Зашто сви ћуте на блокаду СНСД да укину акцизе?

- Али није јасно зашто на њихово провођење силе, упорно лагање и упорно дјеловање против помоћи грађанима ћуте они који би требало да буду директно заинтересовани за ово питање, будући да представљају стотине хиљада људи на чије животе укидање акциза може најдиректније утицати.

Република Српска 02.02.2023 | 10:22
Зашто сви ћуте на блокаду СНСД да укину акцизе?

- Десет мјесеци траје борба за укидање акциза на нафтне деривате, чиме би била смањена цијена горива, али и цијена животних намирница.

Иако су овакву мјеру донијеле и државе у окружењу, да би олакшале животе својим грађанима у вријеме економске кризе и великих скокова цијена роба и услуга, СНСД је гласовима своја четири делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ мјесецима обарао ову иницијативу, да бисмо јуче добили потврду од предсједника те странке да ће опет, по ко зна који пут, бити против укидања акциза – рекао је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Миланко Михајилица. 

Михајилица каже да СНСД, који је као дио ад хок „акцизне коалиције“ 2017. године гласао за повећање акциза, чија је намјена требало да буде изградња ауто-путева што је, посљедично, требало да доведе до повећања инвестиција и свеопштег напретка, уопште нема осјећај за потребе народа него само за богаћење свог најужег круга, одавно је јасно. 

- Али није јасно зашто на њихово провођење силе, упорно лагање и упорно дјеловање против помоћи грађанима ћуте они који би требало да буду директно заинтересовани за ово питање, будући да представљају стотине хиљада људи на чије животе укидање акциза може најдиректније утицати.

Зашто ћуте удружења превозника, пољопривредника и таксиста којима ни повећање цијене услуга не може надокнадити губитке због раста цијена горива у више наврата, а што се могло прије неколико мјесеци ријешити гласовима само четири особе, те би гориво било јефтиније и за 50 пфенига?

Зашто удружења за заштиту потрошача сада не штите потрошаче који многоструко више плаћају данас исту количину робе него што су плаћали прије годину дана?

Зашто не заштите потрошаче који су због раста цијена, а по основу прихода од ПДВ-а, напунили буџет за скоро милијарду и по КМ више него 2021. године? – пита Михајилица. 

Пита и шта је са независним, нестраначким, неполитичким, интересним синдикалним организацијама, како неки од њих себе описују и да ли у њиховом чланству има оних који би имали интерес да цијена горива и животних намирница буде нижа или су интересна организација само када су у питању интереси њиховог врха? 

- Посебно смо изненађени Унијом послодаваца, односно незнањем које испољава њихов предсједник Саша Тривић, који снисходљиво цитира Милорада Додика, покушавајући објаснити да би укидање акциза утицало на буџетску стабилност.

Свако упућенији, што би и г. Тривић требало да буде због своје позиције, зна да средства од акциза немају везе са текућом буџетском потрошњом, него да им је основна намјена требало да буде градња ауто-путева.

Свако упућенији зна и да од 2018. године, када су повећане акцизе, није изграђен нити километар ауто-пута који је у функцији, да нису дошли нови инвеститори, да није отворено хиљаде радних мјеста, да нам радници нису остајали овдје, да нам није повећан ни наталитет, што су, такође, најављивали из власти као бенефите од већих акциза?

Колико год Унија послодаваца хвалила Владу Републике Српске или власт на сваком нивоу, колико год од својих захтјева према власти одустајали након једне вечере са неким од представника режима, стоји чињеница и да се на сав глас жале због одласка радне снаге у Словенију, иако чак ни за то не криве власт, него посредничке агенције.

Не смију јавно питати зашто, поред свих бенефита и просперитета које имамо од акциза, што нас режим убјеђује, људи хрле преко границе, а они штите власт до посљедњег радника? – каже Михајилица. 

Додаје да све ове организације или они који заступају имали би корист од укидања акциза, али само остаје питање: да ли се они заиста боре за интересе оних које представљају? 

