Зашто камиони на царињење чекају неколико дана

На БиХ царинским терминалима стварају се огромне гужве због камиона који чекају по неколико дана на царињење робе.

Босна и Херцеговина 08.02.2023 | 22:06
Зашто камиони на царињење чекају неколико дана

Непотпуне одлуке домаћих институција па ажурирање истих, праве велике проблеме пословним субјектима у БиХ.

Првог аугуста 2022. године почела је примјена новог Закона о царинској политици БиХ и Одлуке о спровођењу Закона о царинској политици БиХ. Нова одлука није укључивала олакшани поступак по фактури, али одобрења за поједностављени поступак издата раније остала су на снази још шест мјесеци, односно до 31.1.2023. године.

Дванаестог јануара 2023. године Вијеће министара је на 87. ванредној сједници донијело Одлуку о измјени и допуни Одлуке о провођењу Закона о царинској политици БиХ којом се одређује да поступак по фактури остаје олакшан. Ова одлука ступа на снагу осмог дана од објављивања у Службеног гласнику БиХ.

Међутим 31. јануара 2023. године у јавност стиже обавјештење Управе за индиректно опорезивање БиХ са назнаком хитно о престанку важења раније добивених дозвола за олакшани поступак царињења робе по фактури од 1.02.2023.

Након укидања олакшаног поступка на царинским терминалима Босне и Херцеговине настао је колапс. Око двије хиљаде камиона чекају царињење робе што су већ осјетили превозници из БиХ и других земаља.

Олакшице које у пракси ништа не значе

Да ствар још буде замршенија Управа за индиректно опорезивање донијела је ново Упутство о поједностављеном царинском поступку по фактури, које ступа на снагу 08.02.2023. године, од ког датума заинтересовани пословни субјекти могу подносити нове захтјеве за издавање одобрења за наведено поједностављење. Вратили су на “папиру” старо правило које је било продуктивно за пословне субјекте. Али, у пракси изгледа то неће ићи тако лако.

Да је стање на терену јако лоше, предсједник удружења превозника РС Никола Грбић навео је за Клиx.ба да су убијеђени да је овоме допринијео лоби приватника који је у власништву 70 посто терминала у БиХ.

– Из тих разлога и лобија приватника претпостављамо да је дошло да такве ситуације. Један примјер могу навести. Сваки дан 300 до 400 шлепера иде за Србију, пута 40 марка, па сада видите колико они губе на дневном нивоу. Зашто би они укинули то. Можемо и упоредити шта још ми даодатно губимо дневно. До сада смо имали тај поједностављени поступак који смо једва чекали, који је донесен у августу 2022. године, међутим укинуше га од почетка фебруара – поручио је Грбић.

Истиче да му није јасно шта они сада ново смишљају и примјењују нове одлуке које су већ биле успостављење.

– Немам информацију шта је то ново. Те олакшице које су поново успостављене су већ биле, али у пракси нам неће помоћи. Они су само то старо вратили, све остало су приче за малу дјецу. Добро знамо да је била инцијатива из Србије да су уведе мали Шенген, као што су увеле Сјеверна Македонија, Албанија, Србија па чак су тражили прихватање и од БиХ, али је то хладно одбијено. Свака земља има то регулисано, само ми нажалост, не – рекао је.

Додаје да му није јасно зашто траже ново олакшање, ако је то већ било регулисано од прошле године и мјесеца аугуста.

– То олакшање је било идеално, гдје ви натоварите робу у једном кругу, добијете папире и идете на границу. Сада, натоварите робу, идете у терминал и шта се дешава… Моји возачи су дошли синоћ на терминал у 19:00 сати навечер – наравно радно вријеме је било завршено, цијелу ноћ су чекали и јутрос су предали и добили тек у 11:00 сати одобрење. Уз то су платили 40 КМ терминал. О чему ми ту причамо – констатује.

Наглашава да је свима јасно да они немају довољно радника као што се бројни жале због чега поновљено успостављање враћених олакшица нема смисла.

– Ову причу који они пласирају, не би могла проћи ни код дјеце у вртићу. Ако имају истинску намјеру да помогну привредницима, поготово привредницима који увозе кварљиве робе, вратите то као што је било од аугуста мјесеца прошле године да може све флуидно да функционише. Међутим, проблем је ако се то врати, изгубише се милиони који иду у приватне сврхе, а то је суштина – поручује.

