Бањалука: Одржана Светосавска академија

У концертној дворани Културног центра Бански двор у Бањалуци одржана је традиционална Светосавска академија – Глас Светог Саве. Учесници и домаћини наглашавају непроцјењиву улогу Светог Саве у историји српског народа. 

Република Српска 27.01.2023 | 21:39
Бањалука: Одржана Светосавска академија

У част Светом Сави, првом српском архиепископу, учитељу и просветитељу у Банском двору уприличена је Светосавска академија. Богат култуно умјетнички програм предводило је Српско пјевачко друштво Јединство, које ове године слави 130 година постојања.

„У вечерашњој Академији, на почетку уз благослов епископа бањалучког господина Јефрема и уз Светосавску бесједу коју ће говорити јереј Небојша Малешевић, учествоваће доста учесника, међу којима су Хор свештеника Епархије бањалучке, мјешовити хор Српског пјевачког друштва Јединство Бањалука, Дјечији хор овог друштва, потом Женски хор Царица Јелена Бањалука, Мушки хор Константин, као и Мјешовити хор Академије умјетности у Бањалуци“, каже Немања Савић, диригент Српског пјевачког друштва Јединство. 

Из Градске управе наглашавају да је богат програм обиљежавања Савиндана уприличен на цијелој територији Града Бањалука. 

„Град Бањалука већ дужи низ година води рачуна о различитим културним манифестацијама, а Академија поводом празника Светог Саве је само једна у низу.

Ове године је заиста био богат програм у Бањалуци, јер смо имали обиљежавање и у школама и од стране Града, али и традиционалну Светосавску академију у организацији Српској пјевачког хора Јединство, под покровитељством Епархије бањалучке и Града Бањалуке.

Изузетно значајан празник, поготово у данашњим временима када се сви морамо запитати о неким правим вриједностима и размислити шта то остављамо будућим генерацијама“, сматра Мирна Савић – Бањац, савјетница градоначелника Бањалуке за културу и социјалну политику.

Светосавској академији као домаћин присуствовао је и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који сматра да из живота Светог Саве сви требамо извући поуке. 

"Важност Светог Саве је толика да треба да дође не само до сваког дјетета, не само до сваког човјека који дође на овакву академију или присуствује некој приредби, него до сваког грађанина. Свети Сава је неко ко нам је дао име, ко нам је дао презиме, ко нам је дао пут, ко нам је дао правац, који је наш светоназор. Можда нам се чини да је све што је он урадио тако далеко, у смислу савршенства које је постигао, а са друге стране је тако близу, јер то је наш пут којим идемо. Али свако од нас може да узме по једну поруку из његовог живота и то уврсти у свој властити живот“, каже Станивуковић.

Свети Сава је био неко ко је живио духовни живот, али је врло добро знао световне потребе српског народа и зато је његов значај непроцјењив, закључио је Станивуковћ. 

(БН  Фото:БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цв

27.01.2023 21:26

Амин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.01.2023 10:04

Јел владо црта дјелио награде?

Name

Гт

27.01.2023 21:58

Видецемо на оном свијету колико су уистину стовали бога а колико власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.01.2023 08:34

Да ли је ко провјерио колико је био скроман возни парк испред Банских двора?

ОДГОВОРИТЕ