- Одговор ће сами дати: придруживањем захтјеву да се акцизе укину, ћутањем или, пак, невјероватним правдањем штетних најава владајућег СНСД-а да блокирају укидање акциза и спречавање појефтињења горива за скоро пола марке по литру – поручује. 

(БН   Фото:ФЕНА)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Ветеран 92

02.02.2023 09:38

Ми немамо реалну опозицију, пола њих су убачени елементи сви то знају а сви ћуте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛОЖНА БРАЋА

02.02.2023 15:46

МИЛОРАДОВ ЈЕ БУЏЕТ И БИХ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, А ТО ЗНАЧИ И ДА СУ И ПДВ И АКЦИЗЕ МИЛОРАДОВЕ, СВЕ ЈЕ МИЛОРАДОВО, ПА СУ И ОПОЗИЦИЈА И СИНДИКАТИ И ЦРКВА МИЛОРАДОВИ. МИЛОРАД ИМА СВОЈ ЗАПАД И СВОЈ ИСТОК ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ И НАРОД ЊЕГОВ, САМО ТО НАРОД ЈОШ НИЈЕ РАЗУМИО. НЕМА ИЗЛАЗА ОСИМ ДА СЕ НАПУСТИ ТЕРИТОРИЈА МИЛОРАДОВА И И САЧЕКА ДА СЕ У СКЛАДУ СА ПРИРОДНИМ ЗАКОНИМА ДЕСИ СМЈЕНА ГЕНЕРАЦИЈА !!!

Name

Приједорцанин М.

02.02.2023 09:39

Зашто опозиција не организује народ синдикате и приватнике на протесте.сви ви чувате своје позиције и вама је добро.ви мислите да стичете популарност када критикујете власт.ссве иде у пропадање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

02.02.2023 11:30

Зашто би опозиција организовала протесте по овом питању, када је СНСД и прије избора рекао да неће подржати укидање акциза. Такви као ти су и поред тога гласали за њих! Након свега очекујете да вам други рјешавају животне проблеме. Сад лагано планирај бициклом на сљедећи митинг владајуће коалиције...

Name

Полетарац

02.02.2023 12:23

А ко це им изаци на протесте? Ево, Небојса Вукановиц је позвао људе да изадју због малверзација у електропривреди па се појавило једва 100њак људи... не мозе нико извести на улицу "градјане" који не зеле да се буне. О пубуни синдиката и привредника код нас је смијесно птицати, они зеле овакву власт јер им она омогуцава лицно богацење и игнорисање свих закона. А нама је оцигледно добро, јер нецемо да се бунимо. Није крива опозиција, па цак ни власт, криви смо ми сами. Иако нисам милионер нити ухљеб, мени је драго сто све цијене расту и сто нас власт је*е у здрав мозак, јер је оцигледно да вецина медју нама воли да зиви у оваквим условима... па ево, нека узивају по заслугама и зељама сви сектаси медју нама.

Name

Бобиса

02.02.2023 09:50

Свима одговара зато и цуте неки су вјероватно и уцјењени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

02.02.2023 12:30

Сте тразили и зато сте гласали и крали изборе да се имон ии његова црвена секта боре против истих оних који су га поставили за лазног предсједника ал нисте боље ни заслузили, Милокраде само заврци славину и дизи цијене јос

Name

Зизи

02.02.2023 09:50

Засто нисте навели земље из окрузења које су увеле акцизе. Кад би БИХ увеле акцизе највисе би годило земљама у окрузењу јер би имале јос јефтиније гориво и намирнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зизи

02.02.2023 11:27

Богати шта рече?Кад би БиХ увела акцизе?Па увела их је.

