Да увијек живимо своји на своме, у својим земљама

-То је драгоцјено да се путем наше цркве, вјере, традиције, културе и обичаја повезујемо међу нашим народом како би држали ту једну нит повезаности, како бисмо увијек гледали у нашу матицу Србију, Републику Српску и како бисмо увијек наш народ држали окупљеног око наше суштинске идеје од које никада не смијемо да одустанемо, а то је да живимо своји на своме у својим земљама – поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који другу годину заредом присуствује у Цириху обиљежавању Дана Републике Српске.

Република Српска 04.02.2023 | 19:09
Да увијек живимо своји на своме, у својим земљама

Градоначелник Драшко Станивуковић присуствује обиљежавању Дана Републике Српске у Цириху.

Прослава Дана Републике у Цириху започела је уз молитву и ломљење славског колача у Храму Успења Пресвете Богородице.

Градоначелник Станивуковић казао је да се радује свакој прилици да дође и да се сретне са нашим народом у било којем дијелу Европе и свијета.

-То је драгоцјено да се путем наше цркве, вјере, традиције, културе и обичаја повезујемо међу нашим народом како би држали ту једну нит повезаности, како бисмо увијек гледали у нашу матицу Србију, Републику Српску и како бисмо увијек наш народ држали окупљеног око наше суштинске идеје од које никада не смијемо да одустанемо, а то је да живимо своји на своме у својим земљама – поручио је градоначелник, који другу годину заредом присуствује у Цириху обиљежавању Дана Републике Српске.

Навео је да је чињеница да нас прилике и неприлике тјерају негдје другдје и да је данас то наша реалност.

-Али данас могу да посвједочим колико наш народ овдје у Цириху у Швајцарској, у Њамачкој, у Аустрији, гдје год сам био ових дана, гледа у Републику Српску, живи Бању Луку и друге градове у Републици Српској, сваки грумен и педаљ Републике. Наш народ се овдје осамосталио, очврснуо, купио земљу, направио цркву, али ипак гледа у своје земље и жели да се врати. То је тај коријен. Лишће се враћа свом коријену, народ се враћа свом коријену. Управо је то најснажнија порука коју сам овдје чуо – нагласио је он.

Бројни су изазови, истиче, како нашег народа у Републици Српској, тако и у дијаспори.

-Изазови су слични, ако не и већи код нашег народа овдје. Преко 30.000 потписа Бошњака, разних удружења је сакупљено да се Дани Републике Српске овдје не обиљежавају. Коме то смета? Ми смо се окупили овдје зарад цркве, зарад људи, вјере, економије, привреде, узајамног подржавања и поштовања, а не против било кога другог. И филм „Република Српска: Борба за слободу“ је само филм о нама, гдје живимо, шта нам се десило и куда желимо да идемо, а овдје се брани његово приказивање. Ми немамо дурге амбиције осим да смо своји, да имамо своје, да нам нико не смије и не може то забранити – поручио је градоначелник.

Додаје да га охрабрује сваки стисак руке сваком Србину, којег је срео у дијаспори.

-То је стисак руке који јача наше односе, који нас повезује и који шаље једну униврезалну поруку – да ми имамо виши циљ, да се не умарамо од идеје да се боримо за наше истинске вриједности, за одржавање језика, писма, традиције, културе – навео је грдаоначелник, додајући да ће и овом приликом имати више састанака о економским темама.

Протојереј-ставрофор Мирослав Симијоновић, настојатељ Храма Успења Пресвете Богородице – казао је да је црква мајка нашег народа.

-Политика се бави интересима, а црква се бави божанском љубављу. Једино што можемо да дамо од себе јесте љубав, љубав према нашем народу, али и према свим другима без обзира на то које су вјероисповијести и вјере. С тим у вези нама је црква у дијаспори као дјелић домовине наше и тако многи људи који долазе у Храм долазе ради вјере, а такође и ту говоре српски језик и причају са људима који су њима познати, упознају нове и на тај начин ми опстајемо – казао је протојереј Симијоновић.

Наглашава да без отаџбине, оних родних мјестаа, они не би могли да функционишу.

-То је једна синергија отаџбине и дијаспоре. Зато је веома важно да нам отаџбина буде мирна и стабилна, јер онда ће родитељи са поносом да говоре о коријенима дјеци која су рођена овдје у Швајцарској. Поздрављам ову активност обиљежавања Дана Републике Српске не улазећи у политичке ставове појединих народа и то не би требало да нам буде фокус, него Свети архиђакон Стефан, да узнесемо славу Господу и светитељима. Ради тога и славимо славе, јер нас они чувају, првенствено, у вјери – закључио је он.

(БН Фото: А. Чавић)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

+

04.02.2023 18:31

ДРАШКО. ХВАЛА ТИ, ШТО У ИМЕ СВИХ СРБА ИЗ РС И СА БАЛКАНА, ОБРАДУЈЕШ НАШ НАРОД ПО СВИЈЕТУ. ЖИВ БИО СВОЈОЈ ПОРОДИЦИ. ТАКО И СВИ НАШИ ПО СВИЈЕТУ. ДА СЕ НЕКАДА ВРАТЕ У СВОЈУ ЗЕМЉУ. ПОЗДРАВ ИЗ БАЊАЛУЧКЕ КРАЈИНЕ. Пензионер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупане

05.02.2023 10:07

Глупане,тај Мали је тројанац.Фуј

Name

Ех

04.02.2023 19:10

Драско у Свици, нека погледа Зурицх јел има небодере у строгом центру града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

04.02.2023 21:14

Шта вриједи што одаш по свијету,шта тамо видиш?Бањалука ти личи на свињац.Како то не видиш?

