За три године на пенале изгубљено 6,5 милиона марака

- Из буџета Републике Српске за три године исплаћено је 6,58 милиона марака јер нису повучени одобрени кредити, казали су “Гласу Српске” у Министарству финансија РС.

Република Српска 10.02.2023 | 07:28
За три године на пенале изгубљено 6,5 милиона марака

Према њиховој евиденцији у 2022. години је из буџета Републике Српске плаћено два милиона КМ због неповучених одобрених ино-кредитних средстава.

- Два кредита нису повучена у цјелости, а преостали износ је комисиона провизија на дјелимично неповучене кредите. Пројекти који нису реализовани односе се на рехабилитацију Хидроелектране на Требишњици, фаза три, и то због дуготрајне тендерске процедуре и избора квалификованог извођача радова, као и привремене суспензије од стране кредитора КфЊ. Други је модернизација водних и санитарних услуга, за који нису ратификована сва документа потребна за реализацију - навели су у Министарству финансија.

Када је ријеч о 2021. години, на пенале је отишло два милиона марака из буџета више него прошле године, односно укупно четири милиона.

- Највећи износ, и то више од три милиона КМ, односи се на пројекат градње обилазнице Добој. Процедуру закључивања релевантних споразума за тај пројекат успорила је пандемије вируса корона, односно у тренутку одобравања средстава Српска је све капацитете усмјерила на здравствени сектор и превенцију економских посљедица у привреди - појаснили су у ресорном министарству.

Годину раније, односно 2020. године, по овом основу из буџета Српске на адресе међународних финансијских институција отишло је нешто више од пола милиона марака, тачније 582.000 КМ.

Економисти поручују да би надлежни требало да воде рачуна о свакој маркици у буџету.

- На пенале је за три године отишло више од шест милиона марака, а сигурно много више ако узмемо у обзир дужи временски период. Ми смо сиромашна земља и тај новац који је утрошен за те намјене значио би нам много. То је углавном до нас јер имамо неприпремљене пројекте, који често дуго стоје, а некада губимо и читаве ефекте тих инвестиција - рекао је “Гласу Српске” економиста Александар Љубоја.

Подвукао је да је и систем државе јако сложен, два ентитета и три народа, који се углавном не могу договорити о реализацији значајних пројеката.

- Губимо и ту пуно времена и новца. Оне који су у тим релацијама на државном нивоу то не интересује, већ их занимају неке друге ствари. Немогуће је губитке по овом основу свести на нулу, али се могу значајно смањити - закључио је Љубоја.

Услови

 У Министарству финансија РС наводе да је, када су у питању разлози за плаћање пенала, потребно појаснити да природа пројеката условљава вишегодишње трајање.

- Такође, динамика повлачења кредита је у тијесној вези са испуњавањем одређених услова, како оних постављених од стране кредитора, тако и објективних услова реализације пројекта. Ставка “комисиона провизија” на неповучене, а одобрене кредите је дио готово свих ино-кредита, осим Европске инвестиционе банке (ЕИБ), која ту ставку нема - навели су у Министарству финансија.

(Глас Српске Фото:Илустрација ГС)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Арса

10.02.2023 07:01

Цијене дивљају а самим тим расту приходи од акциза и пореза и кога још брига за 6 или 7 милиона,неће Зора плаћати из свог џепа или Милокрад

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.02.2023 08:48

Како може 1,5 литар Пролом воде у Бингу бити 1,05 КМ, а у Мој маркет 1,29 КМ? Шта ради инспекција?

Name

Ре ре

10.02.2023 16:09

Мозе бити и бесплата ја је нецу узети. Поред оволико насе воде да узимам увозну, то могу само будале

Name

Реалност

10.02.2023 07:08

Одговара ли ико и заста у овој јебеној земљи сенм ЗА 20до 100 марака све вам јебем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.02.2023 07:17

Наши људи свесно и намерно уништавају РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

10.02.2023 07:30

Зар је се то могло десити струцњацима као што су радован и зора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

10.02.2023 07:45

Нема одговорности, бивши дир жељ, Савановић из кредита платио 10 мил за камату на тужбе радника и адвокатској кан, Цвијановић 4 милиона и постао савјетник и сад не долази на посао а у ПД на војној рампи отворио приватну фирму а досад користи жељ, магацин и остао дужан струје и незна се колико, нисмо сви исти пред законом, постоје локални шерифи а народ то неће да схвати, погледајте ове прелетаче кои само себе гледају ,Чавић, Нешић, Бањац итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

10.02.2023 08:23

Лијепо је то да имамо преестизан објект? колико дуго бањалуцани цекају да се ријеси Отпадне воде и када? а народ јадни плаца уз воду. Ту има доста посла и могли би многи зарадит кору хљеба.

ОДГОВОРИТЕ