Name

Сyднеy

02.02.2023 09:52

Докле висе та патетика како новац од акциза не треба ици у будзет вец за изградњу путева Па одакле се врацају кредити узети за изградњу тих истих путева вец из будзета Знаци акцизе иду у будзет и од прикупљених тих акциза власт отплацује кредите из будзета Ста је проблем јели то сто се изодацима радова не уплацује директно срества од акциза вец се кредитом плате изводаци а акцизе иду у будет и онда се из будзета плаца кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сyднеy

02.02.2023 11:30

Проблем је у томе сто се приликом изградње, и улагања у било које пројекте, одредјени политицари "уградјују" у те послове, и тај одредјени дио новца из будјета, иде у њихове приватне дјепове. Зато и Јесу богати сто краду из будјета, и одговара им да се сто висе новца налази у будјету.

Name

Ввв

02.02.2023 12:37

Зизи па ти немаш појма..ал си у проблему који не видиш.

Name

Зато

02.02.2023 09:53

Што су сви гори од СНСД. Обични полтрони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

02.02.2023 09:58

Није вама стало до народа да плаца јефтиније гориво вец се надате да ако се укину акцизе и пдв да власт неце имат пара за плате и пензије То је вама циљ посто мислите да би тако мозда могли се доцепат власти Сто гора ситуација у РС и сто народ лосије зиви и вама у васим замислима су веце сансе да се конацно доцепате власти Зато и радите све само да изазовете неку кризу и да народ буде сто незадовољнији власцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пертх

02.02.2023 11:18

Написи нам број цланске карте снсд молим те...да знамо јеси ли од скоро цлан тј прелетац

Name

Ботовска посла

02.02.2023 11:37

Значи, твој закључај је како народ треба да буде презадовољан актуелном ситуацијом?! Одлична ти је теорија. Најбоље да онда повећате акцизе и порезе! Ионако се народ не жали што им узму пет пута више, него што износе повећања плата и пензија...

Name

Дане

02.02.2023 12:50

У праву си. Они тј позиција само навијају да буде што горе у РС. Тако се надају да ће да побиједе. Зато народ их и не гласа. И не нисам члан ни једне партије само гледам реално ко шта ради и ко шта прича.

Name

Митар

02.02.2023 10:00

Зато сто је Додик главни баја . Зато сто "осморка" Конаковиц , Никсиц , Форто не смију зуцнути од Додика јер без Додика не могу на министарске фотеље и функције а до тог им је једино стало . Њих није брига ни за народ ни за дрзаву .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.02.2023 12:29

А ти би сад да партије и народ из мрске Федерације рјесавају вас проблем са васим водјом??? Хехехееее, е па неце моци, јаране! Ви сте га бирали, ви сад и рјесавајте ?

Name

ИQ

02.02.2023 10:08

Зато што су постали хипнотисано племе ратника " **чке које ћуте" .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

02.02.2023 10:08

Због чега да критикују???????Кад је и њима супер,док је акциза има и новца за уживање....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

02.02.2023 10:13

Па ста це прицати кад су сви запослени у дрзавним фирмама ако је ово дрзава а ти бих за 10км маму продали и умреце мислеци да им је добра плата 1400км а имају сви кредите од 700 800 км јел сељаци досли и одма станциц и неки дзипиц да се показу јер из села су побјегли ал неце село из њих нај сељасти град је моја драга БЛ на залост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бл

02.02.2023 11:39

А шта имаш против нас Херцеговаца, ко теби брани да купиш ауто и стан, ма јок теби је битно да је телефон маркиран патике на ногама а једеш паштету, е јеси урбан у три материне

Name

Ма не смије нико

02.02.2023 10:24

Режим увео Лакташенко. Тако и треба, нема трте мрте. Он одлучује ста јести, пити и колико сипати...горива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.02.2023 10:37

Грађани ћуте јер им је добро. Возе се најскупљи џипови или супер скупа возила. Цијена таквих возила је од 40.000 КМ па навише. Зар таквима значи нешто је ли цијена 2,5 или 3,5 КМ. Скоро сваког дана неко је ухапшен због диловања дроге. Колико их има неухапшених? Колико се краде, Република Српска може промијенити име у Ел Дорадо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На све ћу реци

02.02.2023 10:38

Само једно. Правицемо од блата Бакира и СДА. Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.02.2023 10:47

Зар балван није укинуо акцизе 1 априла? Обецао је а он није резимски лазов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставно.

