Херцеговци у жестоком дуелу у НСРС због путева

Критике из опозиције на рачун Владе због лоших друмова у Херцеговини.

Република Српска 08.02.2023 | 13:20
Херцеговци у жестоком дуелу у НСРС због путева

Посланици НСРС наставили су посебну сједницу разматрањем Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају РС.

Критике из опозиције на рачун Владе због лоших друмова у Херцеговини.

“Да ли је Херцеговина уопште дио РС, знам да смо најмање бирачко тијело, али…”, негодовао је због “маћехинског” односа Владе РС према Херцеговини млади посланик Листе за правду и ред Ђорђе Вучинић.

Навео је више путева који су лоши, опасни, који угрожавају и животе људи и праве штету на аутомобилима

“Када ће се ријешити Жегуља, када ће бити пут Љубиње Столац, поправити се правац Требиње-Билећа.”

Сви се крсте када пређу преко Чемерна…

“Кад прођем Фочу, к'о да сам прешао Фрушку Гору”, навео је Ђорђе Вучинић који као студент иде из Требиња у Србију врло често.

Негодовао је и Небојша Вукановић, јер надлежног минстра нема у сали док траје његова тачка.

Огњен Бодирога из СДС-а питао је када ће бити почетак, када завршетак радова на путу Фоча Шћепан поље.

“Ако вас није срамота да имамо најгори магистрални пут у Европи, не знам шта даље. Мислите да је нама Херцеговцима драго и лако да сваримо да ће се на изградњу аутопута Бањалука – Приједор уложити 2 милијарде КМ, а нама не може асфалтирати 30-ак км пута. Када су погинуле двије младе дјевојке сазвали сте посебну сјендицу обећали свашта”, рекао је.

Навео је да се и због претовара камиона уништавају путеви, а да директори тих предузећа немају одговорност, али имају енормно богатство.

Упитао је властодршце да ли знају за правце Калиновик – Морине – Невесиње, или Чајниче – Потркуша – Вишеград?

“Морамо водити рачуна о стратешком националном систему путева. Фоча – Пљевља морамо урадити, то је био стратешки пут за нас Фочаке у рату”, рекао је.

“Просто не знате шта се дешава у Херцеговини. Сат времена најмање путујемо преко Фоча – Шћепан поље, а 30 км свега пута”, завршио је Бодирога жустру дискусију, те добио аплауз.

Мирна Савић Бањац из ПДП говорила је о проблемима таксиста који, како каже, се дешава уназад 10 година.

“Таксисти уопште нису имали обавезу да имају ове ТА таблице у другим градовима, у Бањалуци јесу, од 2015.године траже да их се прими. Проблем је на нивоу БИХ и надлежно министарство може да то ријеши. Дневно око 53 КМ таксистима треба само на трошкове да би испунили обавезе према држави, а ми им толике године не рјешевамо проблеме”, казала је.

Милица Љачић из СНСД говорила је о правима особа са инвалидитетом, јер се често дешава да превозници одбију превести особу са инвалидитетом. Навела је и да одштета за ортопедска помагала мора бити надокнађена од компаније која је у транспорту оштетила.

“Свима нам је важно да имамо боље путеве за Херцеговину и да нам Херцеговина процвјета”, сложила се са опаскама Небојше Вукановића на рачун лоших путева у овом дијелу РС.

Ипак је гласно одговорио Вучинић, који је од младе Херцеговке из СНСД очекивао да се бори за боље путеве.

“Очекујем да се устане и госпдин Таминџија, Скоко, Лаловић који се смије док ми говоримо о лошим путевима у Херцеговини. У Рудом немате аутобуску станицу, морате звати у Прибој да питате кад има аутобус ако хоћете у Сарајево. Чајниче нема аутобуску станицу, једино има једна линија која иде у Рогатицу. Ако хоћете у Фочу можете санитетом, види неки се смију, није смијешно. У Горажде вози један ђачки комби, ако вас пусте. Берковићи такође, тужна слика, како могу људи доћи из Херцеговине овдје у НСРС, а да се не позабаве путевима, људи дајте нам путеве”, рекао је.

Одговорила је прозвана Ијачић:

“Ја госпдине Вучинић нисам рекла да Херцеговини не требају путеви, требају и све бољи. Дај Боже да имамо аутопутеве и да се око тога сви сложимо. Требиње је најљепши град у РС и сви идемо ка тамо, немојте то да ми спочитавате, ја сам говорила о лицима са инвалидитетом”.

