Шта власт ставља као гаранцију за милионске кредите?

Министарство финансија Републике Српске заказало је за 21. фебруар прву овогодишњу емисију обвезница путем које ће се задужити  за 30 милиона марака. 

Република Српска 10.02.2023 | 20:04
Шта власт ставља као гаранцију за милионске кредите?

Добро устаљена пракса задуживања Владе Српске наставља се и у овој години. Без обзира што су камате порасле и што ће се плаћати скоро дупло, надлежне не спречава да буџетске рупе затрпају новим кредитима.

Овај пут, Влада нас је задужила за 30 милиона марака, а грађане и буџет, са каматом од 5,5 одсто, то ће коштати око 38 милиона марака. Грађани са којима смо разговарали нису сигурни чему стална задужења ни хоће ли се икад вратити.

Чини се да надлежни заборављају или се праве невјешти, да Република Српска ове године мора да врати дугове „тешке“ 1,1 милијарду марака, што је скоро петина буџета од 5,38 милијарди марака. 

„Тај повећани одлив средстава се осјети и на средствима која се прикупљају на индиректним порезима и расподјељују се. Прије расподјеле ентитетима издвајају се за сервис иностраног дуга и то је уочено на смањеном приливу које имају општине у РС и оне су највеће жртве тог повећаног сервиса дугова“, сматра Славиша Раковић, економиста.

Додатни проблем је нетранспарентност утрошка кредитних средстава јер ни грађани до сада нису конкретно чули у које намјене се троше милиони и милијарде који долазе кроз задуживање. 

„Оно што је још већи проблем је то шта служи као гаранција. Ако узмемо у обзир емисију обвезница на бечкој или лондонској берзи у проспекту јасно стоји, да уколико РС не може да врати дуг они имају право да приватизују неко јавно предузеће. Све пада на терет грађана који путем својих представника које су изабрали не могу ништа да остваре“, каже Мирјана Орашанин, посланик СДС-а у НС РС.

Опозиција сматра да власт већ годинама има матрицу ,да кад нестане новца, одмах се иде у емисију обвезница, трезорских записа или на берзе. 

„Скупље се задужује држава него неко просјечно домаћинство када има потрошачки кредит да купи нешто у продавници. Само је питање дана када ће доћи до потпуног суноврата, а странци свјесно дају те кредите Додику да би он кад дође у маказе био приморан да прода Електропривреду, Шуме РС и да нас претвори у колонију“, истиче Небојша Вукановић, шеф клуба посланика Листа за правду и ред.

„Режим не бира средства и задужује се. Очигледно да Милорад Додик узме себи 56 милиона КМ, купују намјештаје, луксузна аута, за све има пара, за грађане нема и кредитно се задужују. Они раде тако као да послије њих више не требамо живјети на овом простору“, каже 

Дугорочно задуживање у 2023. планирано је до износа од милијарду и 80 милона КМ и то кроз емисије хартија од вриједности и кредитна задуживања код домаћих и страних банака.

Највећи дио новца, 780 милиона марака власт ће тражити на страном финансијском тржишту, док би се остатак од 300 милиона посудио на домаћем.

Поред дугорочног, власт ће грађане и буџет задуживати на краткорочни период, емисијама хартија од вриједности.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Раде

10.02.2023 20:20

Залозили су они давно нас док њихова дјеца љетују скијају се наса нек гладују, али они нису свјесни ниција није до зоре сијала неце ни њихова! Ја Републику Српску недозивљавам као неки и они јер невриједи она ниста ако у њој немас Мир, Сигурност,спокој Правду и нормалан Зивот. Немозе за некога невриједи ни Закон ни ниста а за друге како они зеле. Тузна ли си Републико Српска да тузнија намозес бити кад видим ко је све Министар и мој до мојега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Садасњост и

10.02.2023 20:25

Будуцност. А како, вец знамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

10.02.2023 23:54

Све је тако, докле је та бахатост досла да са функције скидају Љубису Петровица, некога ко постено и вриједно ради, само зато ако нецес у коло срезимом

Name

како ста

10.02.2023 22:17

Аеродром Требиње, Ски центар Мањаца, Телекоми буре дједоваце итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

10.02.2023 23:28

Какве ова сања хартие од вредности ? Више вреде хартије роле тоалет папира бар од њих имаш каве користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ван гог

11.02.2023 06:20

Ови сваки месец по 30 милион. А народ кука а онда на избори а гласа за месара и бисерку и јос до пусти да покраде брутално изборе и никоме ниста а народ ко народ само кука јауце и ниста нецини да то спреци тако да је до народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.02.2023 08:55

То је цена и посљедица лојалности грађана овом систему који ће их ускоро доћи главе

Name

Сагитариус

11.02.2023 12:06

Презадуживање, по енормно високим каматним стопама, а без неких стварних и реалних потреба, РС ће на крају неминовно одвести у финансијски колапс, и тотални државни банкрот, а када се то деси, на наплату ће доћи сва привредна, и природна богатства, земљиште, шуме, воде, и рудна богатства. Народ у РС ће бити робови странога капитала у властитој држави, и постаће јефтина колонија странаца!! Наравно домаћи тајкуни и милионери ће у међувремену извући своје богатство на сигурне дестинације, по иностранству, гдје ће наставити лагодно да живе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.02.2023 20:05

Критичари су све брк на брк!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

11.02.2023 21:05

А ста си ти магаре?