02.02.2023 10:47

Странци недају лазном да се укину акцизе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

02.02.2023 10:49

Опозиција није цутала немојмо се лагати а градјани цуте јер их је пола узело 100 км за изборе да би цутали 4 године као јајаре и кукавци. Претузно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

02.02.2023 10:51

Није у питању само гориво. Миле и братија нас глођу од руде,шуме,електрике,путева и урбанизма а наивцима пиво, крметину,заставе и ,,патриотизам,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

02.02.2023 10:53

Зато сто су се продали сви и Миле их има у саху . Дали образ за 100 КМ поцевси од Стевандица Бањца Селака итд и сад они дрзе прице о моралу и цасти. Јадно и биједно да немозе бити горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

02.02.2023 11:10

Мукла тишина зато што се сви баве свим и свачим односно највише сверцом.Ради ко шта хоће видјели од моћника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.02.2023 12:00

Зато што им је то једини заједницки циљ што веће плаће.То нам очито показује како нико уопште не мари за народом који се буквално гуши у неимаштини беди и сиромаштву.

Name

Давид Штрбац

02.02.2023 11:31

Људи моји шта је вама па они немају појма колико кошта гориво јер они мисле да је литра горива једна КМ колика је цијена била кад су дошли на власт.Од тада до данас они нису купили ни литру горива јер га точе бесплатно з а наше паре и не занима их цијена.Што се њих тиче може бити и 10КМ литар

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

02.02.2023 11:42

не шути опозија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

02.02.2023 11:46

Чиста диктатура!Све одлучује један човјек и то је свима јасно!Тај један човјек је толико осион јер му може бити..Странци га поставили,иако је нелегални Предсједник!Разлог!?Спроводи њихову политику.Акцизе јесу за путеве,а ова власт са акцизама ради шта хоће у цијелој БиХ!Стаљинистицки систем владавине,то народ добро зна,и боји се за будућност своје дјеце и себе,зато ћути и трпи!Ужас!Живимо у гету и све је доведено на ивицу опстанка......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

02.02.2023 11:56

Појединци који коментаришу да се од акциза враћају кредити требали би се приметити кад су акцизе уведене стриктно је речено:средства ће служити за изградњу нових аутопутева,одржавање и побољшање путне инфраструктуре а нико није рекао да ће се тим новцем враћати постојећи кредити и крпити буџетске рупе толико да се зна.Огромна средства су прикупљена а од аутопутева ништа,једино та петља код Добоја а и то је из кредитних средстава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

02.02.2023 12:25

Па треба рс и федерација позвати народ на улице ,боје се својој гузи угледајте се на вукана ,а само се правите паметни како вукан погресно ради. Ви устиркани посланици лапрдате глумите неку финоцу ,за то нисте изабрани. Опозиција се стиди да се тој накарадној власти не замјери.

Name

1958

02.02.2023 12:21

У овој држави свако жив муља како зна и колико му позиција допушта,тако да ме ништа ово не изненађује.Накупац на зеленој пијаци и сточној пијаци,власник штанда на бувљаку,власник некаквог кафића или биртије,фризер,све занатлије,а ви очекујете од политичара да ради у корист народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ринге раја

02.02.2023 13:44

Од акциза, враћамо кредите а нико не спомиње камате на те кредите а нису мале, плус док се дотични уграде и ето ти дупло скупљи аутопут. Још грађани плаћају путарину ма, њима ,супер! А, ми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.02.2023 17:18

Ћуте јер не могу слушати глупости разних душебрижника јер знају да би таква мјера довела до смањења прихода а тиме и плата и пензија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

03.02.2023 06:02

Миле немој да те убједи овај најлуђи народ на свијету да укинеш акцизе на гориво. Видим пуно се пива пије па размисли да се уведу акцизе и на пиво.Поздрав предсједнику.

ОДГОВОРИТЕ