Јак вјетар паралисао Словенију, без струје 2.000 домаћинстава

Агенције за животну средину Словеније АРСО издало је упозорење на јак ветар који се из северног дела те државе проширио на централне и југоисточне пределе. Ветар руши дрвец́е, а у централној Словенији долази до поремец́аја у снабдевању електричном енергијом.

Регион 04.02.2023 | 13:57
Јак вјетар паралисао Словенију, без струје 2.000 домаћинстава

Нарочито у северној Словенији данас до средине поподнева, на североистоку до вечери дувац́е јак северни ветар, који ц́е прелазити брзину од 70 км/х, на изложеним подручјима и 90 км/х, упозорава Арсо.

Најбржи удар ветра преко низина измерен је у Бежиграду, где је дувао ветар брзине 76 км/х. На нешто вец́ој надморској висини у Тројанама ветар дува брзином од 94 км/х.

У Горичком је дувао ветар брзине 75 км/х, а у Лешц́у 68 км/х. Ветар ц́е, према прогнози, почети да се стишава тек према вечери.

Како је саопштено из Управе за заштиту и спасавање (УЗРС), ветар руши дрвец́е и ломи грање у више дијелова земље. Ветролом се јавља са подручја Нотрањске, Беле Крајине, Савињске, Горењске, Посавине и средњесловеначког региона. На терену је неколико ватрогасних јединица.

У Брезју над Камником овако је оморика пала на стамбени објекат, пише и УЗРС. И на подручју Љубљане има нестанка струје због обореног дрвец́а. Према њиховим подацима, без струје је 2.795 корисника.

Опрез нец́е бити сувишан ни на путевима, упозоравају из Саобрац́ајно-информационог центра.

Северац је посебно јак у планинама. Најјачи удари ветра до сада су измерени на Кредарици, где је ветар дувао брзином од 165 км/х, у Крвавцу, где је налет дувао од 117 км/х, и на Воглу, где је ветар достизао брзину од 100 км/х. .

Како је скијалиште Крвавец саопштило путем друштвених мрежа, због јаког ветра били су принуђени да затворе стазе. Због јаких налета ветра данас је затворено скијалиште Крвавец“, написали су, а приложили и снимак.

(Курир  Фото:Фацебоок)

Коментари / 0

Оставите коментар