Проблеми: Нестало амоксицилина у апотекама

Проблеми у ланцу снабдјевања антибиотицима у Европи, прије свега амоксицилина, приморали су власти широм континента да предузме ванредне мјере како би обезбједиле довољне количине лијекова за све пацијенте.

Свијет 30.01.2023 | 09:00
Проблеми: Нестало амоксицилина у апотекама

"Највећи проблем је у снабдјевању амоксицилином, који се користи у лијечењу низа бактеријских обољења код дјеце", наводи шпански дневни лист Паис.

Министарство здравља Шпаније је 23. новембра прошле године овластило апотеке да родитељима болесне дјеце продају антибиотике за одрасле када је то потребно, кутије амоксицилина од 500 милиграма, и да подјеле пилуле и тако добију неопходне дозе од 250 милиграма за дјецу. Практично све европске земље имају проблема у снабдјевању антибиотицима.

То је навело Европску унију да ангажује Извршну групу за несташице и безбједност лијекова (МС СГ), коју је формирала Европска комисија, Европска агенција за лијекове (ЕМА) у марту 2022. године као дио мјера за обезбјеђивање доступности лијекова након проблема уочених током пандемије.

У саопштењу објављеном 20. јануара, МС СГ је описала разлоге који су довели до несташице, које су већ биле повремени проблем, а "погоршане су геополитичким догађајима попут рата у Украјини, енергетске кризе и високе стопе инфлације".

Додају да је  "недавни пораст респираторних инфекција" изазвале повећање потражње, а да су проблеми у фабрикама изазвали "кашњења" наруџби и утицали на "производни капацитет".

"Глобална производња већине лијекова директно или индиректно зависи од Кине или Индије, јер се из тих земља набављају неопходне сировине за производњу", објашњава за лист Белен Тарафета, званичник фармацеутске компаније.

"Када погледате ланце снабдјевања, о којима не знамо много, јер нема довољно јавно доступних информација, откривате да су многи заправо веома крхки. Да за многе састојке лијекова постоји само једна или два произвођача у Азији. Сваки проблем који настане тамо, може изазвати озбиљан глобални проблем", рекао је он.

(Тањуг   Фото:ЕПА-ЕФЕ/ЈАМЕС РОСС) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кика

30.01.2023 09:36

Добро је док има парацетамола. Ко о нама води бригу добро је и да имамо и апотеку, макар она и приватна била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазе и паралазе

30.01.2023 11:32

Парацетамол је лијек који је у Амеруци забрањен дузе вријеме, управо због бројних евидентних нус-појава. Амоксицилин је лијек сироког спектра лијецења, бактеријског карактера, за јаце упале, цак и упалу плуца. Узимајуци у обзир цињеницу да сад лансирају нове мутогене варијанте, гдје се овај лијек мозе адекватно примјенити, логицно је закљуцити да је повуцен из продаје, по саблону '20. и 21. године, да би народ био у страху од "страсних симптома", којима се не моземо одупријети, за које као нема лијека...

Name

Кика 2

30.01.2023 17:06

А добро, ово је фигуративно било. Хтјело се рећи добро је да има било чега ко нас води.

Name

Илија цворовиц

30.01.2023 09:42

Какви су ово преваранти,само измисљају којекакве кризе и остала сра.ја

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

30.01.2023 09:48

Па мора нестати кад је џаба, ал има панклава, панцефа колко оћеш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

30.01.2023 13:53

21 вијек.....

ОДГОВОРИТЕ