Страх од поплава: Илегална градња на кориту Босне

Центар за хуману политику поднио је кривичну пријаву против власника земљишта и других у ко Добој, Вода Српске, водне инспекције и градске управе због, како је наведено, законом забрањеног извођења радова којим се преграђује корито Босне, смањује протицајни профил и изазива општа опасност усљед повећане угрожености Добоја од поплава.

Република Српска 07.02.2023 | 18:39
Страх од поплава: Илегална градња на кориту Босне

"Након поплаве 2014. године, када је у Добоју утопљено 11 особа и настала штета од неколико стотина милиона КМ, није очишћено и уређено корито Босне, настављена је градња на водном земљишту и нису предузете друге потребне активности и мјере за заштиту Добоја од поплава", саопштено је из Центра за хуману политику.

Истичу да је од Владе РС затражено да смијени неспособног директора у Водама Српске и корумпиране водне инспекторе због, како је наведено, непредузимања мјера заштите, запуштености и неградње заштитних насипа и других објеката, избјегавања пројектованог уређења корита Босне, нечишћења корита водотока и толерисања законом забрањене градње, насипања и извођења других радова у великом кориту Босне, служења интересима шљункарске мафије и узурпатора јавног водног добра и других пропуста које су утврдили Главна служба за ревизију јавног сектора, друге институције и цивилни активисти.

"Влади РС је предложено да послове праћења и контроле водотока и другог јавног водног добра повјери удружењима грађана, с обзиром да Воде Српске и њена канцеларија у Добоју не прате и не контролишу стање јавног водног добра које им је повјерено на управљање, не пријављују и не спречавају градњу објеката, преграђивање и друге законом забрањене радове у кориту Босне и имају коруптивни дил са власницима шљункара и узурпаторима јавног водног добра", закључује се у саопштењу.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сале

07.02.2023 18:21

Чудим се да Додик не промјени и име ријеке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаро

07.02.2023 19:42

Јос мало зваце се Босна Српска као стоце и дрзава да се зове цјелокупна Српска.

Name

Требавац

08.02.2023 07:27

Питање заштите Добоја од поплава би требало да буде ПРИОРИТЕТ за Владу,Народну скупштину и Град Добој.Невјероватно да бахата власт од 2014 па до данас апсолутно ништа није урадила по овом питању.Добојлије послије сваких падавина стријепе од изливања Босне и нове поплаве!

Name

Драган

07.02.2023 21:18

Комунизам је био какав је био.али се знало ко коси ко воду носи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доротеа

08.02.2023 23:39

Треба екипа твбн изаћи на лице мјеста и снимити колико је приватних објеката направљено у десној инундацији ријеке Босне код моста према жељезничкој станици. Има и предузећа који прелазе са багерима лијево десно преко магистралног пута према Шеварлијама. Толико су подигли насип да би заштитили куће и предузећа да су довели мост у опасност,а и град,јер је сада кота десне обале виша од лијеве на којој је град. Такође од оне бетонске ограде на М 17 нема никакве користи,само би била већа могућност погибије него да се слети у поље. Дођите бн телевизијо и снимите и видите чији су објекти изграђени у забрану.

ОДГОВОРИТЕ