Name

+-

04.02.2023 21:19

???

Name

Ре Миле

05.02.2023 09:28

А шта би ти Миле да ти градоначелник чисти град, којег ти назва "свињац", у овом граду и живе свиње.Нека свако очисти своје двориште, своју улицу,пут,насеље, зелену површину, своју папирнату марамицу, опушак баци у канту за смеће. Срам те било да сто радника комуналаца чисти за 200.000 неваспитаних грађана а ви само пљујте на градоначелника и власт. Дошло вријеме готовани да се ухватите посла и нека свако ради оно што најбоље зна а пилитику нека воде политичари. Знате рећи како политичари просе по свијету, морају да прехране БЕТЕРЕ. Живио ти нама градоначелниче! Толико

Name

…..

04.02.2023 20:18

Свака Част Министрима и начелницима тј градоначелницима који су у својству представника Владе Републике Српске и својих општина и градова у дијаспори ових дана . Само нам није јасно како се медју њима налазе помоћници Министара других вјера на ломљењу хљеба и у православним црквама а за функције се декларишу друге нације а као скупљају гласво Срба у дијаспори ? Да ли су ту случајно, самоиницијативно или …. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2023 06:15

Па и њихови стари су били Православни, нека, пустите људе да се мало присјете и обнове Старе Завјете! Сви смо ми на овим просторима један народ - Српски!

Name

Рере

05.02.2023 10:38

Реце један потомак босњака православац

Name

Хајде

05.02.2023 11:03

Људи поштују друге религије. Православље је наметнуто свима нама на Балкану много прије ислама. Уосталом, да је њима у исламу лоше, давно би га се одрекли. Овако, не видим да се Бошњаци изјашњавају као Срби или да масовно прелазе у оравославље (осим ако није из интереса) и зашто би их ми на то тјерали? Ако не желимо да нама неко нешто намеће, зашто ми тако силно желимо да намећемо Бошњацима ко су и шта су? Ми болујемо од тога! Зашто? Треба да де одвикнемо тога. Срамота је.

Name

Жекс

04.02.2023 21:23

Па кад тако воле и брину се о дијаспори,што не отворе министарство за дијаспору.Ни Србији и РС није то у интересу.Ето колико им је стало до дијаспоре.А највише готовог новца им доносимо у земљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јела

05.02.2023 05:34

Цовјек се треба дрзати вриједности као сто су : респект,постовање , цовјек мора да зиви у складу с бозијим запивјестима (демократија је заснована са 10 бозијих запивјести) ...Драско је комсија с Петеицевца , познајем му оца (поврсно) и пикојног стрица , мислим да су изузетно цестита породица ...медјутим овај децко це бити веце зло од Додика ако овако настави ..а замислите цркву у којој се хљеб за дан републике прицесцује? ...како цемо бити нормалан народ кад нас политицари воде путем Содоме и Гоморе а ЦРКВА нам јос гора? ...толико имају паганских обицаја да це праве вјернике и њихове дусе одвести у пропаст ако на вријеме не сконтају да се у насој цркви вец одавно не слузи Богу вец политици На срецу зивим дуго у иностранству и немам намјеру висе назад у ,, насу ,, Бања луку ...само понекад у посјету ....бас због ,, оваквих великих политицара , вјерника ма громада људских који би преко лесева да додју до циља...само ме дуса боли за тај јадни народ Поздрав са запада ...какав год да је овде цовјек мозе да зиви мирно и сербезно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јела

05.02.2023 05:42

Господјо Тривиц Дрзи те се ...само морате издрзати , лопови играју на вријеме и заборав ...ви имате будуцност у тој земљи , јер сте прије свега цестити ...тај град је вец одавно постао Содома и Гомора захваљујици Додику а сад и мали Станивуковиц прода дусу дјавлу (ни сама не знам због цега, ) .... Људи из Диаспора вас тотално подрзавају ...у срцима су с вама , јер у средјеним земљама зивимо хвала богу ..зато нас и боли кад видимо ста је тај коруптни систем од Додика направио од насе земље? ...јадан постен народ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цирих

05.02.2023 06:11

Наш драги Прота Мирослав! ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.02.2023 07:16

Сви само обилазе цркве и КУД, погледајте какве имају спалионице отпада у градовима и са тим имају гријање, погледајте улице, па у БЛ и околини нема исправне улице па прођите преко Туњица и погледајте код пумпе што је пробијен прилаз неким фирмама и каква је цеста преко које стално трче вода а срећа да нема великих минуса јер би било свега и свачега и оно што се уради неваља јер уопште не постоје назорни органи или су поткупљени сви и онда овако нешто пролази док неко не погине нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

05.02.2023 08:33

Мало је способних политичара који могу да народ воде у будућност, али демагога, митомана и заробљеника у прошлост сваким даном је све више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

05.02.2023 08:48

Своји на своме,у Цириху! Какав је овај Станивуковиц популиста, Попови из Цириха и из дијаспоре. Коме се овај обраца? Има ли медју србима јос градјанске опције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

05.02.2023 10:51

Јос једна Српска земља,Свајцарска

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛИЗАЛО

05.02.2023 11:21

Градонацелник бања луке ко га год подкује,он се подметне као К...а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

05.02.2023 22:36

И је то!!! К***а,или П***а,,мали Роњасе,по Живоци мисли да је ?????али нема више од Народа, Поене да купи.

Name

Бранислав

06.02.2023 14:28

Рјечи су сувишне само једно велико ФУЈ...

ОДГОВОРИТЕ