Зашто је земљотрес у Турској и Сирији био тако смртоносан?

Више од 2.300 људи погинуло је, а хиљаде повријеђено у снажном земљотресу магнитуде 7,8 који је у понедјељак рано ујутро погодио подручје југоисточне Турске и сјеверозападне Сирије.

Свијет 07.02.2023 | 07:29
Зашто је земљотрес у Турској и Сирији био тако смртоносан?

Земљотрес, чији је епицентар био поред двомилионског града Газиантепа, пратили су бројни накнадни потреси - укључујући и онај који је био готово једнако снажан као и онај најснажнији.

Према званичној категоризацији земљотреса, био је то велики потрес дуж линије расједа од готово стотину километара, узрокујући озбиљне штете на зградама. Но зашто је био тако смртоносан?

Проф. Јоанна Фауре Wалкер, водитељица Института за смањење ризика и катастрофа на Универзитету у Лондону казала је за ББЦ да су од најсмртоноснијих потреса само два у посљедњих 10 година била једнаке магнитуде, а четири у претходних 10 година.

Зашто је био тако смртоносан?

Нагласила је да није само снага земљотреса оно што узрокује оволике губитке живота. Земљотрес се, наиме, догодио у раним јутарњим сатима, око 4 ујутро, док су људи били у својим домовима и спавали, напоменула је проф. Фауре Wалкер.

Важан фактор је и чврстоћа зграда - истакла је, пак, за ББЦ др. Цармен Солана, професорица вулканологије на Свеучилишту Портсмоутх.

Што је узроковало земљотрес?

Земљина кора састоји се од засебних дијелова, тзв. плоча, које се налазе једна уз другу. Те се плоче често покушавају помакнути, али их спрјечава трење једне о другу.

Понекад тај притисак расте све док се једна плоча изненада не тргне попријеко, узрокујући помицање површине. У овом случају то је била Арапска плоча која се кретала према сјеверу и ударала о Анатолијску плочу.ББЦ подсјећа да се на истом подручју земљотрес готово исте јачине догодио прије скоро тачно 200 година - 13. августа 1822. и био је магнитуде 7,4. И тај потрес из 19. стољећа резултовао је огромном штетом у градовима те 7000 смртних случајева забиљежених само у граду Алепу у Сирији. Снажни накнадни потреси трајали су тада готово годину дана.

(Радиосарајево Фото: АА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лактаси

07.02.2023 07:48

То је страсно,и то у сиромасном дјелу земље на гтаници са Сиријом.Ваљда ће се свијет ујединити да помогне напаћеном народу.Јос један доказ како смо немоћни пред природом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАУДА

07.02.2023 08:40

ТУГА И ЈАДИ..ПРИРОДА ЈЕ ЧУДО НЕВИЂЕНО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турска

07.02.2023 09:09

Да И'м Драги Аллах помогне,..!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