У Невесиње на љето стиже 46 ученика са Космета

- Општина Невесиње ће ове године први пут учествовати у пројекту "Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске" и на лето ће угостити 46 српске деце из јужне српске покрајине, потврдио је председник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохију Милорад Арлов.

Република Српска 08.02.2023 | 12:34
У Невесиње на љето стиже 46 ученика са Космета

"Вршњаци и њихове породице из школе 'Ристо Пророковић' угостиће 46 српске деце школског узраста од 10 до 15 година у пратњи четири просветна радника из неке од српских средина и енклава на Косову и Метохији", рекао је Арлов.

Арлов је рекао да су то потврдили начелник општине Невесење Миленко Авдаловић и директор Основне школе "Ристо Пророковић" из Невесиња Мара Шаран, те је захвалио Авдалаовићу што ће овај херцеговачки град отворити врата својих домова и седам дана братски угустити српску децу са Космета.

Он је захвалио и Српском просветном и културном друштву "Просвјета" из Мостара који су изразили жељу да у току седмодневног боравка деце из јужне српске покрајине у Невесињу пруже један дан гостопримство и организују за њих излет у Мостар.

Према његовим речима, Мостар српској деци са Космета има сигурно шта показати од српске духовности, културе, традиције историје, попут Саборне Цркве, манастира Житомислић, Шантићевог гроба, Старог моста на Неретви.

Невесиње је 16. локална заједница из Републике Српске која је преко својих основних школа потврдила и изразила жељу да учествује у 11. пројекту којим је планирано да се ове године са читавог Косова и Метохије угостити око 700 српске деце.

У пројекат је укључено и око 40 српске деце из Западне Славоније и око 50 деце и младих са потешкаоћама у развоју из Удружења родитеља "Подржи ме" из Косовске Митровице за које је Одбор изградио и сада опрема Дневни центар "Подржи ме-9.јануар".

Арлов је захвалио свима који учествују и који су подржали овај велики и значајан пројекат са дугодишњом традицијом којим је до сад са читавог Косова и Метохије по седам дана у 37 локалних заједница Српске боравило више од 6.000 српске деце у пратњи око 550 просветних.

Одбор за помоћ Србима са Косова и Метохије од 24. јуна до 2. јула организује пројект спајања деце, а Невесиње ће бити друга херцеговачка општина која га уз Требиње подржава.

(Тањуг Фото: Архива)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

И шта онда?

08.02.2023 11:45

Само им стварате проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.02.2023 15:25

Онда це се опаметити