Нова забрана за трупце диже рампу пелету

Са циљем обезбјеђења неопходних количина за домаћу прерађивачку индустрију, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ припремило је приједлог одлуке о забрани извоза одређених дрвних сортимената, чиме би аутоматски престала да важи претходна одлука којом је рампа била спуштена и за сировину и пелет.

Република Српска 28.01.2023 | 08:36
Нова забрана за трупце диже рампу пелету

Доношењем одлуке, која би била на снази до 31. маја ове године, била би спријечена и штета у домаћим шумама.

Како је наведено у документу, привремена забрана извоза односила би се на необрађено дрво четинара, бора, јеле и смреке, затим необрађено дрво храста и букве. На основу ефеката ове одлуке Савјет министара би продужавао заштитне мјере.

"Ступањем на снагу ове одлуке престаје да важи Одлука о  привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета", стоји у приједлогу одлуке.

Предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић рекао је “Гласу” да се нада да ће нови сазив Савјета министара ускоро одржати сједницу на којој ће припремљени приједлог бити усвојен како би коначно била подигнута рампа за извоз пелета.

"Коначно нека добра вијест. Иако поприлично касно добро би дошла да се укине забрана извоза пелета. Већ два мјесеца потражње на домаћем тржишту уопште нема, а десетине хиљада тона стоји на лагерима - рекао је Ивановић, додајући да има упита из иностранства те да се нада да ће укидањем забране извоза успјети колико-толико сачувати производњу. Додао је како очекује да ће с иностраним купцима успјети да постигну договор те да им не враћају уплаћене авансе из прошле године, него да им испоруче пелет чим извоз буде дозвољен", истакао је Ивановић.

Он је упозорио да се на домаћем тржишту већ појавио пелет из увоза.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало рекао је да су очекивања од новог сазива Савјета министара БиХ да препозна интересе привреде и грађана и доноси одлуке у складу с тим интересима.

"Поздрављамо приједлог наведене одлуке чијим би доношењем биле обезбијеђене веће количине сировине за домаће дрвопрерађиваче. С друге стране, био би дозвољен извоз готових производа, брикета и пелета. Тренутно сви имамо на лагерима пелет, производња је смањена, домаће тржиште снабдјевено и нема потребе да и даље буде на снази забрана извоза", истакао је Партало и изразио наду да ће у току ове године снабдијевање огревом на домаћем тржишту бити стабилно те да неће бити потребе за увођењем нових заштитних мјера.

Цијена

Влада Српске је лани ограничила цијену тоне пелета на 480 марака плус ПДВ, са циљем стабилизације на домаћем тржишту. Та одлука на снази је до краја марта ове године. Осим тога, Влада је почетком децембра прошле године затражила од Савјета министара БиХ да на 60 дана дозволи извоз пелета, али се од тада ништа није промијенило и забрана је и даље на снази.

(Глас Српске / Фото: Глас Српске)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Татар

28.01.2023 07:50

Мислим да сте дебели закаснили да бисте заштитили то наше благо а како год ви доносите те фамозне законе у којима увек оставите рупу да се пацови могу провуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2023 08:26

Највећи криминал у шумама. Узимају превише тако да и фирме праве губитке. Доказ је једноставан. Сировина то јест шума кошта их 0 КМ

Name

ре

28.01.2023 11:32

Тачно, Шуме Српске не пљачају шумама што производе стабла дрвећа-што дрво расте,све бесплатно добијају, али та стабла која они секу су расла 100 година, и неће бих бити за следећих 100 година, толика је цена криминала ове злочиначке власти. Они сада секу оно што је неко рационално користио цео 20 век. Створен је систем да је основано предузеће Шуме Српске у којима је запослено пар хиљада људи и речено им је све шуме које нису приватне су ваше, и сеците слободно, радите с тим дрветом шта хоћете, од тога ће да живи само пар хиљада нерадника у Шумама Српске уз неко ситно плаћање концесионе ренте општинама што онда општински криминалци на власти покраду. Никакву дрвопређивачку индустрију Шуме Српске нису у обавези да створе. Не може то тако да се добија ресурс комплетне шуме,и да се то продаје на пању и све паре да згрну Шуме српске. Није то њихово власништво, него целог народа. Да ли је

Name

Миле Ронхил, дугачки

28.01.2023 08:30

Мораћу направити неки ред. Преименоваћу шуме у Додика шуме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.01.2023 09:29

Некада смо са поносом могли реци, насе суме, насе ријеке, наса села, и градови. А данас изгледа да је све то насе заједницко природно богатство, богатство насе земље, пресло у приватне руке разних криминалаца и пробисвијета,који су се толико накрали и обогатили, да је то невјероватно.

Name

Шумар

29.01.2023 09:55

Ко ти је крив,што ниси завршио шумарску школу,па користио то богатство.

Name

Мики

28.01.2023 08:31

Сад одједном имају пелета. А летос као сам звао нико није имао на стању. У августу плацао 590 једва насао. Дрзава је ограницила цијену прекасно кад су људи набавили ко је мислио или вец пресли у оцају на гријање на струју. Срамота ста се ради. Сад је лпроблем за сљедецу сезону продаваце те залихе које су ко зна како складистене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суме

28.01.2023 09:05

СТАСА КЛОСАРАЦ ЈЕ НАЈВЕЦИ РЕКЕТАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бориса

28.01.2023 09:12

Како то да два мјесеца нема потразње за домацим пелетом, а појавио се пелет из увоза

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

28.01.2023 10:24

ЧИТАМ КОМЕНТАРЕ СВИ КУКАЈУ ЉУДИ ПОЧНИТЕ РАДИТИ НЕШТО СТРУЈА ГОРИВО СИРОВИНА СВЕ СКУПО А ОЧЕКУЈЕТЕ ДА ПЕЛЕТ БУДЕ БАГАТЕЛА. ИМА РЈЕШЕЊЕ УЗМЕТЕ МИНИ ПЕЛЕТИРКУ ЗА СВОЈЕ ПОТРЕБЕ КУПИ ДРВО И ОСТАЛО И РАЗВАЛИ ЕТО УШТЕДЕ ЕТО ПАРА БЕЗ МУКЕ ТО УРАДИТЕ МАНИТЕ СЕ КУКЊАВЕ ТАКО ЈЕ У СВИМ ГРАНАМА У ПОЉОПРИВРЕДИ КАЖУ МЉЕКАРИ ПОКУПИШЕ СВЕ А НИКО НЕЋЕ КРАВУ СВИ ГЛЕДАЈУ ДРЖАВНЕ ЈАСЛЕ И ЈАУК.

Name

Кааа

28.01.2023 12:13

Не знам гдје је ово,али трактор са ланцима вуче трупце по асфалту... Знам да нема везе са вијести али боде очи.

ОДГОВОРИТЕ