Пироћанац из ината направио парк на крову куће! (ВИДЕО)

Фотографије куће пекара Добрице Васова из Пирота обишле су целу Србију и то због невероватне оазе на врху његове куће!

Занимљивости 30.01.2023 | 16:31
Пироћанац из ината направио парк на крову куће! (ВИДЕО)

Оно што је у последње време тренд широм света, овај Пироћанац урадио је пре четири деценије. Од крова своје куће направио је зелену оазу. Кућа се налази у самом центру Пирота, а површина крова је око 70 квадрата.

Тако је кућа коју је 1975. саградио најпознатији пиротски пекар Добрица Васов једна је од највећих атракција града Пирота. Он је, како кажу, из чистог ината засадио 10 стабала дрвећа, међу којима су стабла жалосне врбе и разно зимзелено дрвеће.

Данас је кућа пекара Добрице центар интересовања не само породице и пријатеља, већ и туриста који долазе да посете овај град.

- У време комуниста добио је позив да докаже порекло имовине. Када је то доказао где је шта зарадио из ината је засадио ове врбе. Имао је само ову кућу, а сви су се питали одакле му новац да направи толику кућу. А стекао је сопственим радом, са својом супругом - каже његов снајка Славица Васов.

Изградња парка трајала је годинама. Земља је ручно кантама ношена на кров, а посебан проблем представљала је и издржљивост крова. Притисак на раван кров, осим педесет тона земље имају и дрвећа и друге биљке. Требало је уачунати и воду за заливање, али и ону коју земља упије након кише и снега.

Slavica Vasov, Pirot
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН

- И сада има дрвећа по зградама, али мислим да су у саксијама. Око 50 цм је дубина земље, а површина крова је 70 квадрата, дневна соба ми је испод овог прелепог парка, за сада немам влагу. Птичице, славуји, детлићи, има животинца - каже Славица, која за сада сама брине о овој необичној башти.

У парку доминирају врбе, али има и зимзелених туја, стабала јабуке и дуње, али и егзотичног цвећа.

- Кућа се налази у центру Пирота, а свекар је хтео да буде јединствен у свету - каже Славица.

Парк на крову куће изазива пажњу свих који посете овај град. Није необично да се и поред куће Васова заустави пун аутобус туриста из Бугарске како би видели ову јединствену кућу.

- Долазе из Бугарске, Србије, Немачке, пустим их да се сликају, скувам кафицу, попричамо мало. Једном је пун аутобус дошао да види парк на крову, цео парк је био пун туриста, сликали су се - каже Славица у емисији "Еxплозив" на Првој телевизији.

За Добрицу Васова кажу да је био човек испред свог времена, а овај необичи дом оставио је свом сину Димитрију и снахи Славици да у њему уживају.

(Курир.рс/Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Чома

30.01.2023 16:31

Диплома, има већу атракцију. На крову његове куће је бетонски стуб електропреноса. То треба видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До главе

30.01.2023 16:50

Ма да, до главе је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реглажа

30.01.2023 16:52

Овом пекару свакако треба урадити "реглажу предњег трапа"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкан

30.01.2023 17:24

Тјерао је инат сам са собом а на крају це направити проблеме само себи и својој породици. Цак и у реакционарној земљи, као сто је Србија, овако несто није дозвољено и само је питање времена када це морати да буде уклоњено. Да не говорим о томе сто угрозава безбједност укуцана, јер та дзунгла у сваком тренутку мозе пропасти кроз плафон.

ОДГОВОРИТЕ