Након што је Вучинић добацивао и прекидао, опоменуо га је Ненад Стевандић.

Све се развило у херцеговачки дуел, реплицирао је и Максим Скоко.

“Подржавам сваку иницијативу да се ови путни правци о којима је овдје ријеч, у јако су лошем стању, хитно, хитно треба Влада по том питању да интервенише, односно Путеви РС да крену у санацију ових путних праваца”. Искусна Наташа Радуловић исправила је криви навод.

“Млади господин, уважени народни посланик Вучинић не треба Милици тако да се обраћа. Што се тиче Херцеговине, подржавам. Говорила сам прије пар година о путу Фоча – Шћепан поље. Да видимо шта се урадило. Они који нису ишли тим путем требало би да виде, колико људи иде тамо, сплавари ка Тари, ја кад идем па кад пређем у дио Црне Горе одмах као да си дошао не знам у други дио свијета. Ја јесам у томе, наша Влада, али ајмо да видимо када ће уопште тај дио пута бити готов. Немогуће је да постоји такав дио пута. Знам да је Билећа некад била Богу иза ногу, не до Бог да војник иде у Билећу, данас је ипак Херцеговина дио нас, дио РС, као што је направљено ка мору, идете доље у Мељине, врло лијепо”, рекао је.

Ана Љубојевић рекла је да цијени херцеговачки локалпатриоитизам.

“Волим своју Бањалуку, али и вашу Херцеговину. Треба да развијамо сваки дио Републике Српске, треба да градимо мрежу путева, аутопутева, да умрежимо, повежимо РС и грађане. Колеге, Вукановићу и Вучинићу, крајње је некоректно било у дискусији ка годпођи Ијачић”, закључила је Радуловић која овај пут није Вучинићу поручила да се “ не обада”, али јесте негодовала на његово излагање.

Небојша Вукановић укључио се у дискусију, разочарано рекао да изгледа Херцеговци љубе ланце на овом питању.

“Не могу да трпим да нас 18 година правите будалама, мајмунима. Почели сте радове, нисте направили ни 10 цм. Србија је дала 5 милиона, те паре нестале су мистериозно, ми као посланици не можемо да добијемо одговор. Ја ћу колима да блокирам аутопут и путеве РС, чим ми кола врате”, рекао је.

Владајући посланици су опоменули посланике Листе за правду и ред због обраћања ка МИлици Ијачић, која је посланица СНСД, али и особа са инвалидитетом, у колицима.

(БН/Н1 Фото:

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дабогме

08.02.2023 12:39

И треба да буду! Само напријед драга браћо борите се за своја права!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин другог реда

08.02.2023 14:17

Некаже се ДАБОГМЕ, него ДАБОМЕ

Name

Србин

08.02.2023 13:00

Хахаха... За Кнежево је пут ко да је у Сирији, ал немамо никог убскупштини.... Треба Кнежево престати гласати! Само овим дајемо посланике да себи траже све....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Авион

08.02.2023 13:27

Ста се буне сад це аеродруми Требиње и Соколац путеви и не требају а ви само гласајте за црвену секту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

08.02.2023 17:38

Па зато Миле прави аеродром у Требињу,шта ће вама путеви,имаћете авионе. Ахахахахаха само ви гласајте за Милину црвену банду.

Name

Еро

08.02.2023 13:32

Штаћеш кад глупи Херцеговци за ронхила гласају тако им и треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билецанин

08.02.2023 14:09

Госпођо, Билећа није била богу иза ногу ,како рекосте, већ сте је ви сада довели у такву позицију. Треба вас бити срамота за овакву изјаву као народног посланика. Изгледа вам је власт превише ударила у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

08.02.2023 14:11

За разлику од тебе Дјордје, Милица ради у електропривреди

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

08.02.2023 15:45

Благо скупштини са овим биком Стевандићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жуков

09.02.2023 06:58

Све сто су изнијели Херцеговци је зива истина,у опстини Фоца незнате гдје је гори пут а и у цитавој Херцеговини,хвала Огњену Бодироги сто је споменуо да радници НП Сутјеска немају плату,Дејан Павловиц директор снсд бивси је фирму завио у црно,сад је поставио Милоша Нога неспособног послушника,Радници иду у штрајк.

ОДГОВОРИТЕ