Вучић показао да води реалну политику засновану на интересима државе Србије

"Предсједник Србије пронашао је формулу која полази од интереса Србије", сматра Петар Кунић универзитетски професор и доктор правних наука у Бањалуци и наглашава да су Вучићеви приоритети добро постављени и да успјешно води спољну полиитку.

Република Српска 05.02.2023 | 11:23
Вучић показао да води реалну политику засновану на интересима државе Србије

Косово је душа сваког Србина без обзира гдје он живи и зато није чудо што је посљедње засједање српског парламента изазвало толику пажњу изван Србије.

Пратила се дискусија сваког посланика, и позиције и опозиције, а посебно предсједника Србије Александра Вучића, кога и Срби изван Србије сматрају својим српским предсједником.

Вучићеве ријечи да ће водити рачуна о Србима на КиМ, да ће да чува мир, да неће признати независно Косово и да је спреман са свима разговарати с аргументима како би се сачувала стабилност Србије и региона наишле су на одобравање и изван Србије, али и његова смиреност да сједи у НСРС да саслуша све, па и критичаре и оне који су говорили да га презиру.

Реална и мудра политика Вучића, су ријечи које се чују с ову страну Дрине, као и његова присебност да све саслуша и не вријеђа политичке противнике, него их разоружа добро "изваганим" ријечима, које је изговарао након сваке критике и увреде која му је изговорена.

Остали су усамљени у јавности они који су на друштвеним мрежама, с ову страну Дрине, покушавали да подгрију политичку атмосферу упућеним радикалним порукама шта би требало да се ради када је ријеч о вишедеценијском питању рјешавања Косова и Метохије, а што је у супротности тежњама и полиитком коју води Александар Вучић.

- За оне који пажљиво прате, а требали бисмо пажљиво сви да пратимо свесрпско питање у вези Косова и Метохије, све је јасно - каже у изјави БН проф. др Јелена Тривић.  

Она наглашава да је сваки преговор, колико год тежак био, бољи је од било каквих  инцидената, сукоба и конфликата, поготово што ти сукоби иду преко леђа Срба који живе у јужној српској покрајини.

За њу, Александар Вучић је прилично лако, упркос покушајима и физичког сукоба, на својим леђима изнио опозицију у дводневном засједању у Народној скупштини Србије.

"Опозиција није имала никакав приједлог, већ је одбијала све, само зато што долази од Вучића. Усвајањем Вучићевог приједлога, и Додик је смјештен тамо гдје му је мјесто из простог разлога што се његова теза "или сви прихватамо заједно или сви одбијамо заједно" показала и доказала као злонамјерна", оцијенила је Тривићева.

"Вјерујем у мудрост и способност руководства Србије да из преговора извуку максимум за Србе и Србију", казала је она и додала да је  подмукло, а како то само он зна, Додик посљедњих седмица веома активно радио на подривању унутрашње стабилности Србије, у овом веома тешком и осјетљивом тренутку када се воде озбиљне дипломатске активности око побољшања статуса Срба у јужној српској покрајини. 

Та подмуклост, каже она, прво је показана у Додиковом ауторском тексту у којем је сугерисао предсједнику Србије Александру Вучићу да „или сви прихватамо или сви не прихватамо рјешење за Косово и Метохију“, веома добро знајући да постоје ултра-десничарске струје које одбијају било какву врсту преговора.  

"Србија је добила прилику да из преговора, који су дуго тапкали у мјесту, коначно добије оно што је потписано давно а то је ЗСО (Заједница српских општина). Међутим, Додик свјесно и злонамјерно поткопава успостављање ЗСО везујући њихов статус и статус јужне српске покрајине са статусом Републике Српске, иако је сам предсједник Вучић нагласио да ово питање не треба везивати са питањима у Босни и Херцеговини и да онај ко то ради наноси немјерљиву штету Србији и руши њене дипломатске потенцијале", мишљења је Тривићева.

Додаје да Додик, који је,како каже, нелегитиман предсједник Српске, јер је на очиглед регионалне и свјетске јавности изабран уз помоћ изборне корупције и крађе гласова, покушава да се наметне за националног лидера свих Срба и постави се изнад легитимно изабраног предсједника Србије.

"Очигледно су неки из вана Додику опростили крађу избора управо због улоге коју и сада игра, а то је константно подривање Србије", сматра она.

Према њеном мишљењу, Додик не треба да се пита о Космету нити о Србији, јер по овоме како води Републику Српску, потпуни пораз српства био би да Додик има било какву улогу у преговорима у које иде Србија.  

За доброг познаваоца овдашњих прилика проф. др Петра Кунића предсједник Србије Александар Вучић ради у интересу Србије, мира и стабилности.

"Предсједник Србије пронашао је формулу која полази од интереса Србије", сматра Кунић и наглашава да су Вучићеви приоритети добро постављени и да успјешно води спољну полиитку.

Антагонизам који се показао и у Скупштини Србије, који долази од ултра десничарских кругова је из личних а не државних интереса", навео је Кунић и додао да то не завређују коментар, јер се не ради о државној стратегији, коју је показао Вучић.

Према његовим ријечима, радикалнија опозиција је показала да је против Вучића и да јој је стало до власти а не до интереса Србије.

Коментаришући могућност повезивања да се у "пакету" рјешава питање Срба у региону, што се чуло и у Скупштини Србије, али и од Додика, Кунић је рекао да то није реално и да те изјаве не залужују ни коментар. Таквима није стало до будућности него само до власти", казао је Кунић, наглашавајући да је добра стратешка поставка предсједника Вучића у вези тих питања.

