Савјет РАК мора преиспитати драконску казну

– Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари сматра да драконска новчана казна у износу од 15.000 КМ коју је Регулаторна агенција за комуникације (РАК) БиХ изрекла против Фаце телевизије из Сарајева представља класични покушај цензуре и ушуткивања медија који критички преиспитују одлуке РАК-а и директора ове Агенције, Драшка Милиновића. 

Босна и Херцеговина 06.02.2023 | 13:48
Савјет РАК мора преиспитати драконску казну

На wеб страници РАК-а објављено је Рјешење о новчаној казни за Фаце ТВ због, како се наводи у образложењу, непоштивања „општеприхваћених стандарда пристојности у програмским садржајима“.

Фаце телевизија је кажњена несразмјерно високом казном јер је уредник Сенад Хаџифејзовић у једној од својих емисија, коментаришући поступак који је РАК претходно покренуо у вези са снимком на којем је Хаџифејзовић наводно питао треба ли „убити“ Милорада Додика, употријебио псовку („То је мој, наш посао. Драшкаћу их док сам жив. Цијели живот говорим јавно уживо умирити. Не извињавам се. Је..те се Драшко, Додик, Бакир, Драган, остали.”) и саркастично закључио: „...Треба га убити... Хаџифејзовића.“ 

Подсјетимо, експерти за вјештачење аудио снимака које је ангажовао РАК крајем новембра прошле године доставили су извјештај РАК-у у којем су навели да је немогуће утврдити шта је Хаџифејзовић тачно рекао, али да је највјероватније изговорио „смијени, смири, ум...“ – што одговара и Хаџифејзовићевој тврдњи да је рекао „умири“, а не „убити“.

Након овог вјештачења РАК је био приморан обуставити поступак против Фаце ТВ, а тиме је у воду пала и ранија најава Драшка Милиновића о „ригорозним мјерама“ које ће бити употријебљене против Хаџифејзовића због изјава о Додику.

Управни одбор Удружења БХ новинари наглашава да се кориштење псовки и непримјереног рјечника у медијским садржајима не може и не треба оправдавати, посебно у случајевима када се ТВ програми емитују прије 22 сата.

Истовремено, БХ новинари подсјећају како је, ради заштите слободе изражавања и политичке дебате о питањима од јавног значаја, Европски суд за људска права из Стразбура заузео стајалиште да задаћа медија није само писање о позитивним одлукама и појавама, већ могу „шокирати, увриједити и узнемирити“ својим објавама, уколико не постоје други начини да се скрене пажња на питања од јавног значаја. 

Сада, након изрицања несразмјерно високе казне од 15.000 КМ, сасвим је јасно да је директор Милиновић тражио разлоге за личну освету према Фаце ТВ и њеном власнику  и уреднику Сенаду Хаџифејзовићу.

То је видљиво и из одлука РАК-а према другим медијима који су починили много тежа и озбиљнија кршења Кодекса о аудиовизуелним медијским услугама, а којима су изречене знатно блаже санкције у односу на Фаце ТВ. 

За Управни одбор БХ новинара, поразна је чињеница да је иза ове одлуке стала цијела Регулаторна агенција, те да су раније стручни и одговорни људи пристали бити „морална полиција“ и цензор над медијем који критикује и доводи у питање одлуке регулатора!? Једнако је неприхватљиво и опортуно понашање чланова Вијећа РАК-а које је ћутњом пратило неутемељене јавне иступе директора РАК-а у вези са Фаце ТВ. 

Због тога УО БХ новинара јавно позива Вијеће РАК-а и захтијева од њих да хитно и детаљно анализирају наведену одлуку интерне комисије РАК-а, али такође и претходне поступке и изјаве директора Драшка Милиновића у вези са Фаце телевизијом и Сенадом Хаџифејзовићем.

Недопустиво је да регулаторно тијело, а посебно генерални директор РАК-а, користе своја овлаштења како би „дисциплиновали“ медије чије им се извјештавање не допада или није у складу са њиховим личним ставовима и увјерењима. Од Вијећа РАК-а захтијевамо да без одлагања покрену поступак и у што скоријем року јавност обавијесте о резултатима своје анализе, каже се у саопштењу.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БЛ

06.02.2023 13:13

Тај директор је Додиков пијун, наравно да це све против сефа усутит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

06.02.2023 13:20

Ма неце ниста преиспитати . Бурлетов топуз . Удара по новинарима.

ОДГОВОРИТЕ