Терет задуживања Влада пребацује на општине и градове

- Док се власт у Републици Српској хвали повећаним приходима од ПДВ-а, поврат средстава општинама по основу уплаћеног износа ПДВ-а се смањује, рекао је в.д. предсједника СДС-а Милан Миличевић на сједници Координационог одбора СДС Изборне јединице 1 у Приједору.

Република Српска 05.02.2023 | 15:41
Терет задуживања Влада пребацује на општине и градове

“Тако су се из Управе за индиректно опорезивање БиХ похвалили да су приходи у прошлој години били за милијарду и 310 милиона већи него у претходној или за 19%. У исто вријеме локалне заједнице добијају мање средстава из поврата ПДВ-а, због растуће ставке дуга који по приоритетима плаћања иде прије поврата општинама, тако да преостаје мање средстава за поврат јер је рата дуга премашила милијарду, односно за 2023. годину износи 1,1 милијарду КМ. Испада да Влада РС има вишка средстава, а општине мањак, односно да се терет задуживања пребацује са Владе на локалне заједнице”, рекао је Миличевић.

“Јер, док се власт хвали већим приходима за 20 посто, општине добијају мање средстава за 10 посто из поврата ПДВ-а”, истиче Миличевић. 

“Свакоме је јасно да повећани приходи ПДВ-а нису резултат већих привредних активности, нити успјешности Владе, него инфлације и раста малопродајних цијена, што значи на терет грађана. Као и да оваква расподјела и терет дуга иду на штету општина”, рекао је  Миличевић.

“СДС сматра да нам треба јачи развој локалних заједница и већа помоћ неразвијеним општинама, од којих су неке пред гашењем, као и радикално другачија и праведнија политика распођеле прихода од садашње у којој централна власт граби само себи, а грађанима и општинама шта остане”, закључио је Миличевић.

(БН Фото: СДС) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

05.02.2023 15:14

Па шта чекате. Позовите народ на протесте и то сваки дан. Доста је да само констатујете што сви знамо. Дајте рјешење изнесених констатација макат то биле и демонстрације до коначног рјешења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил, дугачки

05.02.2023 15:22

Ми дижемо кредите, они враћају. Јел поштено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајдан

05.02.2023 15:57

Милане није баш све тако,ево у Угљевику у општини која има највећи буџет по становнику Василије Перић за последњих 20 година своје владавине отворио је 1 бурегџиницу и направио пар километара лошег пута

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.02.2023 17:06

Ви сте постали опште познати и помало досадни по износењу тих ствари Господо знамо ми то ко и ви али дајте понудите нешто конкретно народу и оправдајте своје високе и никад зарађене плате

Name

Ре

05.02.2023 17:22

Али и себи купио станове и апартмане није он наиван како изгледа.

Name

Ре

05.02.2023 17:50

Ајд не износи лази.У Угљевику је много тога урадјено.

Name

Ре,Мајдан

05.02.2023 18:53

Угљевик је тек посебна прича,гдје је Василија Перић,и тамо,и овамо,мало опозицја,мало позиција,а грађани су му само бројеви за гласање. Па,и за то су грађани главни кривци!!!Ћуте,тамо гдје морају реаговати,а по буџацима шапућу против општинске власти!Тиме разголићују себе,и зло које носе у себи.Ако га хвалишеш јавно,и аплаудираш за оно што ни будала не би цијенила,имаш шансу да ти додијели једнократну помоћ,у супротном,добит ћеш безвриједни папир,као рјешење о одобреним средствима,а након 2-3 мјесеца,обавјештење о недостајућим средствима у сврху додјеле помоћи!!! Чији је тај буџет,и у које сврхе служи?!?!?!У сврху богаћења шачице кретена,чија је намјера да још више угрозе овај народ! Па,погледајте основну школу,у коју је уложена огромна свота народног новца само за прозоре,а фасада подсјећа на замак страве,и ужаса,из хорор филмова!Јесу ли то заслужила дјечица?!Чиме???Постоји ли родитељски савјет?!Шта они раде тамо?!Ово је највећа срамота за грађане Угљевика!!! Има ли неко од одборника,који ће покренути иницијативу за реновирање Основне школе,уз услов да општина из буџета издвоји 10%од прорачуна за тај посао! Процјена реалног коштања,а не тендера по систему ја,теби-ти,мени! Такође пијаца мора бити уређена,локали у кругу пијаце да не личе на ужас,канали у приградском и сеоском дијелу Насеља,раскрснице смрти да буду ријешене,или опозив начелника и његових слуга!!!

