Неразвијене општине требају добити системску помоћ

“Кад кажем да за 35 јединица локалне самоуправе Влада годишње издваја три милиона марака и још 300 хиљада марака по неком пројектном принципу то дође око 100 хиљада марака годишње по локалној заједници. А само буџет предсједника Републике Српске је 56 милиона марака”.

Република Српска 06.02.2023 | 13:56
Неразвијене општине требају добити системску помоћ

Општина Берковићи спада у ред неразвијених општина, са буџетом од два милиона марака који није довољан да се покрене било какав развој.
Помоћ Владе је недовољна, а чини се да нема ни политичке воље да се ствари поправе, рекао је у Јутарњем програму БН ТВ, начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић.

Од 64 локалних заједница у РС, 35 има карактер неразвијених и изразито неразвијених. Међу њима је и општина Берковићи. Тих 35 локалних
заједница чине више од половине територије Републике Српске гдје једва живи око 200 хиљада становника. Овај проблем захтјева институционални приступ, истиче начелник Берковића и додаје да општина коју води није задужена, редовно измирује обавезе, али буџет од два милиона није довољан за развој.

Осим тога, нема ни значајније подршке Владе Републике Српске:

“Кад кажем да за 35 јединица локалне самоуправе Влада годишње издваја три милиона марака и још 300 хиљада марака по неком пројектном принципу то дође око 100 хиљада марака годишње по локалној заједници. А само буџет предсједника Републике Српске је 56 милиона марака”.

Абрамовић каже да за 10 година колико обавља функцију начелника, имао је прилику да само једном разговора са премијером Вишковићем и то прије три године. Прије и послије тога, каже, нико од званичника није посјетио Берковиће. Са Вишковићем је, тада му се чинило, имао добре разговоре који су се тицали пројекта вјетропарк Хргуд, стратешког пројекта за ову општину који би донио годишњи приход од милион марака.

Међутим, мало се до сада на пројекту радило, истиче Абрамовић:

“Електропривреда има концесију од септембра 2015. године и од тада је имала рок од три године да изгради вјетропарк Хргуд. Дакле вјетропарк је требало да буде на мрежи крајем 2018. гиодине и ево четири године због неодговорности и неспособности мендажмента Електропривреде није дошло до реализације пројекта. Берковићи су пропустили да приходују 4 милиона марака. И ако кажем да је наш буџет 2 милиона марака, онда је јасно шта смо пропустили, а Република Српска је пропустила много више. Видите да је дошло до поремећаја цијена електричне енергије на тржишту, дакле Електропривреда је пропустила да заради на стотине милиона макрака”.

Живот у неразвијеним општинама је тежак. Становништво одлази за бољим условима живота, а привредну активност је тешко покренути иако
потенцијала има.

“Највећи потенцијал је у изградњи енергетских објеката. Не треба измишљати топлу воду. Одавно смо свјесни да смо богати сунцем, вјетром
да се само на териотрији Берковића може изградити неколико стотина мегавата нове снаге електрана”, каже Абрамовић.

Нажалост, још нису саниране посљедице штете разорног земљотреса који је погодио Берковиће, али постоје помаци и послије великог медијског
притиска коначно су откочене процедуре и у општину Берковиће ће одлуком Савјета министара стићи помоћ од милиона марака која је раније одобрена за општине Столац и Љубиње, каже Абрамовић.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Татар

06.02.2023 15:22

Овакве општине ће добити системску ињекцију отрова да нестану са лица земље.У генерала не мозе нико трошити новац Само он

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

06.02.2023 15:23

Си ти учинио да разговараш са Вишковићем , да ти одеш код њега на разговор. Када грађанин са тобом треба да ријешити неки властити проблем јел ти идеш њему кући или он долази теби у општину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо оп

06.02.2023 20:56

Свака цаст

Name

Ре

07.02.2023 15:03

Они не примају ако ниси њихов присталица.Бар у Шамцу је тако,начелник не прима никог ко није његов обожавалац.

Name

+

06.02.2023 16:16

УЖАСНО НЕПРАВЕДНО. НАРОД СВЕ ТО ДОПУСТИО.

ОДГОВОРИТЕ