Говори нам да је синоћ преко 300 камиона само чекало на граничном пријелазу Рача.

-Гранични прелаз Рача, који је удаљен 20 километара од приватног терминала Перић, синоћ је имао преко 300 камиона, а ти камиони, гарантујем вам, радили су раније поједностављене принципе. Сада чекају толике сате да плате 40 КМ терминал – закључуј.

(Клиx  Фото: Архив)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Возац

08.02.2023 21:57

Људи моји ови царници што раде то су класични џепароси. Ако им даш 100КМ, роба ће бити оцарњена за сат времена. Ако им не даш 100КМ онда чекаш по два дана. А шпедитери исто раде с царницима, дођес код шпедитера и он те пита да ли ћеш чекати или одмах. Аķо хоћеш одмах, знаш да требамо царнике почастити са 100КМ а царник ти казе морам почастити шпедитера са 100Км да пошаље папире. Људи моји па само погледајте царнике и спедитере шта возе. Они су легло криминала и корупције, нико ништа не предузима, они пљачкају јадне возаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

08.02.2023 22:25

Ово је постало јад и чемер, ко може зауставити младе и рећи им да остану овде живити гдје лоповлук извире из паштете, фуј, све ми се гади, па немамо ми толико да се краде, ако сви почну черупати, брзо ћемо да угасимо свијећу,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

08.02.2023 23:17

Еее Грбицу,па то је директива од твог сефа из бакинаца!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грбиц

08.02.2023 23:52

Нису они криви , ми смо криви. Сутра позови јавно имам 4 камиона и ајмо сви блокирати улицу пред парламентом( ко незна то је установа дје се сабирају бело сведске битанге). Цаст изузетцима. И уједно и границне прелазе. И ријесимо проблем за 48 сати. Све остало је губљење времена. Тако радо цу изаци на протест да немата појима. Па ето никола друзе види како мислис. Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

09.02.2023 00:49

Само смијенити Грбица,поставити струцног цовјека на цело удрузења,цовјека који би био способан у оваквим ситуацијама организовати превознике да направе блокаду граница и терминала да нико никуд не мрда 10 дана..

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

09.02.2023 06:07

Омах се побуните и блокаду терминала.Па зар смо доцекали да дрзава ради све да нам отеза зивот а не да олакса.Цели зивот нам продје у цекању на граници.Цекај у ауту,цекај у кмаиону.А комсије хрвати сједну у ауто и обидју цијелу европу без зезања.Свака им цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

09.02.2023 06:32

Ма какве процедуре, дас 50евра и одмах идеш на царињење, зна се тарифа и кога они праве будалама са процедурама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

09.02.2023 06:44

Тај Грбић се гура у први план да некога представља а најобицнији љигавац, нико од превозника га и не доживљава као представника те бранше али он тако искаче у медијима са неким својим изјавама. Аим додје вријеме да превозници формирају синдикат и направе право удружење невјерујем да ће он ту бити уопсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укините

09.02.2023 06:53

Границе, чему све то, коме то одговара. Тамо неке државице умислиле да могу то бити и држе и народ и привреду као таоце, зато вам људи и бјеже, зато пропадају и зато ће и пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.02.2023 07:24

Зато што су возачи камиона и они што су на царини уско повезани што се точне не часних радњи.Сверц је толико узео маха.Њима је добро имају а и може им се.Све је то увезано годинама а као постављају се некаква глупа питања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муњаја

09.02.2023 07:43

ЗАТО СТО ЦАРИНСКИ РАДНИЦИ НЕРАДЕ СВОЈ ПОСАО И НЕ ЗЕЛЕ ДА ПОЈЕДНОСТАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

09.02.2023 07:46

Зауставите гранични промет 2 сата и ето хитне сједнице ВМа и нова одлука за 4 сата. Шта више кукате, подузмите нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаган одговор

09.02.2023 08:40

Усрана администрација у усраној држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.02.2023 09:59

Класична мафија која влада у свим земљама трећег свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСТО СУ

09.02.2023 10:44

глобална банда за воланом бице теско да несто буде нормално.Једини нацин да све стане па нека се играју,нека надју лудаке па сањима нека спроводе правила

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

09.02.2023 17:22

СВИ КОПИРАЈУ ШЕФА ИЗ БАКИНАЦА. ПАМЕТ КРАТКОРОЧНА КОД НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