Ко су енергетски заштићени купци у Републици Српској?

Иако Закон о електричној енергији у Републици Српској дефинише енергетски заштићеног купца,  до данас нема званичне Уредбе која регулише ову област. Хоће ли то бити ријешено израдом социјалне карте и има ли средстава за социјално угрожене потрошаче?

Република Српска 28.01.2023 | 20:44
Ко су енергетски заштићени купци у Републици Српској?

Да закони у Републици Српској нису проблем, већ њихово спровођење, примјер је енергетски заштићени купац. Има га у Закону о електричној енергији, али нема у пракси.

"Онај који је социјално угрожен са елементима социјалне угрожености. То је једна од ставки коју смо ми и поставили приликом расправе о тарифним правилима. Како ће и на који начин се мисле заштитити, односно помоћи
тим који су социјално угрожени?", каже Јован Василић, предсједик Удружења потрошача "Звоно" из Бијељине.

Узимајући у обзир да је од 1. јануара ове године на снази тзв. блок тарифа, па ће они који потроше више струје добити увећан рачун, потрошачи су с правом забринути, јер број социјално угрожених расте.

Дуго очекивана социјална карта у Републици Српској, требала би угледати свјетло дана до половине ове године.

"На сједници Владе од прије 15-ак дана формиран је тим из састава Владе који ће радити на изради социјалне карте, тако да знају се рокови, имају људи који то раде. Ја очекујем да у предвиђеним роковима буде
завршено", рекао је  предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић.

Да ли ће из социјалне карте проистећи и Уредба о енергетски заштићеном купцу, која је обавезујућа на основу Закона о електричној енергији, Вишковић није помињао.  Грађани, пак не вјерују да ће осјетити олакшице.

На једној страни је велики број становништва у условима социјалне потребе, а на другој неодстатак финансијских средстава за заштиту ових група, оцјењују економисти.

"Не видим, дакле могућности да се реализује план Владе ради социјалне карте, а још већи проблем ће бити недостатак извора и они нису планирани у буџетима да се покрију такве социјалне потребе становништва", каже економиста Миленко Станић.

Потрошачи апелују на надлежне да издвоје средства за енергетски заштићене купце.

"Имате ви људе који де факто немају средстава, а чак им и живот може бити угрожен, ако нема струје који су на неким апаратима или нешто користе.  То ће тек да исплива на површину сад у наредном периоду вдијећемо, ако не ураде, онда ће стварно по нашим процјенама поприличан број људи доћи у баш велике проблеме", каже Василић.

Читајући буџет Републике Српске нисмо наишли на средства предвиђена за “енергетски заштићеног купца”. Неки од грађана са којима смо причали надају се да ће предсједник Милорад  Додик да одвоји који милион од својих 56,5 милиона за оне најугроженије како би могли платити рачуне.

Ипак ти исти грађани својим новцем пуне буџет у коме их нема ни у траговима.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Србо

28.01.2023 19:54

Што сам чуо да има некакав магнет ,гријање хаман џабе а нешто се и плати ради реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србо

28.01.2023 21:01

Магнети су добри само за потросњу вруце воде

Name

Јаффа

29.01.2023 05:57

Ех,кад би провјерили тржне центре и неке подобне фирме....

Name

Ја Лично

28.01.2023 20:12

Познајем Особе са "елементима личне угрожености", има их колико хоћеш, занимљиво да огромна већина таквих, нема никакав проблем да пије алкохол, пуши, дрогира се и оно нај горе, коцка ! Е сада, од разумих Људи тереба све то надомјестити, јер ако они престану да раде ,све то што раде, онда ће пропасти све ове горе наведене гране привреде, "не дај Боже" ! Само једнака цијена струје за све, ко има да плати нека троши, ко нема нека сједи у мраку ! Цијена Хљеба је иста, за сиротињу и богате, зар не ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2023 07:21

Срам те било на овоме коментару. Из сваке ријечи извире та секташка филозофија коју је наметнула једна група људи која је пригрлила све привилегије и мисли да има право да суди свакоме. Гдје су у твом коментару људи који вриједно раде и не могу да прехране породице, Или су радили па спали на ваше пензије, јер сте ви својом халапљивошћу све отели и уништили. Зар мислите да све не дође једног дана на наплату.

Name

РЕКАО,ПА,ПОРЕКАО

28.01.2023 20:41

Ко још вјерује лажљивци а,попут Вишковићу???Добро га Додо обучио да лаже,а није ни било тешко,јер је рођени лажов,као и остали чланови СНСД-а,који су на власт. Није ли довољан доказ "бриге",народна кухиња за екстремно сиромашне,коју су угасили,јер,побогу,"НЕМА СРЕДСТАВА"за такве,а има енормно висок буџет за кабинет предсједника Републике Српске!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

28.01.2023 20:49

Ма ниста, само одселити негдје далеко од висковица и његове политике ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2023 08:51

Сретан пут.

Name

Господин Тоцило

28.01.2023 22:01

Ја крадем струју, само мало прикажем један лудак из комсилука ме пријављивао али и њега сам доћеро у ред..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

29.01.2023 07:33

Сви који краду струју су заштићени а да вам искрено признам и ја понекад уукрадем

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

29.01.2023 07:36

Ово ништа не ваља. Ко троши више, више и плаћа. А шта је са вишечланим породицама? Кукамо на морталитет, а сада треба казнити неког ко има троје или четворо дјеце, јер такве породице разумљиво троше више струје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

диспечер

29.01.2023 08:01

Најнижа цена струје у региону, а плате и пензије неупоредиво најниже. Аферим НЕЈАКИ А ЈАКИ ГЛУПАНЕ И ЛОПОВЕ ВИШКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

29.01.2023 10:20

Јој сада када изађе онај директор и овај погуб вишкови, па када о и дају своје објашњење има да се смијемо пет дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqqq

29.01.2023 14:24

У ово дрзави сви су соцјални. Слуцај. Само политицари. Нису. Убисе. Зарадом. Банда

ОДГОВОРИТЕ