Борељ позива у Брисел, Вучић дао свој услов

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да је позвао предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да се састану у Бриселу у сљедећих неколико седмица, у покушају да пронађу рјешење за тензије у билатералним односима.

Србија 09.02.2023 | 17:04
Борељ позива у Брисел, Вучић дао свој услов

Он је пред састанак Европског савјета у Бриселу најавио да ће лидерима ЕУ говорити о ситуацији у вези са дијалогом Београда и Приштине, те да ће их обавијестити о најновијим дешавањима и контактима.

– Приједлог је на столу. Зовем двојицу лидера да се ускоро врате у Брисел, у наредним седмицама, како би се дефинитивно заложили за ова приједлог – рекао је Борељ.

Вучић је након тога рекао да “није заинтересован” за састанак у Бриселу уколико се, према Бриселском споразуму из 2013. године, не формира Заједница српских општина, која би српским општинама на Косову и Метохији омогућила већа овлашћења у вези са економским развојем, образовањем, здравством и урбаним и руралним планирањем.

Борељ је у децембру изјавио да је ЕУ представила коначну верзију приједлога за нормализацију односа Београда и Приштине, позивајући обје стране да се укључе у “озбиљне разговоре”.

Тензије су порасле након што су власти самопроглашеног Косова захтијевале од Срба на Косову да пререгиструју возила како би уклонили српске таблице на којима стоји ознака Косовске Митровице. Првобитни рок био је 31. октобар, а затим 21. новембар, након чега је поново одгођен усљед преговора у Бриселу.

Борељ је 23. новембра саопштио да су Београд и Приштина постигли договор и да је Србија пристала да издаје таблице са ознакама градова јужне српске покрајине, док су власти у Приштини обећале да ће прекинути даље поступке у вези са пререгистрацијом возила.

(Срна   Фото: ЕУ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Добриц

09.02.2023 16:46

ОВО ЈЕ ЗА САД ОК ЛИДЕРСКИ.ТАКО ТРБА И ДАЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

09.02.2023 20:55

Ко и ова два дјецка што сједе насупрот.Тко каже да се не воле ?Тко се свадја тај се воли.На крају ће ипак превладати ?.

Name

МеНАГЕР

09.02.2023 16:57

Ајд добро тако бар у изјавама буди храбар и остар (као и нас предсједник) а у поступцима нормално по своме како вам нареде као и увијек Видјет цес да је то боља стратегија за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.02.2023 17:30

Итекако ће отићи,паре су у питању.Опет позориште за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.02.2023 21:12

Наравно да це отици, нико себи не мозе допустит да буде на погресној страни ЕУ, која улазе толико у дрзаву и с којом има толику размјену.

Name

Ма

09.02.2023 19:09

Њега висе брине како неког Недимовица да постави за предсједника ФСС,као сто је поставио и оног Кокезу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста је

10.02.2023 08:25

Као и безброј пута до сада, једно прича а друго ради. Опет ће за пар дана наћи као неки разлог да оде, и опет по козна који пут престави себе као жртву и борца који се грчевито бори али за шта????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његов расистицке изјаве

10.02.2023 11:03

У 21 вијеку.

ОДГОВОРИТЕ