Кина ће диктирати глобалне туристичке токове у овој години

Кина је коначно у потпуности променила „политику реаговања на епидемију ковида-19“ и увелико олакшала процедуре око туристичких посета.

Свијет 02.02.2023 | 08:43
Кина ће диктирати глобалне туристичке токове у овој години

Колико то може унапредити туризам између Црне Горе и Кине и на којем је нивоу туристичка размена, те какве су интенције и планови у развоју туристичких и економских размена између двеју земаља, али и уопште са регионом југоисточне Европе за наш медиј је говорила Александра Гардашевић Славуљица, генерална директорка Директората за развојне политике у туризму у Влади Црне Горе.

„Кина ће диктирати глобалне туристичке токове у овој години и у годинама које следе“, казала је Гардашевић Славуљица истичући да је та констатација условљена тиме да се не деси нека слична ситуација као што је била са ковидом у претходних скоро три године.

Она каже да се Европе припрема за долазак туриста из Кине, али и да се и туристи из Кине припремају за посету Европи.

„У овом периоду, значи од осмог јануара од када је Кина отворила границе букинг је драстично порастао. Туристи из Кине већ купују аранжмане и спремни су да путују, а Европа представља дестинацију коју ће многи од њих посетити једном у животу, тако да су њихова очекивања дефинитивно велика.

Међутим, морамо знати и да се њихова свест о путовањима изменила, због свега што се дешавало у Кини са ковидом они ће сад ипак бирати дестинације у одговорним и безбедним државама“, објашњава водећа жена у црногорском ресорном министарству додајући да истраживања показују да ће се опоравак туризма са тог тржишта дешавати у три фазе:

„Прва фаза ће се десити у овом првом и у другом кварталу ове године што значи да ће туристи из Кине долазити, али не у тако великим бројевима. Друга фаза опоравка ће наступити од јуна-јула текуће године и следећа фаза је од следеће године па надаље.

Све ово је знатно условљено ситуацијом у авио-саобраћају из разлога што су кинеске компаније током пандемије отказале летове и отказале слотове, а процес добијања нових слотова је процес који траје, тако да ће у ствари опоравак тржишта зависити од брзине којом ће авио-компаније из Кине добијати слотове.

Неколико авио-компанија из Европе је задржао директне летове ка Кини. То су компаније и земље које ће дефинитивно имати бенефит од те ситуације и у том смислу рекла бих да је и Црна Гора привилегована из разлога што прије свега треба да искористимо тенденцију и да кажем неку склоност кинеских туриста да посећују регион Западни Балкан.

То је за њих неистражени регион који би они могли букирати као пакет аранжман. На нама је да се као дестинације повежемо и да западни Балкан у целини презентирамо тржишту Кине“, објашњава она, истичући као разлог више и чињеницу да национална авио-компанија Србије није прекидала директне летове са Кином.

„Ми у Црној Гори и у региону то треба да искористимо, јер је то велика предност и да на рачун тога привреда што пре дефинише туристичке аранжмане и да их што пре презентује тржишту Кине, односно да одрадимо адекватну промоцију на тржишту Кине“, сматра Гардашевић Славуљица.

Она је објаснила и да је овом тренутку препорука да туристи из Кине приликом доласка имају уз себе негативан ПЦР тест не старији од 48 сати што је препорука која важи на нивоу Европске уније.

„Међутим, већина земаља је одустала од те препоруке и просто не желе да стављају лимитације на тему доласка кинеских туриста у Европу. Такође десила се дискусија на нивоу међународних организација које се баве туризмом, јер већина је њих које теже да се кретања либерализују и на неки начин и апелују, конкретно Светски савет за туризам и путовања, да се омогући слободан улазак, односно долазак кинеских туриста на тло Европе и шире, јер је свима јасно од раније колико је Кина била значајно тржиште.

Наравно да је у фокусу и за нас из Црне Горе, јер ако могу да кажем да смо ми имали бум, то јест знатно повећање броја туриста из Кине у 2018. години када је око 45.000 туриста боравило у Црној Гори у свим видовима смештаја што је било за 88 одсто више него у години пре тога, док је онда у 2019. рекордној туристичкој години, у нашој земљи боравило око 80.000 туриста из Кине. Што значи да је то дефинитивно тржиште на које ми морамо да се фокусирамо.

То је тржиште које има велики потенцијал и које треба да буде таргетирано у смислу наших кампања и у смислу припреме производа прилагођених за кинеско тржиште, јер кинески туристи су променили своје преференције када је туризам у питању.

Раније су долазили у групама сада ће те групе бити мање и групе ће бити углавном из унутрашњости Кине, просто су постали захтевнији осим што ће тражити одговорне дестинације, тражиће и понуду туристичких производа које не могу да искусе и да доживе у својој земљи“, констатује Гардашевић – Славуљица и објашњава да у том смислу треба да се заиста направи специфична понуда прилагођена њиховој тражњи, јер како каже тржиште Кине није унифицирано и веома је сегментирано управо због врликог броја различитих категорија туриста.

„Цела Европа и свет очекују туристе из Кине, ишчекујемо их наравно и ми, али у том смислу треба и да се припремимо јер Кинези представљају веома дигитализовану нацију, тако да је препорука да се користе искључиво дигитални канали промоције приликом презентације понуда на тржишту Кине.

Значи треба се одустати од традиционалних видова промоције, типа сајмова, радионица и тако даље и треба се прећи искључиво на дигиталне платформе које су већ у овом тренутку издефинисане - на примјер Вичет канал који већ од осмог јануара од када се Кина као што рекох условно речено отворила, канал који користе на пример већ у Италији, Француској, Шпанији. То је платформа коју Кинези масовно користе и земље које сам поменула и дестинације путем Вичета почеле су да презентују своје понуде.

Такође они у Кини имају, да кажем условно речено свој Инстаграм, то је социјална мрежа која се зове „Литтле Ред боок” на којој има око 300 милиона активних корисника, а корисници су углавном жене од 18 до 35 година, за које опет знамо да су оне на неки начин доносиоци одлука када су у питању туристичка путовања тако да је моја нека препорука била да се иде искључиво са дигиталном промоцијом“, закључила је Александра Гардашевић Славуљица, генерална директорка Директората за развојне политике у туризму у Влади Црне Горе.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Наравно да це диктирати

02.02.2023 08:34

Када има дупло висе становника него"Запад".

ОДГОВОРИТЕ
Name

рw

02.02.2023 23:33

КИне име петоструко више становништва него што треба.