Удружење Херцеговаца основано у Бијељини

У Бијељини је основано Удружење Херцеговаца “Јован Дучић” с циљем привредног, културног, спортског и сваког другог сабирања људи из Семберије и Херцеговине, као и чувања културе сјећања на страдања и велике људе које је Херцеговина изњедрила, како је истакнуто на оснивачкој Скупштини која је одржана у бијељинској градској библиотеци. Уз учешће више од 200 чланова, изабрано је и руководство Удружења.

Република Српска 31.01.2023 | 11:39
Удружење Херцеговаца основано у Бијељини

За предсједника Удружење Херцеговаца је изабран угледни привредник и хуманиста Спасоје Албијанић, који је најавио да ће превасходни циљеви Удружења бити његовање духовности, културе и традиције мјеста из којих чланови потичу, као и дубље повезивање Семберије и Херцеговине - завичаја из ког су потекли и завичаја у којем сада живе.

“Ми јесмо Херцеговци по осјећању, али ми смо и Семберци, јер живимо у Семберији. Желимо да направимо чврст мост између наша два краја, јер су наше везе испреплетене вијековима заједништва.

Циљ нам је и привредно, спортско и свако друго сабирање људи из наша два краја, као и чување културе сјећања на наша страдања и велике људе које је Херцеговина изњедрила.

Један од наших задатака у будућности је и да отворимо “Херцеговачку кућу” у Бијељини гдје ће моћи да се презентују производи који су карактеристични за Херцеговини, како би били доступни и Семберцима”, истакао је Спасоје Албијанић, предсједник Удружења Херцеговаца “Јован Дучић”.

Семберија је одувијек отворена за сваког добронамјерног човјека који је био спреман да у овом плодном крају развија своје способности, истакао је предсједник Управног одбора Удружења који је своју бесједу почео ријечима - нама је Семберија отац, а Херцеговина мајка.

“Ми ћемо да будемо они који спајају, а не раздвајају. У духу Саве Владиславића, који није раздвојио Кину и Русију него их је вјечито спојио. Тако ћемо и ми све српске крајеве да спојимо са Херцеговином и Семберијом, те заједно са другим братским удружењима, како Херцеговаца, тако и свих других завичајних удружења настојати да донесемо још више културе, напретка, спортских догађаја, зборовања, саборовања нашег српског, православног, да ова наша Бијељина буде једно плодно тло и расадник за неке велике нове српске државе које ће овдје да носе пламен Светог Саве, задјенут прије 8 вијекова, а ево ми га ширимо и даље и трајаће он во вијеки вијекова”, нагласио је проф. др Димитрије Ћеранић, предсједник УО Удружења Херцеговаца “Јован Дучић” са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

“Град Бијељина је ту да и морално и материјално подржи рад, развој и напредовање овог удружења, те да у свим идејама дође до реализације како бисмо градили успјешнију, љепшу и хуманију Бијељину”, поручио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Скупштину је, у име епископа зворничко-тузланског Фотија, благословио свештеник Синиша Шаренац. Упућен је и позив становницима Семберије и Мајевице који су поријеклом Херцеговци и свима који воле Херцеговину да се укључе у рад Удружења.

(БН Фото:БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србија

31.01.2023 11:13

Воле Херцеговину а Семберију још више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

31.01.2023 11:35

Одкуд баш сад пред опозив... Вјероватно да се организујете и по наговору секте да гласате против честитог и поштеног Љубише...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

31.01.2023 14:04

Чувајте се оваквих удружења,све су то секције црвене секте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

31.01.2023 16:07

Нека се господа финансира из властитих џепова а не из градског буџета. У Семберији још само фали Удружење за истраживање руде и губљење времена.

ОДГОВОРИТЕ