Све скупљи живот повећава сиромаштво грађана

Тешка 2022. година је за нама. Судећи по економским прогнозама 2023. неће бити ништа боља.  Економисти истичу да се у инфлацији БиХ обогатила, а њено становништво само додатно осиромашило.

Република Српска 28.01.2023 | 19:59
Све скупљи живот повећава сиромаштво грађана

Живот у 2022. години је нагло поскупио. Тај тренд се наставља. Подмирити основне потребе права је умјетност. Сваки нови дан је и нови изазов.

Границе издржљивости напаћеног народа стално се помјерају. Навикли су на разне недаће, а докле могу издржати ни сами не знају. У међувремену, тону у све дубље сиромаштво.

Јаз је све дубљи, а власт скоро ништа не чини да помогне најугроженијима, кажу економисти.

"Код нас је све скупо зато што нема економске политике која би била усмјерена ка грађанину, да се грађанину омогући да живи од своје плате. Дакле, наша економска политика није на том принципу заснована",  каже економиста Мирјана Орашанин.

"Ми нажалост јуришамо у том правцу социјалне неправде, јер сви системи пропадну јер се загуше у неправди, зато што на једној страни расту профити, на другој страни падају наднице", каже еконимиста Алекса Милојевић.

"Средњег слоја више нема. По мом мишљењу средњи слој је углавном отишао у сиромаштво,  а појединци су из тог средњег слоја успјели да испливају на површину и да се обогате и даље се богате", каже екониомиста Рато Радоњић

"Наши богаташи су своја богатства стекли на најцрњи начин, на приватизацији, на удруживању са влашћу, на дуговима, тако да смо ми једно од најнеправеднијих друштава у Европи", истиче Милојевић.

Неправда је на сваком кораку. Једнаких могућности нема. Све је подређено партији и партијским интересима, кажу политички аналитичари.

"Зашто би они мијењали систем који им иде у прилог, када им одговара? Људи који су дошли до великих пара, како год их назвали тајкуни или како год, подржавају те политичке партије и ову власт. То је симбиоза између власти и тајкуна и они ово стање неће мијењати", каже Велизар Антић, политички аналитичар.

Пред изборе се обећава, а након избора дијели плијен. А ту мјеста за народ нема.

(БН  Фото:Пиxсел)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Васке

28.01.2023 19:27

Незнам онда откуд још увјек оволики редови пред касама у трзним центрима,пролази јануар,дијаспора отишла а још увјек пуна колица и рацуни да се смрзнеш кад чујеш,кафане и ресторани и даље препуни ... Не осеца се криза која се стално спомиње и указује се на њу. Или смо ми огуглали на све и сасвим нам је свеједно,почели смо живјет од данас до сутра. То је иначе циљ глобалиста,обичан човјек ће радити само да буде потрошаћ хране,сацу ај боже квалитета, и да плаћа рачуне да би они могли уживати у животу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп Цира

28.01.2023 19:50

Ниста није скупо, треба јос вецу кризу и скупоцу да се овај народ једном освијести и отјера ове вампире и дракуле са власти и да не гласа за мафијасе који недају народу да зиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадија

28.01.2023 19:53

Каква криза,сад је најбоље док оци не искоце народ неце да се пробуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно ми вас није жао

28.01.2023 20:03

Како ИКО може гласати за ВЕПРА поред онакве ЈЕЛЕНЕ?! А гласали сте ВЕЋИНСКИ против ње јер МРЗИТЕ ИНТЕЛИГЕНТНЕ, не могу бити довољно скромни да би вама ваљали, сад ИЗВОЛИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

28.01.2023 20:11

Добро и ста цемо да урадимо по том питању? Нине проблем ни сиромаство ни неправда, проблем је ста цемо да урадимо по том питању? Да ти казем ста?- Ниста са велико Н.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дејан

28.01.2023 22:17

Нажалост, 100% си у праву. У цијелој БиХ нема праве опозиције која би се борила за народ. Да се дочепају власти били би исти као и ови прије њих, само лични интереси, борба за фотељу, склоност корупцији...... Народ и стандард живота , то њих уопште не интересује. А сад друго је питање, шта је овај народ у БиХ заслужио и зашто се уопште бори.

Name

ре

28.01.2023 21:39

Нека нас хандри Лакташки криминалац и скрати нам живот за десет година јер нисмо низашто са бурлом створени за живот нормални и његовим криминалцима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо супротно

28.01.2023 22:57

Народ живи никада боље и то је једина истина. Криза постоји само на папиру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

28.01.2023 23:35

Што би покојни Дино Дворник пјевао... Удри јаче манијаче... Народима у БиХ је одлично и то су мазохисти какви не постоје нигдје!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

29.01.2023 06:29

А као да се мора јести и зивјети . Битно је да је Несиц министар и да брани се наса Република Српска .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

29.01.2023 06:58

Залосно, у ста се све претворило! Ако немас странку иза ледја и намјестене конкурсе, нико си и ниста! Сто је најгоре, по истом рецепту ради и СДС и СНСД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

29.01.2023 08:01

Нека и треба, само нек ћуте бит ће оно и горе, наш народ је научио само кукати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Привид

29.01.2023 08:12

Сви сиромасни, обеспарени и они из јавних кухиња, не иду по трзним центрима и кафанма, гдје долазе они дубљег дзепа. Вецина народа једва презивљава, "купује оснивно и на акцијама", не треба се правити паметан,... инфлација је узасна, резим се изивљава над свима понизавајуци га по свим основама, а сад је ударио на презивљавање, на биолоскинопстанак. Сви ови по кафанамма и трзницама, дају привид нормалности која је бахато безобразна, а црвена линија јје одавно предјена. Треба бити искрен, па признати да цијене дивљају, да их произвољно креирају, никаквих контрола нема, одавно су нас све појели, као аздаје, само нико да нам јави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Привид,

29.01.2023 10:29

Само мали број људи не иде по тржним центрима, уствари сви они који прате акције иду јер се у свим трг. центрима викендом праве акције и сви понешто ту могу наћи. У цијелом свијету су цијене дигнуте у небеса, постоје снимци гдје у Њемачком сувомеснате производе држе под катанацем због крађе. Када си толико паметан предложи шта да се уради па да сви будемо задовољни. Произвођачи дижу цијене не може им никио ништа, њихов производ њихова цијена, сви би ми то урадили, е што нама та цијена не одговара, јер су плате и пензије такве какве су, то је већ наш проблем. Предложи, кад си тако паметан, а дотле ћемо се сви пружати колко нам јорган дозвољава.

Name

Лакој Лане

30.01.2023 06:16

Најбоље је јос када болест удари, бар не мислис на скупоцу!

ОДГОВОРИТЕ