"Сматрати да Срби на Балкану треба интегрално да рјешавају своје национално питање тако што би се истовремено отворио јединствен процес рјешења за Републику Српску и Косово и Метохију,  а што је идеја Милорада Додика, представља искључиво ризик и велику потенцијалну опасност по Републику Српску и српски народ који живи у Босни и Херцеговини", мишљења је Вукота Говедарица из СДС-а.

То све поткријепити с теоријом како то треба урадити по узору на послијератну Њемачку је, каже он, теоретска импровизација која се не може поредити са Србијом и Републиком Српском.

"Додик је склон импровизовању,  али не могу се отети утиску да на овако тешким националним питањима показује колико је непромишљен или можда са намјером да жели да отвори Пандорину кутију у којој нема Прометејеве наде. Наравно, није ово први пут да неко из СНСД-а поставља питање Косова и Метохије на овакав начин. Распаковати Дејтонски мировни споразум у чијем се саставу налази и Устав Босне и Херцеговине и ставити га на сто пред велике свјетске силе да га у моменту геополитичких процеса касапе по свом тренутном расположењу је преопасно по Србе у  БиХ. Или предлагач идеје има задатак да наметне међу Србима ту врсту расположења", упозорава Говедарица.

За њега је изненађење што су се такве поједине политике и њихови представници из Републике Србије, свјесно или несвјесно, идентификовали са Додиковом идејом.

"Треба поздравити то што је предсједник Србије Александар Вучић био резолутан када је рекао да је такав предлог у потпуности неприхватљив". сматра Говедарица и закључује да Србија са Вучићем на челу је донијела једино могуће рјешење а то је наставак разговора са великим силама у вези КиМ. 

"Срећа па није прихваћено рјешење које Додик заговара, а поједини га у опозицији Србије прате. Овакви и слични примјери дају објашњење зашто доминантно Срби из Републике Српске уважавају предсједника Србије као свог предсједника", закључује Говедарица.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Класични оно

05.02.2023 10:54

После битке сви генерали паметни или још боље сви се чешете тамо гдје вас сврби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.југа

05.02.2023 11:16

Додик би издао и оца и Бога за лицни интерес,а да неби Србе и Србију!?

Name

Горан

05.02.2023 10:55

Браво, свака част Предсједниче Александре Најбољи сте Предсједник ?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2023 11:39

Чувати Србију!Косово ће остати у срцу

Name

Козмо

05.02.2023 10:56

Вучић је добар политичар и предсједник ал му замјерим што је окупио око себе глупе људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.02.2023 11:20

Па да је окупио паметне неби се он ниста питао.

Name

Xx

05.02.2023 11:30

Пре ће нас Додик унитаризобати у БИХ него што се одвоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2023 13:32

Које бре одвајање,у покусају одвајања би и нестала.

Name

Пацов из рова

05.02.2023 11:48

Прво сто треба да уради је...ДА ОДЈЕБЕ БУРЛУ ПЉАЦКАСА И ЛОПОВА,ХРВАТСКО ВАТИКАНСКОГ СОТОНУ који је убацен од ватикана и запада да пљацка,пустоси,разара,расељава,блати и сатанизује српски наро с обје стране дрине.БУРЛЕ ЗЛИКОВАЦ,ЛОПОВ тј МЕГА ЛОПОВ,БАНДИТ,ХРВАТСКО УСТАСКИ ЈУРИСНИК....ДОЗОВИМО СЕ ПАМЕТИ,БИЦЕ КАСНО ЗА РС А МОЗДА И СРБИЈУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

05.02.2023 11:50

Још кад би БИХ политичари водили политику у интересу наше државе гдје би нам крај био?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

05.02.2023 11:54

Какав је даје...за мене док шурује са Додиком, исти је ко и он... Ако оћете објавите, ако нећете, немојте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре идеално

05.02.2023 12:22

Свака цаст, истог сам мисљења! Ваљда це објавити коментар!

Name

Вгд

05.02.2023 11:57

Вучић све добро ради,само му не ваља дружење са додиком,додуше у задње вријеме ређе се виђа.Ваљда схватио да додик не ради у интересу срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

05.02.2023 12:24

Заједница Босњацких опстина у Срби и рс то је сто Вуциц зели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха, јест вала истина

05.02.2023 13:03

"душа сваког Србина без обзира гдје он живи ". Е, баш, побјегли од лоповских резима и правне државе на Западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко Бањац

05.02.2023 13:45

Вучић је израстао у праву величину.Паметан, искрен и поштен.Управо по мери народа којег представља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

05.02.2023 13:47

Нисам за вучића али ме је искрено изненадио што се прагматичности тиче у последње време... заузео се да реши замрзнути конфликт, што импонује будућим генерацијама који не желе да стрепе од милошевићевог сценарија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош Радмиловић

05.02.2023 13:49

Знате како, паметнији попушта. Ми немамо никакво легитимно право на територији Косова, већ имају све своје државне институције не видим зашто не би решили тај проблем. Људи то доживљавају превише трагично и са дозом патриотизма па се повуку у последњи час кад дође до сукоба, наравно разумем и њих али рационалније је слушати главу и кренути напред јер ако слушамо срце у тренутној ситуацији бојим се да ћемо завршити гадно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пустен низ воду

05.02.2023 14:08

Вуциц у задње вријеме прима додика само реда ради. Процитао је њега Вуциц боље него ми.

ОДГОВОРИТЕ