Вучић и Земан отворили обновљени Чешки дом у БГ

- Председник Србије Александар Вучић и председник Чешке Милош Земан отворили су данас пресецањем врпце обновљени Чешки дом у Београду.

Србија 30.01.2023 | 15:37
Вучић и Земан отворили обновљени Чешки дом у БГ

Отварању реновираног објекта присуствовали су амбасадор  Чешке у Београду Томаш Кухта и бивша ученик Чешког дома Јармила Лањик.
Председник удружења "Чешка беседа Београд" Андреј Кубичек изјавио је за Тањуг да је Чешки дом у потпуности реконструисан.
"Од подрума до плафона све је потпуно сређено - окречено, сређени подови, постављене нове електричне инсталације...", навео је он. 

Како је истакао, омогућено је да се у Чешком дому отворе врата чешке културе за све грађане Србије, јер ће се ту  изводити драмске изложбе, књижевне вечери, концерти, гастрономски догађаји...

Поводом отварања обновљеног Ческог дома, приређене су две изложбе - српска и чешка.

Српска изложба састоји се од низа слика и текстова који сведоче о историји Чешког дома, али и фотографије радова о обнови тог објекта, док се на чешкој изложби могу видети фотографије којима је представљена чешко-српска војна сарадња током скоро два века.

Вучић и Земан су раније данас, у Палати Србија, потписали декларацију о јачању културне сарадње и успостављању Чешког дома у Београду.

Камен темељац за Чешки дом положен је октобра 1926. године, а објекат је свечано отворен две године касније.

Подигли су га београдски Чеси сопственим прилозима уз подршку државе матице, налази се на Врачару у Улици Светозара Марковића 79, али дуже од пола века није у њиховом власништву.

Чешки дом, као и зграду у којој је амбасада Чешке у Београду, пројектовао је архитекта Алојз Мезера из Прага, а објекат има културно-историјске вредности и представља рано остварење међуратне архитектуре модернизма.

Око 300 Чеха колико их живи у Београду положило је наду да ће добити свој простор назад од када су чули за договор председника Вучића и Земана и најаву да ће Земан отворити Чешки дом, односно како га је Вучић назвао Чешка кућа, а да би све било по плану, требало је решити компликоване имовинске односе како би Чешка кућа била поклон чешкој држави.

(Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Василије

01.02.2023 10:19

Таквог честититог предсједника као што је г. Милош Земан, државе ЕУ још дуго неће имати. Хвала Вам за све што сте урадили за Србију и српски народ. Никада то Србија и српски народ неће заборавити и бити ће Вам вјечно захвални.

ОДГОВОРИТЕ