било јако битно јер без тога не можемо даље ићи према грантовима Европске уније. Дакле, урађена је фасада са изолацијом и нова столарија која је била неопходна да би се могло даље наставити. Међутим, сви даљи прорачуни су јако компликовани, а неке ствари су отишле чак за 400 одсто. Примјера ради, једна позоришна столица која је коштала око 140 евра сада је 270 евра. Цијене су много отишле увис и мораћемо сви заједно да се потрудимо да дођемо до неких средстава", казала је Жарићева.

Иако не може користити ниједну властиту просторију, Центар није прекинуо да приређује културне догађаје.

"Ми смо добили на кориштење малу салу Павловић универзитета која сасвим одговара нашим потребама када су у питању ликовне изложбе, књижевне промоције и неке камерне, мале представе, као и камерни, мали концерти које тај простор може да поднесе", навела је Жарићева те додала да бројни ствараоци из цијеле БиХ, па и Србије и Хрватске долазе у Добој са жељом да промовишу своја књижевна дјела.

(Независне новине / Фото: К3)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Приједорцанин М.

11.02.2023 09:32

Имамо позориште сваки дан од политичара.доста нас забавља ко има добар желудац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.02.2023 11:47

Главни разлог је недостатак новца који су покрали влада и остала елита.

Name

Нннннннн

11.02.2023 14:00

Ако то на крају не срусе, као обновљену салу код средњосколског центра.

ОДГОВОРИТЕ