Name

Пен

05.02.2023 16:42

Господине Милићевићу цијеним вас, све ми то źнàмо, покрените нешто да спријечимо наше даљње пропадање. Срљамо само у дужничко ропство једва се преживљава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прпа

05.02.2023 18:45

Опозиција мозе само указивати, резим располазе парама

Name

Ре,Пен

05.02.2023 19:10

Нека господа из опозиције подигну задњице,и изврше провјере својих начелника,и градоначелника,ако им је стало да буду тамо гдје јесу,умјесто што критикују само власт,која је хаотична!А,критиковати штеточине на власти,а затварати очи пред криминалним радњама општинских власти,које припадају опозицији,још је штетније!!!Или,крените с озбиљним радом,или се макните,ухљеби!!!Кад већ сами,"нисте упућени,због неискуства",грађани ће вас научити на свој начин! Марш,БАГРО,криминална! СИКТЕР!!!

Name

+

05.02.2023 18:54

ВЛАСТ УЗИМА САМО СЕБИ. КАКАВ ПОВРАТ. ОНИ СУ ГАЗДЕ ПАРА. ГЛАВА ЈЕ У БЛ, И СВЕ КОМАДЕ ПОВУЧЕНЕ У БЛ. ОПШТИНЕ САМО РАДИТЕ И ДАЈТЕ СВОЈЕ РЕСУРСЕ. ИОНАКО ВЕЛИКИ, КАО, ВУЛИЋКА, ШУЛИЋКА , ШПИРИЋКА, БЛЕСИЋКА, ЖМИРИЋКА, СВЕ ЈЕ ДИГНУТО ВИСОКО У БЛ. СВЕ ЈЕ У ЊИХОВИМ ЈЕ РУКАМА. ИЗА РАТА ОДМАХ СУ ПО ОПШТИНАМА ОДРЕДИЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ РАЧУН. ДА НАЧЕЛНИЦИ КОМАНДУЈУ, КОМЕ ЋЕ СЕ ПРЕБАЦИТИ ПАРЕ. ОД ТАДА НИТИ РАДИ, ЧИСТОЋА, НИ ТОПЛАНЕ НИ ВОДОВОДИ КАКО ТРЕБА. ТИМ НАЧИНОМ ФИНАНСИРАЊА НИСУ СТИМУЛИСАНИ. ПОНИЖЕНИ СВАГДЈЕ И У ПРОИЗВОДЊИ, ОНИ КОЈИ СТВАРАЈУ ДОБИТ. НАМНОЖИЛО СЕ МНОГО, САМО ПРИЧАЛИ А. ВЛАДИНИХ И НЕ ВЛАДИНИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онај рече

05.02.2023 19:03

У,Угљевику је доста тога урађено!!!А,не наброја,шта!!! Зашто је дозволио да се затвори Зенит,у Курјак?!?!?!Гдје су машине из конфекције,машине за израду обуће?!Да нису неким чудом испариле?! Шта је урађено у Угљевику?!Чија је обавеза да ријеши пут који је усљед клизишта уништен,дијелови.Угљевичке општине,одсјечени од свијета,и још у опасности да остану и без воде!!!Је ли то неко зове радом?! Народ треба да ради њихов посао,док они уживају плате,које узимају од народа,без стида и срама!!!Доћи ће дан,када ће их грађани на лопатама избацивати из општине,да се зна!Вратит ће сваку марку коју су опљачкали,нека знају!!!

ОДГОВОРИТЕ