Кина позива САД да се састану на пола пута

Кинеско министарство спољних послова позвало је у понедељак Сједињене Државе да се састану са Кином на пола пута и дефинишу односе двеју земаља кроз дијалог и међусобну добит.

Свијет 31.01.2023 | 10:23
Кина позива САД да се састану на пола пута
Портпарол Стејт департмента недавно је више пута говорио о посети америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кини, рекавши да ц́е Блинкен разговарати са кинеским политичарима о томе како да одговорно управља конкуренцијом, ојача сарадњу у решавању транснационалних изазова и изрази своју забринутост Кини по питањима Тајвана, фентанила, Украјине и Корејског полуострва.

Портпарол Министарства спољних послова Кине Мао Нинг је у одговору рекла да кинеска страна увек развија своје односе са САД у складу са три принципа међусобног поштовања, мирољубиве коегзистенције и сарадње од обостране користи.

„Истовремено, ми ц́емо чврсто бранити наш суверенитет, безбедност и интересе развоја“, упозорила је Мао и додала да Кина не бежи од конкуренције „Кина спремна да комуницира и сарађује са америчком страном у билатералним и мултилатералним областима на основу принципа једнакости, реципроцитета и међусобног поштовања“.

Мао је нагласила да САД не могу очекивати да ц́е се мешати у унутрашње ствари Кине и нанети штету интересима Кине с једне стране, док се с друге стране надају комуникацији и сарадњи са Кином.

Портпарол је такође рекла да је питање Тајвана у самој сржи кључних интереса Кине.

Што се тиче питања злоупотребе фентанила, Мао је казала да је Кина прва у свету званично одредила фентанил као класу и да је узела активно учешц́е у међународној сарадњи за спровођење Закона у борби против наркотика у оквиру конвенција УН о контроли дрога.

Мао је рекла да су америчке санкције повезаним кинеским институцијама од тада озбиљно утицале и ограничиле кинеску способност за борбу против наркотика и да би САД требало да исправе злоупотребу фентанила код куц́е, а не да оптужују друге и пребацују кривицу.

По питању Украјине и питања Корејског полуострва, портпарол је поновио да је Кина увек посвећена промовисању мира и преговора у тражењу политичког решења ових питања и противи се речима и делима који доливају уље на ватру и интензивирају конфликте.

Мао је позвала америчку страну да предузме практичне акције како би се билатерални односи вратили на прави пут здравог и стабилног развоја.
 
(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Две

31.01.2023 10:43

Ковид банде се састају фујјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

31.01.2023 19:07

У америцкој стратегији Кина је непријатељ бр.1 не разумијем ста ту Кинезима није јасно...

ОДГОВОРИТЕ