Саборна црква поново свијетли над Мостаром

Саборна црква Свете Тројице у Мостару вечерас је поново засвијетлила над овим градом, након што је почетком децембра прошле године девастирана на начин да су покидани електрични каблови и црква остављена у мраку, да су утихнула звона и стали сатови. 

Босна и Херцеговина 30.01.2023 | 20:56
Саборна црква поново свијетли над Мостаром

Након што су електричари скоро два мјесеца, свакодневно радили на отклањању квара вечерас су први пут упалили свјетла и урадили тестирање.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић за Топ Портал каже да је уложено много труда да се учињена штета санира и захвалио се свима који су се укључили и помогли.

”Саборна црква свијетли опет изнад Мостара што код нас изазива осјећај и среће и поноса”, каже Којић.

Он додаје да је расвјета данас прорадила, а да је вечерас и сутра тестирање. ”Ако не буде потешкоћа она остаје овако. За сада нема никаквих проблема. На санацији су радили мајстори из Мостара. Разним импровизацијама су кроз постојеће канале и зидове успјели да доведу неколико хиљада метара кабла, споје и поново прикључе расвјету”, каже свештеник Којић.

Он додаје да звона, нажалост нису поправљена. ”Тешко и да ће се поправити. Настојаћемо и то да урадимо, али не знам да ли ће бити могуће и колико ће требати времена”..

Да се уништена расвјета на цркви поправи помогли су Влада Републике Српске,  Електро-Херцеговина, Град Мостар, Јеверејска општина Мостар, Муфтијство мостарско, Митрополија црногорско -приморска, Влада ФБиХ, Влада ХНК, општине Источни Мостар, Рудо, Берковићи, Ново Горажде, Чајниче,  те бројни грађани који су позивима на хуманитарне бројеве донарали средства.

Којић каже да нема никакве информације о томе да ли је починилац девастације Саборне цркве пронађен.

(БН/Топпортал Фото:Топпортал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Корослав

30.01.2023 22:21

Само црква свијетли,њима је сјајно ,а посвуда около тама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фино!

30.01.2023 23:05

Требају се поставити и камере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

31.01.2023 00:49

Је ли отац нације са орденима упалијо свјетло да обасија Ћовица и Милановића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехмед.1

01.02.2023 11:23

А када цете реновирати девастирани споменик и похапсити поциниоце,да то други не морају радити?

ОДГОВОРИТЕ