Нови тендер УКЦ-а, нови посао, али само за одабране

Универзитетски клинички центар Републике Српске додијелио је посао збрињавања инфективног медицинског отпада фирми Ецо Гроуп д.о.о. из Бањалуке, у власништву породице Зељковић, а која је, према истраживањима медија, родбински повезана са породицом Додик. Још један намјештени тендер за привилеговане и непружање шансе другим фирмама није ништа ново, кажу у опозицији. 

Република Српска 03.02.2023 | 19:32
Нови тендер УКЦ-а, нови посао, али само за одабране

Нови тендер, нови посао, али само за одабране. Још једна прилика да буџетски новац остане у фамилији и у странци.

Партијска књижица јача је од услова које нуде остале фирме, кажу у опозицији. Како истичу, нови посао тежак преко милион и по марака, додијељен је Додиковој родбини. Тендери се, тврде у опозицији, у Српској расписују из чисте формалности.

"Мислим да су управо браћа Зељковић, сестрићи Милорада Додика, најбољи примјер приватизације ове државе од стране једне, такозване прве фамилије Републике Српске, која под контролом жели да држи апсолутно све. Треба подсјетити да један од браће Зељковић на челу Фудбалског савеза БиХ, а други од браће Зељковић је њега замијенио на челу Фудбалског клуба Борац, који је недавно добио огроман износ из Владе Српске како би се платила дуговања која су они направили руковођењем клуба.

Треба подсјетити и да су браћа Зељковићи, ова њихова фирма Еко пирамида, добила два и по милиона марака посао набавке маски током короне. Дакле, они су учествовали у тој бестидној пљачки народа за вријеме огромне кризе и пандемије“ каже шеф посланичког клуба Листе за правду и ред у НСРС Небојша Вукановић.

Без шансе за посао остају сва предузећа која нису блиска владајућој структури, истичу у опозицији, те се тако одређени енормно богате, а остали пропадају.

Из СДС-а твре да Република Српска не може да се развија и да крене напријед, све док је, како кажу, води власт под по принципу корупције и криминала. 

"Па намјештени тендер УКЦ-а заправо није ништа ново. Када говоримо о Републици Српској, када говоримо о привредном систему Републике Српске који је заснован на принципу корупције и криминлних радњи, онда нам је јасно да намјештање тендера уствари представља једну сасвим нормалну чињеницу. Јасно нам је свима да тендери се унапријед договарају, дакле сви послови се унапријед договарају па се онда расписују тендери. Унапријед се зна и коме ће се додијелити и као ће они бити расписани. Дакле, ни једно предузеће у Републици Српској, које није блиско власти, апсолутно нема никакву шансу да добије било који посао путем јавних набавки, без обзира на услове које испуњава“, објашњава Мирјана Орашанин из СДС-а.

Измјенама и допунама Закона о јавним набавкама требало би да се стане у крај намјештеним тендерима, објашњава Мира Пекић из ПДП-а.

Истиче да је збрињавање медицинског отпада посао у који јавност треба да има увид, због ризика по околину и становништво.

„У овом конкретном случају наравно да је требало приликом самог јављања на позив на тендер, сам понуђач доставља једну изјаву да није у сукобу интереса и да нема евентуалног сукоба интереса, односно било какав други интерес из којег би могао произаћи некакав корупцијски посао. Али такву исту изјаву по овом новом Закону о сукобу интереса треба да потпишу и да дају и људи који уговарају послове од стране буџетских људи, који се финансирају из буџета“, наводи Пекић.

- Одговорност за инфективни медицински отпад треба да сноси и директор УКЦ-а Владо Ђајић, који је и додијелио тендер овој фирми, кажу у опозицији.

На наше питање гдје ће бити збринут медицински отпад и које су се још фирме пријавиле на тендер, из ове институције нисмо добили одговор.

(БН Фото:Агенције)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

03.02.2023 18:50

Само протести и масовне дуготрајне демонстрацијел могу срушити ову криминалну хоботницу. Позивам челне људ3 опозиције да што прије сачине програм ,правац и вријеме протеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лиидија

03.02.2023 21:51

Не хебу они живу силу, то се осилило до те мјере да више и не покушавају сакрити своје прљаве послове. Нико не реагује, народ трпи - дивота.

Name

д

04.02.2023 07:02

Били су протести послије избора, само се исељавати овдје је све јасно, чак и написати не могу. Свима изабраним је кашика у меду а овим на власти пуне буре меда. Дјабе изгинуше људи.

Name

Михајло

04.02.2023 07:31

Додиг хрват, це нас опљацкати до кости, ниста од РС неце остати.

Name

СТАТИСТИЦАР

03.02.2023 19:08

САМО КУПИТЕ,НЕЦЕ ВАМ ТРЕБАТИ НИ ВАСЕ.СВЕ ЦЕ ВАМ ДЈАВО ИДНИЈЕТИ,НИСТА НИСТЕ ЗАРАДИЛУ,СВЕ СТЕ ОПЉАЦКАЛИ И ОТЕЛИ ОД НАРОДА.КАКО ДИСЛО ТАКО И ОТИСЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

03.02.2023 19:55

Вицо љаксе Зељковић купује стан у згради гдје живе Игор и Горица Додиг за 700 000 марака. Откуд једном Вици толике паре за стан ??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.02.2023 21:13

Све привреднике је ректирао,наводно скупљао новац за фк. Борац.

Name

Рада

03.02.2023 22:51

Идемо. народ. не спавајте

Name

Сејо

04.02.2023 04:39

Одустао је од стана јаране Узео је кућу у Росуљама у центру БЛ 2 мил еура.

Name

Борац

03.02.2023 20:08

Дал се тај отпад пали на УКЦ.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Град Лакташи

03.02.2023 22:55

Устај народе, небој се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

04.02.2023 05:40

Ово је горе од сицилијанске мафије. Овдје се дешава кум 1,2,3,4,5.... Сутра ће у РС живјети само породица Додик и кумови остали ће бити у Бечу

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

04.02.2023 07:00

коце коме но свој свома ко близи ватри тајсе и огреје нема дразег рода од сестрица свудсе дицим сто на ујку лицим мајкиног брата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

04.02.2023 08:53

Све што се дешава у овој " држави" функционише по методама Сицилијанске Коза Ностре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

04.02.2023 10:58

Народе мој само на улице с Божијом помоћи , Јеленом, Вуканом и Љубишом!!!

Name

Србо

04.02.2023 09:28

Воле они ујку, како је он њима направио мост да могу доћи кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.02.2023 19:35

Сељоберцине похлепне, кримоси и мафијаси, најгори олос, једва цекам да видим како це заврсити?

Name

Марко Краљевић

04.02.2023 11:46

Шта хоћете, направили људи државу по својој мјери. А ви гласајте за њих и пуните шаторе када Баја пјева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАШКО НАМА

04.02.2023 12:59

Види Вице муње лоповске. Шта су ти само гени. Колико само мораш невољети своје дијете даби му дао име Вицо. Вицо купује Реал Мадрид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.02.2023 19:04

То је народ и подрзао јер су за ову криминалну власт на целу са највецим нафијасем гласали у октобарским изборима и ти су били у нањини али олос је тада ступио у насовну пљацку избора коју је свакако народ подрзао уз помоц нафијаских моцника који су задузени да нас унисте уз помоц домаце мафије и натоварили ове лопове натоду на грбацу

ОДГОВОРИТЕ