МУП Хрватске: Руси преко БиХ траже азил у Хрватској

- Држављани Руске Федерације све више користе БиХ као транзитну тачку за улазак у Хрватску, гдје траже азил, потврђено је "Независним" у Министарству унутрашњих послова Хрватске.

Регион 29.01.2023 | 21:31
МУП Хрватске: Руси преко БиХ траже азил у Хрватској

Како су нам рекли, на граници Хрватске са БиХ, Србијом и Црном Гором у посљедње вријеме повећан је број руских држављана који желе ући у Хрватску и додали су да се у највећем броју случајева ради о доласцима управо из БиХ. Како су нагласили, руски држављани од Хрватске траже азил како би се могли населити у ЕУ.

"Дакле, ради се искључиво о особама које законито долазе на граничне прелазе РХ и на граничном прелазу исказују намјеру за међународном заштитом. У наведеном случају не ради се о незаконитим преласцима државне границе РХ", подвукли су они за "Независне".

Додају да се с овим руским држављанима поступа као према било којој особи која долази на границу на идентичан начин, у складу с шенгенским правним нормама.

"Уколико особа на граничном прелазу изрази намјеру за међународном заштитом, примјењују се одредбе Закона о међународној и привременој заштити", нагласили су они.

У Граничној полицији БиХ за "Независне" потврђују да је дошло до повећаног броја уласка руских држављана на територију БиХ, али су и прецизирали да није дошло до повећања након што су на својој страници објавили податке о уласку држављана Русије ваздушним саобраћајем до 25. децембра 2022. године.

Према подацима које су објавли, од почетка новембра до 25. децембра евидентирали су 2.598 држављана Руске Федерације, од чега на уласку у БиХ 1.654, а на изласку из БиХ 944 држављана, који су у БиХ стигли преко аеродрома Сарајево, Тузла и Бањалука.

"За држављане Руске Федерације укупно су издата 24 рјешења о одбијању уласка у БиХ због неиспуњавања услова за улазак у БиХ", навели су они.

Како наводе у Граничној полицији, држављани Русије користе чињеницу да им за улазак и боравак у БиХ не требају визе, у складу с међународним споразумом који је БиХ закључила с том земљом.

Иначе, како су "Независне" прве објавиле, ЕУ ће сада, након што је БиХ постала кандидат за чланство у ЕУ и након што је формирана нова власт на нивоу БиХ, тражити да буду уведене визе грађанима Русије. Од БиХ се тражи да се усклади с визном политиком ЕУ кад су у питању Турска, Кина и још неколико земаља.

Већина руских држављана који улазе у БиХ као разлог доласка наводе туризам, али одмах након уласка у земљу велики број њих креће према хрватској граници како би поднијели захтјеве за азил.

Иначе, према писању србијанских медија, више од сто хиљада руских држављана се већ доселило у Србију и поднијело дозволе за боравак и издавање радне дозволе, што значи да се барем на неко вријеме намјеравају задржати у тој земљи.

Медији у Србији такође пишу да се у највећем броју Руса који су се доселили у Србију ради о имућнијем слоју или средњој класи која не жели да буде мобилисана за рат у Украјини. Истовремено, ради се о људима који су углавном добро образовани и посједују дипломе или знања које би Србија могла искористити за свој развој.

(Независне Фото: Ивица Галовиц/ПИXСЕЛЛ)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мике

29.01.2023 20:38

Наравно кад Србија и РС не дају да се уведу визе Русима!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазим

29.01.2023 20:55

Милановић их позвао

Name

Ре Мике

29.01.2023 21:22

Ниси ми баш јасан. Који је твој проблем?

Name

Ипе

29.01.2023 23:27

Ето и њима мало "имиграната",доста су они преко нас "филтрирали" за Њемачку подобне мигранте.Сад није са Лампедузе мигрант,него Русиа виа Босна и Херцеговина ту Хватска,А Милановић их са цвијећем дочекује.

Name

Ре

29.01.2023 23:43

РС немозе забранити нити одобрити визе,јер није дрзава,то мозе само БиХ.

Name

Мике

30.01.2023 06:16

Апсолутно никаквих проблема немам од како сам отишао из тих такозваних држава у нормалан свијет а већ ке 25 година. За овог сто каже да РС које држава и да она не козе нити одобрити нити забранити визе за стране грађанке ( у овом случају Русе) . Ни једна важна одлука у БИХ не може се донијети без РС-а. Па хеликоптери не могу гасити пожар ако Ронхилл не да одобрење и сад ти мислиш да РС не може да узице на доношењем одлука о визама?

Name

Тачно

29.01.2023 21:28

Не ради се о Русима, већ о Руским Држављанима, који воде разна поријекла ! Нису они као Арапи, када добију БИХ државланство да би и погинули за њу ! Људи навикли на лову, иду тамо гдје могу радити и мешетарити, а знамо који народ је нај бољи у мешетарењу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2023 07:25

Ма не, не, нису Руси! Руси стоје у редовима за добровољну мобилизацију!? Ваљаш глупости и покушаваш умањити проблем мобилизације у Русији, јер се најављује нови вал! Наравно да Руси бјеже и то било куда.

Name

Идеално

29.01.2023 22:16

Мене сад чуди како ти руси не траже азил у братској Србији и Р. Српској, па да се не насељавају на нашим пребогатим земљама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2023 04:42

То су најсиромашнији простори.

Name

Ре

30.01.2023 05:22

Имаш ти велики проблем. А то о вашим пребогатим дрзавама је посебна прича. И нека јенаписано Руси којих је за годину било 2000 душа што је неважно... Само је битно да су Руси...

Name

Руси

30.01.2023 06:18

Су између емоција и новца ипак изабрали новац . Нису Руси луди Срби.

Name

Истина

30.01.2023 06:04

Подрска свим људима који бјезе од рата,зивот је само један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

30.01.2023 07:16

Па гдје иду из Руског благостања у мрску и нацистицку Европу ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

30.01.2023 09:59

То су издајници Русије, патриоте ће тражити азил код браће у Србији и Додикији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто ?

31.01.2023 03:02

Зашто их српске полицје Србије и РС не ухапсе и врате у Русију!? Зашто бјеже? Зашто нису на ратишту!? Све хапсити и враћати у Русију!

ОДГОВОРИТЕ